Sari direct la conținut

Aproape 300 milioane de lei plătiți către păgubiții City Insurance. 20 iulie, ultima zi în care mai poți cere despăgubiri de la FGA

HotNews.ro
Falimentul City Insurance, Foto: CITR
Falimentul City Insurance, Foto: CITR

​Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a avizat până luni, 18 iulie, peste 32.400 cereri de plată din partea păgubiților City Insurance, și a plătit daune în valoare de aproximativ 297 milioane de lei, au transmis pentru HotNews.ro oficialii ASF. Miercuri, 20 iulie, este ultima zi în care păgubiții City Insurance mai pot depune cereri de plată a despăgubirilor de la FGA.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a atenționat anterior că potențialii creditori ai City Insurance mai pot depune cereri de plată până în data de 20 iulie 2022, pentru a putea beneficia de despăgubirile cuvenite, din partea FGA, dacă dreptul de creanță s-a născut anterior rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, respectiv până la data de 20 aprilie 2022.

FGA poate face plăți doar către petenții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în faliment, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

Cei care au de recuperat mai mult de 500.000 de lei de la City Insurance nu o pot face decât înscriindu-se la masa credală în instanță.

Ce despăgubiri s-au plătit până acum în contul falimentului City Insurance

La solicitarea HotNews.ro de a prezenta situația actualizată a cererilor de plată făcute până acum către FGA de păgubiții City Insurance și a sumelor plătite deja, oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au comunicat că s-au plătit aproape 300 milioane de lei, iar soldul rămas, care se actualizează lunar, depășește 440 milioane de lei.

  • „La data de 18 iulie 2022, FGA avizase, în cadrul Comisiei Speciale, 32.486 cereri de plată. Suma totală aprobată la plată este de cca. 297 milioane lei.
  • Soldul FGA disponibil este de aproximativ 440,58 milioane lei. La data de 18 iulie 2022, FGA înregistrase 156.000 de cereri de plată. Procesul de înregistrare a cererilor de plată este în desfășurare, cifrele schimbându-se de la o zi la alta.”, se arată în răspunsurile ASF.

Cauzele falimentul City Insurance: Ce spune CITR, lichidatorul judiciar

Cu 1,15 milioane polițe RCA în vigoare la finalul anului trecut, dintre care 500.000 denunțate automat la data de 11 mai, 16.305 polițe de garanție încă în vigoare astăzi aferente a peste 7000 de asigurați, instituții și alte persoane juridice, dar și peste 10.000 de litigii naționale și internaționale, falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria recentă a României, spunea în data de 23 iunie, CITR, lichidatorul judiciar al fostului lider RCA.

Deficit de 1,2 miliarde lei rezultat din vânzarea polițelor de asigurare sub tariful notificat, cu scopul creșterii cotei de piață

Printre cauzele operaționale din activitatea de asigurare se numără un deficit semnificativ, de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea polițelor sub tariful notificat cu scopul de a crește cota de piață, după cum reiese din analiza activității City Insurance în perioada 2018 – 2021.

Pierderi suplimentare de 422 de milioane de lei au fost generate de faptul că City nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanțelor din reasigurare, în timp ce alte 54 de milioane de lei au rezultat din incapacitatea societății de a recupera creanțele din regrese.

Alte surse de pierderi au fost din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăți de penalități și cheltuieli de executare de peste 45 milioane lei, iar pierderile constante la nivelul filialelor din Grecia și Italia pe perioada 2017-2021 au creat un deficit de 185 milioane lei.

CITR a stabilit, de asemenea, deficiențe în legătură cu gestionarea fondurilor bănești. Astfel, City Insurance a achitat dobânzi și comision de succes în valoare de 147 milioane lei, aferente unor împrumuturi de la acționarul majoritar și de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de către companie.

La acestea se adaugă pierderi de 57 de milioane de lei generate de nerecuperarea unor împrumuturi acordate societății afiliate City Invest & Management.

Alte surse de pierderi sunt reprezentate de unele tranzacții imobiliare cu terenuri achiziționate la valori ridicate, în perioada 2012 – 2014, care ulterior au fost vândute la prețuri inferioare în perioada 2019-2020, rezultând de aici o diferență de 42,6 milioane de lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro