Apatie totala pe bursele lumii. Investitorii asteapta sa vada ce vor decide Rezerva Federala a SUA si Banca Japoniei
Actiunile au consemnat cresteri palide iar dolarul a pierdut teren in fata yenului marti, in conditiile in care investitorii asteapta rezultatele intalnirilor de politica monetara de la Rezerva Federala americana si de la Banca Japoniei, ce se vor incheia miercuri, transmite Reuters.
Sacaietoarele indoieli despre “puterea de foc” ramasa in arsenalul principalelor banci centrale si o scadere a cotatiilor petrolului au facut ca indicele pan-european STOXX 600 sa fie mai mult “in zona rosie”, cu sapte sedinte de corectii din ultimele zece.
Acest indice era marti dupa pranz la plus 0,3%, dar sectorul petrolului si gazelor era la minus 0,7%.
Wall Street se pregateste pentru castiguri modeste, potrivit indicilor futures pentru actiuni.
Cotatiile titeiului au coborat dupa ce Venezuela, un producator major, dar prins intr-o dura criza economica, a spus ca pietele sunt suprasaturate cu 10%.
Yenul a fost marginal mai puternic pe pietele monetare, in contextul speculatiilor ca Banca Japoniei nu va face decat sa umble putin la programul sau de stimulare monetara si ca Rezerva Federala va ramane probabil precauta in privinta planurilor de majorare a dobanzilor.
“Toata lumea asteapta deciziile BOJ si Fed – de ce ar face ceva astazi?”, a spus Esther Reichelt, analistul forex pentru Commerzbank in Frankfurt.
“Toata lumea s-a pozitionat deja pentru aceste evenimente si nu exista noi informatii care sa le dea un motiv sa se repozitioneze”, a adaugat ea.
Yenul se schimba la o paritate de 101,91 pentru un dolar. Moneda japoneza a crescut cu aproape 20 de procente in ultimele 12 luni, in ciuda eforturilor sustinute ale Bank of Japan de a-l deprecia.
Euro se mentine marti la 1,1175 dolari. Lira sterlina a cazut 0,5%, pana la 1,2955 dolari, un minim al ultimelor cinci saptamani, in contextul riscurilor politice si economice ale iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.
“Informatiile privind Brexitul din ultima saptamana ne-au dat si mai multe motive sa vindem pe orice cresteri”, spune Tobias Davis, seful operatiunilor de trezorerie la Western Union in Londra.
Precautia de dinaintea sedintelor BOJ si Fed a limitat si mutarile de pe piata obligatiunilor, desi randamentele bondurilor pe termen lung ale guvernelor din zona euro au scazut usor in conditiile in care se asteapta ca Bank of Japan sa incerce sa indeparteze investitorii de obligatiunile sale cu maturitate indelungata.
Randamentul bund-urilor germane pe 30 de ani a scazut cu 6 puncte de baza, pana la 0,58 procente, miscari similare fiind consemnate si pe “hartiile” echivalente emise de Olanda, Finlanda, Franta si Spania.
Si alte obligatiuni din zona euro au suferit corectii, chiar daca nu asa mari. Bund-ul german pe zece ani, reper pentru regiune, a scazut cu 2,8 puncte de baza, reintrand in teritoriu negativ.
Desi pastrarea actiunilor a predominat pe pietele financiare majore, pe cele emergente au avut loc miscari importante.
Se preconizeaza ca banca centrala a Ungariei isi va mentine neconventionala sa politica de relaxare monetara, dupa ce, in mod surprinzator, Standard & Poor’s i-a crescut vineri ratingul la “investment”, decizie ce a impulsionat pietele de actiuni si de obligatiuni si forintul.
Petrolul a scazut cu aproape un procent, pana la 45,51 dolari pe baril, in contextul in care crescuse usor luni dupa ce Venezuela a incercat sa discute despre o inghetare a actualului nivel al productiei de titei a OPEC.
Vestea a pierdut repede din impact dupa ce s-a anunta ca rezervele de petrol din depozitele americane au crescut iar saptamana trecuta.
Aurul si-a adaugat doar 0,1% la pret, pana la 1,314 dolari pentru o uncie, asteptarile predominante fiind ca Fed nu va modifica dobanzile in sedinta ce se va incheia miercuri.