Sari direct la conținut

Aproximativ 80 de ONG-uri organizeaza proteste in Bucuresti si alte 24 de orase din Romania, pe 4 aprilie, impotriva exploatarii gazelor de sist

HotNews.ro

Aproximativ 80 de ONG-uri vor organiza proteste in Bucuresti si alte 24 de orase din Romania, joi, 4 aprilie, impotriva exploatarii gazelor de sist. Potrivit organizatorilor, pentru jumatate dintre locatii s-au obtinut autorizatii de la primarii pentru desfasurarea evenimentelor. In restul situatiilor administratia locala fie a respins cererea ONG-urilor, fie nu a dat niciun raspuns. Organizatorii protestelor cer ca Guvernul sa anuleze hotararile prin care a concesionat terenurile pentru explorarea gazelor de sist in zonele Vaslui, Dobrogea, Arad, Timis si interzicerea exploatarii acestora pana se fac studiile de impact si de mediu din care sa reiasa clar ca nu este un pericol pentru mediu.

In Bucuresti, protestul va avea loc in Piata Universitatii, in zona statuilor, incepand cu ora 17.30, in desi organizatorii (Coalitia pentru Mediu, Romania fara ei, Romania Vie) recunosc ca Primaria nu a autorizat manifestarea.

George Epurescu, coordonatorul protestelor din toata tara si membru al Asociatiei „Romania fara ei” spune ca Primaria Capitalei nu a autorizat protestul: „Noi am cerut sa organizam protestul in zona statuilor din Piata Universitatii. Am primit pe mail un raspuns in care ni s-a spus ca nu se autorizeaza protestul. Nu am fost chemati la Comisia de Circulatie asa cum se face in mod normal. Nu poti sa interzici un protest asa. Noi vom actiona in consecinta si vom face plangere penala”, a declarat Epurescu pentru HotNews.ro.

Organizatorii sustin ca protestele vor avea loc in urmatoarele orase: Bucuresti, Barlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brasov, Targu Neamt, Mangalia, 2 Mai, Calarasi, Piatra Neamt, Slatina, Galati, Timisoara, Oradea, Iasi, Buzau, Costinesti, Buzias, Cluj Napoca, Vaslui, Suceava, Craiova, Codlea.

George Epurescu, unul dintre organizatorii protestelor, spune ca a intampinat problema neautorizarii protestelor in general cu primariile PSD. „In Barlad ni s-a spus ca la aceeasi ora este o alta manifestatie, dar noi am vazut clar ca nu este asa. Inventeaza motive care nu sunt reale. Vom face plangere penala. La Tecuci ni s-a spus ca interzic protestul pe motiv ca Primaria nu poate asigura mijloacele tehnice necesare unei asemenea manifestatii. La Suceava vroiam sa facem si un mars, dar ni s-a spus ca este un alt mars la aceeasi ora. Sunt orase unde am depus cererea la Primarie, dar nu ni s-a raspuns”, a mai declarat Epurescu. Acesta spune ca a solicitat Prefecturii si Jandarmilor sa nu intervina in forta si le-a trimis documentele depuse la primarii.

ONG-urile spun ca cer anularea contractelor de concesiune pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist pe motiv ca acestea sunt ilegale si neconstitutionale.

„Ne opunem oricarei ingerinte din partea corporatiilor in scrierea legislatiei romanesti, in dauna interesului cetateanului. Denuntam coruptia la nivel inalt care serveste interese anti-cetatenesti. Luptam pentru dreptul la un mediu sanatos, pentru dreptul la viata si sanatate, pentru dreptul la o corecta informare a cetatenilor”, mai spun reprezentantii ONG-urilor.

Reamintim ca la inceputul acestui an a expirat moratoriul impus de Guvernul Ponta pentru explorarea gazelor de sist. Compania Chevron are concesionate patru perimetre pentru explorare. Mitinguri impotriva productiei de gaze de sist au avut loc mai cu seama in zona Barlad. Voci din spatiul public au vorbit deseori despre o posibila implicare a unor interese rusesti in organizarea acestor mitinguri, fara a fi vreodata aduse probe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro