Aparatorii drepturilor omului vor sa puna capat complicitatii marilor companii de internet cu autoritatile chineze care practica cenzura
Complictatea dintre marile companii de internet – precum Google, Microsoft si Yahoo – si autoritatile chineze care vor sa cenzureze cat mai mult internetul, trebuie sa inceteze, spun aparatorii drepturilor omului. Pentru realizarea scopului propus va fi intocmit un cod de conduita, relateaza Computerworld.
Codul ar trebui finalizat in cateva luni, inainte de Jocurile Olimpice de Vara care incep la Beijing in august.
Opinia publica internationala atrage atentia asupra incalcarilor tot mai dese a libertatii de exprimare in China. Cel mai recent exemplu este interzicerea accesului la site-urile YouTube si Google News, dupa miscarile pro-independenta din Tibet.
Mai grav este ca rolul companiilor internationale in blocarea unor site-uri dar si in depistarea celor care pun pe internet mesaje contra guvernului in China, este tot mai important.
„Una dintre grijile noastre tine de gradul in care marile companii internationale de internet au devenit complici in cenzura online din China”, spune Kenneth Roth, director executiv la Human Rights Watch. El a spus ca aceste companii blocheaza unele site-uri inainte ca autoritatile chineze sa ceara acest lucru.
„Lucram cu o parte dintre companii pentru a minimiza acest tip de complicitate”, a mai spus Roth. In trecut, companii precum Google, Yahoo sau Microsoft au fost aratate cu degetul pentru actiunile lor din China.
Yahoo a dat autoritatilor informatii care au dus la depistarea unor disidenti ce au pus pe internet informatii sensibile. A devenit celebru cazul unui jurnalist care in 2005 a fost condamnat la zece ani inchisoare, dupa ce Yahoo a oferit autoritatilor tot ce au dorit sa stie despre e-mailul lui.
In plus, Microsoft MSN a inchis un blog la cererea guvernului, in timp ce Google ofera o versiune cenzurata a motorului de cautare pe internet in China.
Roth spune ca internetul este o forta pozitiva pentru libertate, deoarece permite comunicarea libera intre oameni „Dar la fel de bine cum este un instrument pentru libertate este si o tinta de represiune. Cand e vorba de asa ceva guvernul chinez stabileste standarde in controlul internetului”