Sari direct la conținut

Apartament in Cluj sau casa in Mamaia?

Monitorul de Cluj

Mai mult, casa de acolo ar fi si ea una de lux, pretul unui metru patrat construit fiind cu aproximativ 20% mai mic decit in Cluj. Un alt atu pentru a construi in Mamaia ar fi acela ca pretul casei ar putea fi amortizat in aproximativ 3 ani, daca o parte a ei ar fi inchiriata turistilor, un fapt absolut obisnuit in familiile constantene.

Clujul, la concurenta cu Bucurestiul

Studiul de piata a fost realizat de compania imobiliara Edil din Cluj-Napoca, iar informatiile prezentate sint validate de informatiile prezentate de studiile principalelor companii imobiliare din orase ca Timisoara, Constanta, Arad, Sibiu si Brasov.

De altfel, o simpla analizare a raportarilor Institutului National de Statistica arata ca, de departe, Clujul este un oras de top la nivel de preturi ridicate in domeniul imobiliar, ocupind in continuare locul 2, dupa Bucuresti, nu doar la dezvoltarea imobiliara, ci si la pretul terenurilor.

Amortizare rapida

Cele mai scumpe orase sint acelea care atrag si cele mai multe investitii si investitori. „In Cluj-Napoca, pretul unui metru patrat de teren central poate ajunge la 1.200 de euro in conditiile in care se afla in zona centrala, de top, in cazul spatiilor destinate birourilor.

In ceea ce priveste locuintele de lux, un metru patrat de teren intr-o zona rezidentiala costa chiar si 700 de euro, pentru case de lux“, spune agentul imobiliar Loredana Dinea.

In Constanta, spune studiul Edil, un metru patrat in zona de top, Mamaia, costa 700 de euro si poate ajunge la maximum 1.200 de euro, in timp ce in centrul orasului Constanta pretul unui metru patrat de teren se situeaza in jurul valorilor de 400-750 de euro.

Cine are bani de investit trebuie sa ia in considerare zona viitoare metropolitana a Constantei, comunele Cumpana, Valul lui Traian, Agigea, Corbu, Basarabi, Techirghiol sau Poarta Alba, unde construirea unei case este acum extrem de ieftina, dar in 2 sau 3 ani preturile vor echivala cu cele din zonele centrale, respectiv zona Mamaia.

Amortizare in ritm ardelean

O locuinta in Cluj se amortizeaza ca valoare in aproximativ 10 ani, spun dezvoltatorii, de aceea zonele de lux din Cluj fac parte din favoritele speculatorilor imobiliari, dar se asteapta ca in urmatorii 2 ani specula de acest tip sa se diminueze, spune si agentul imobiliar Mihai Bordea.

El mai sustine ca in urmatorii ani rentabilitatea acestor specule vor determina, cel putin in Cluj, o crestere a preturilor de vinzare si o scadere a chiriilor.

Chiar si asa, construirea unei case in Constanta e cu 20% pina la 40% mai ieftina decit in Cluj si se poate amortiza prin inchirierile de peste vara in maximum 3 ani, iar o revinzare a acesteia ulterior este de dorit si asigura in timp o mobilitate dubla a banilor investiti, dupa cum reiese din studiile efectuate si cifrele prezentate.

Tendinte in Cluj

Clujenii se orienteaza spre apartamente sau prefera in ultimul timp sa se asocieze in familie si sa construiasca locuinte duplex, sistem care reduce usor costurile si asigura intimitatea locatarilor in spatiul creat. In acest moment, cele mai ieftine sint apartamentele de bloc, iar cele mai bine vindute sint apartamentele din blocurile nou construite, reiese din studiul Edil.

In viitor, spune Mihai Bordea, „clasa medie va prefera sa iasa din stilul de locuire ceausist, la bloc, si, pe masura ce isi va permite, va construi case de locuit in afara centrului“. Cele mai bine cotate cartiere si cele mai scumpe sint in continuare Andrei Muresanu, Gheorgheni, Grigorescu si chiar Zorilor. Cartierul Manastur ramine inca in urma ca preturi si cotatii pe piata.

Insa clujenii cauta sa se extinda si spre localitatile limitrofe, mai putin inspre Feleacu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro