Sari direct la conținut

Apa fratilor Micula bareaza drumul prietenilor lui Vantu la calcarul de un miliard de euro

HotNews.ro

In comuna Budureasa, societatea PSV Company, controlata de Sorin Ovidiu Vantu, pregateste deschiderea celei mai mari exploatari de calcar cu brucit din Sud-Estul Europei. Pentru a demara afacerea, evaluata neoficial la 1 miliard de euro, PSV Company trebuie sa parcurga trei pasi: sa concesioneze de la autoritatile locale o suprafata de 110 hectare, sa ajunga la o intelegere cu oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula, care detin in zona o conducta de captare a apelor minerale si sa convinga cativa localnici sa isi vanda proprietatile din zona viitoarei exploatari miniere.

PSV Company, fosta Petromservice, a achizitionat in 2006 compania Geoasset, care a obtinut in 2003 dreptul de a exploata un zacamant de 20 milioane tone de calcar cu brucit, evaluat neoficial la 1 miliard de euro. Pentru a demara exploatarea minereului, compania controlata de Sorin Ovidiu Vantu trebuie sa ajunga la o intelegere cu Ioan Micula, proprietarul Transilvania General import Export. Micula detine in zona o conducta de captare a apelor minerale peste care urmeaza sa treaca drumul de acces spre exploatarea miniera.

Ioan Micula
Foto: AGERPRES

Ioan Micula, proprietarul Transilvania General Import Export, spune ca nu cunoaste in detaliu aspectele viitoarei exploatari miniere, dar a confirmat ca societatea pe care o detine are in zona o conducta de captare a apelor minerale. “Eu nu am nimic impotriva investitiei. Sa vina sa bage cat mai multi bani acolo. Problema este sa nu ma deranjeze pe mine. Sigur, daca voi fi afectat, cei care investesc vor plati”, a declarat Ioan Micula.

El a mai mentionat ca nu stie in detaliu situatia juridica si ce fel de aprobari trebuie sa obtina PSV Company. “Eu am alt domeniu de activitate in zona, sper sa nu ne afecteze, dar oricum daca ma vor jena in vreun fel vor plati”, a mai adaugat Ioan Micula.

Primarul comunei Budureasa, Radu Olea, a explicat ca PSV Company a convenit ca, peste conducta, sa construiasca un pod.

Fratii Micula, acuzati ca vor sa blocheze investitia lui Vantu

Implicarea fratilor Micula in zona este confirmata de catre Vasile Oras, reprezentant al Asociatiei Urbariala din Poiana Buduresa. El sustine ca fratii Micula incerca sa puna bete in roate viitoarei exploatari miniere.

“Aici, in comuna, ei au conducta de apa de la izvorul pe care il capteaza. Nu au cine stie cat de mult teren, vreo doi metri in jurul conductei de cativa kilometri care trece prin comuna. Acum au venit, ca vor sa concesioneze si ei cam 20 de metri in stanga si dreapta conductei. Peste conducta urmeaza sa treca drumul de acces de la mina la platforma industriala. Eu cred ca vor sa faca asta ca sa blocheze investitia la mina”, spune Vasile Oras.

Localnicul mai spune ca reprezentantantii fratilor Micula negociaza direct cu proprietarii din localitate pentru a aschizitiona teren in zona exploatarii.

Viitoarea exploatare miniera este tema principala de discutie printre localnicii care poposesc in barul de langa primarie. Luni la amiaza, un grup de localnici dezbatea problema viitoarei mine, la o masa mai retrasa, cu un tanar imbracat la costum. Un alt localnic explica cine si ce se dicuta: “Este consilieru’ juridic de la Transilvania, de la fratii Micula. Ceilalti sunt de la asociatia urbariala. El e din sat, acuma tot incearca sa convinga pe unu si altu sa vand teren ca sa ii puna piedica lu` Vantu”.

Concesionare pe terenul primariei

Comuna Budureasa
Foto: HotNews.ro

Pe langa problemele ridicate de conducta fratilor Micula, PSV Company trebuie sa puna mana si pe terenul sub care se gasesc cele 20 de milioane de tone de calcar cu brucit, adica peste 130 de hectare. Viceprimarul comunei Budureasa Vasile Grecu a prezentat pentru HotNews.ro datele tehnice ale viitoarei exploatari miniere.

“In acest moment, PSV Company este in faza de concesionare a terenului pe care se va face exploatarea. Este vorba de o suprafata de 110 hectare pentru exploatarea efectiva, teren pe care il detine Primaria Budureasa. Pana acum, compania a concesionat de la doua asociatii de proprietari terenul necesar pentru drumul de acces de 7 kilometri si alte 15 hectare pentru o platforma industriala de prelucrare a minereului”, a declarat viceprimarul.

Ce prevede concesionarea celor 110 hectare de teren

  • Concesionarea urmeaza sa fie facuta pe 49 de ani
  • Redeventa de 1,5 lei pe metru patrat pe an
  • Exploatarea de la Budureasa va fi de fapt o cariera la suprafata
  • Concesionarea prevede o clauza prin care daca compania nu primeste toate avizele atunci se anuleaza concesiunea

Licitatia anulata

Pe data de 3 februarie, primaria din Budureasa a organizat licitatia pentru cele 110 hectare, care urmau sa revina companiei PSV Company, respectiv Geoasset. Licitatia a fost insa oprita de reprezentantii primariei. Acestia sustin ca au fost constatate nereguli in acte. Surse din localitate spun ca licitatia a fost oprita la interventia unor reprezentanti ai fratilor Micula.

Pentru a exploata mina din comuna Budureasa, PSV Company mai trebuie sa convinga si cativa dintre locuitori sa isi vanda proprietatile. In ultimele luni, de negocierea cu localnicii s-a ocupat actualul director al ANMR, Gelu Maracineanu, care pana pe 3 februarie era manager de proiect din partea PSV Company.

Primaria acuzata de coruptie

Unii localnici acuza primaria ca favorizeaza compania si ca tine unele aspecte ale afacerii la secret. “Un exemplu este cum s-au facut concesionarile la cele doua asociatii urbariale Carbuneasa si Poiana Buduresa.

Acolo, primarul si cativa apropiati au negociat cu compania si nimeni nu stia ce si cum. Se

Nicolae Cristea
Foto: HotNews.ro

spune ca primarul si vicele ar fi primit ceva pentru asta, da` eu nu stiu exact cat. Sunt o gramada de oameni care au teren in asociatie da nimeni nu stie ce e cu concesionarea sau cat pamant au si cat o sa le revina. Totul e facut de ei”, sustine Nicolae Cristea.

Localnicii mai in varsta ai comunei Budureasa, cand vorbesc de explotarea miniera, spun ca muntii din zona ar putea contine si uraniu. “Tatal meu a lucrat cu geologii care au facut prospectiuni in zona si mi-a spus ca aici in zona este uraniu. Daca o sa deschida explotarea o sa ne radieze pe toti”, spune Vasile, un localnic.

Cu sau fara mina la Budureasa?

PSV Company mai trebuie sa convinga localnicii ca viitoare mina este sigura. Locuitorii comunei Budureasa sunt impartiti in trei tabere: cei care sustin deschiderea explotarii, cei care sunt impotriva si nehotaratii.

Cei care sustin proiectul sunt in mare parte si proprietari de teren in zona viitoarei exploatari de calcar brucit. Localnicii care nu doresc exploatare au ca argument si faptul ca exploatarea ar polua zona si faptul ca s-ar distruge o vale superba.

Budureasa in cifre:

  • Comuna se afla la 70 de kilometri de Oradea, resedinta de judet a judetului Bihor
  •  Are o populatie de 2.672 de locuitori
  • Are in componenta 4 sate: Burda, Saca, Teleac, Saliste de Beius si catunul Grui
  • Satul Budureasa, centrul comunal este atestat istoric in anul 1582
  • Comuna are o suprafata totala de 35.646 hectare
  • Pe teritoriul comunei se mai gasesc si sase izvoare subterane
  • Primarul si viceprimarul sunt membri ai PNL
  • Componenta Consiliului Local: PSD-2, PD-L-2, PNL-3, PC-1, PIN-1, PRM-1, Partidul Ecologist-1

HotNews.ro a contactat PSV Company pentru a obtine un punct de vedere. De la departamentul de lucrari miniere ni s-au comunicat urmatoarele: “Nu stim nimic despre aceasta exploatare. Nu e la noi”.

La numarul de telefon indicat de Oficiul National al Registrului Comertului pentru compania Geoasset, titularul initial al proiectului minier, au raspuns reprezentantii casei de avocatura Mircea Andrei si Asociatii, care nu stiau nimic nici despre Geoasset nici despre exploatarea de la Budureasa.

Afacerea lui Vantu – localnici pro si contra

  •  „Se vor crea 400 de locuri de munca, or sa angajeze soferi din localitate. O sa crestem si noi in valoare. Aici in zona nu e de munca pentru tineri”, Dumitru, localnic, 40 de ani somer.
  • Eu sunt plecata din localitate la munca in Italia. Ca mine sunt multi plecati. Eu as vrea sa lucrez aici acasa. De asta cred ca va fi o investitie buna. Daca mi-ar da un salariu bun, de cel putin 600 de euro, as veni sa lucrez”, localnica, 30 de ani, plecata in Italia
  • Eu am pamant acolo unde vrea sa faca Vantu mina. Ma opun proiectului, nu vreau poluare si nici nu vreau sa vand. Promit un euro jumate pe metru patrat cand in capitala terenul se vinde cu 2.000 de euro. Pai daca e asa de valoros zacamantul de aici, sa dea 2.000 de euro sa ne dezmostenim”, localnic, pensionar.  
  • „Nu vreau sa vina unu’ ca Vantu sa falimenteze zona asa cum a falimentat FNI-ul. Ce castigam noi din afacerea asta? Nimic. O sa castige numai aia sus-pusi. Nu vreau nici o mina aici”, Dumitru, localnic, muncitor. 
  • Oamenii din localitate au unde sa lucreze. Avem case frumoase si mari. Se castiga mii de euro din fructe de padure si ciuperci. Nu suntem muritori de foame. Ei or sa distruga toata valea care e tare frumoasa. Vara e plin de oameni care vin la gratar. O sa mergem la gratar in praf de mina”, tanar intreprinzator din Budureasa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro