Sari direct la conținut

Anunțul lui Vâlcov din Bloomberg, privind taxa pe bănci, crește prețul acțiunilor Băncii Transilvania și BRD

HotNews.ro
Bursa de Valori Bucuresti - BVB, Foto: Hotnews
Bursa de Valori Bucuresti - BVB, Foto: Hotnews

​​Bursa de Valori București (BVB) a început liniștită ședința de tranzacționare de luni, până când au început să apară informații cu privire la intenția Guvernului de a renunța la taxa pe active din sectorul bancar, prin dispariția Robor. Odată cu apariția informației în Bloomberg, acțiunile Băncii Transilvania și BRD au început să crească.

UPDATE La închiderea ședinței, acțiunile BT afișau un plus de 11,11%, iar ale BRD – 10,89%. Indicele principal a urcat cu 3,75%. Valoarea totală a tranzacțiilor însuma peste 61 milioane lei, iar acțiunile celor două bănci au fost cele mai tranzacționate: BT – 24,4 milioane lei, BRD – 12,8 milioane lei.

Până la această oră (14:40), Banca Transilvania a crescut cu 9,2%, iar BRD cu aproape 7%. Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni BT însuma 11,6 milioane lei, iar a celeilalte bănci de 4,1 milioane lei.

Și acțiunile Patria Bank urcau, dar cu aproape 3%.

Indicele principal urca cu 2,6%, cel al SIF-urilor cu 1,33%, iar al energiei aproape un procent. Ceilalți indici afișau creșteri între 1 și 2,8%.

Darius Vâlcov, consilier al premierului, a declarat luni pentru Bloomberg că speră la o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR.

„Sper că vom avea o schimbare radicală a modului în care este calculat Robor sau chiar să vedem dispariția sa. Decizia va fi luată împreună cu Banca Centrală, care poate modifica normele interne, nu e nevoie de aprobare in parlament”, a spus Darius Vâlcov.

Vezi aici: Schimbare de atitudine la Vâlcov, care propune BNR schimbarea formulei de calcul a ROBOR, pentru a nu se plăti nicio „taxă pe lăcomie”

După circa două ore și jumătate de discuții aprinse, întâlnirea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a încheiat prin semnarea unui armistițiu de două săptămâni, perioada în care va fi decisă soarta taxei pe activele bancare. Potrivit informațiilor HotNews.ro obținute din surse guvernamentale, în timpul discuțiilor s-a pus problema renunțării la indexarea taxei de ROBOR, Finanțele obținând două săptămâni de gândire. După cele două săptămâni vom afla dacă taxa va rămâne la fel, dacă va fi eliminată sau va rămâne, fără a fi indexată la ROBOR.

Vezi mai multe aici: Întâlnirea Isărescu -Teodorovici s-a terminat prin încheierea unui armistițiu de două săptămâni

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro