Sari direct la conținut

Ar trebui să faci un credit pentru casă în această perioadă? Ce spune un reprezentant al BNR

HotNews.ro
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews

Unele persoane se gândesc să-și cumpere o casă, în acest sens dorind să apeleze la un credit bancar. Fiind întrebat ce ar recomanda, Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR) îndeamnă la prudență.

„Eu aș îndemna la multă prutență pe toți cei care vor să se împrumute. Cei care cred că nu pot să facă față plăților, să negocieze cu băncile pentru o reeșalonare. O asemenea soluție nu este neapărat bună pe termen lung pentru că poți să ajungi în situația să plătești mai multă dobândă și mai puțin credit. Nu cred că este neapărat de dorit acest lucru”, a spus Rădulescu.

Potrivit acestuia, există analiști care îi invită pe oameni să își privească foarte atent bilanțul veniturilor proprii în sensul ca rata de credit să nu depășească vreodată jumătate din veniturile pe care le au.

„Dacă ajung să plătească mai mult de jumătate pentru credit, există riscul să nu facă față plăților până la sfâșitul perioadei”, a precizat el.

  • Unii analiști îi sfătuiesc pe cei care nu au resursele financiare suficiente să analizeze dacă nu cumva a locui cu chirie o vreme nu este mai bine decât a se înhăma la un credit pe 30 de ani pentru că nu este un lucru de glumă”.

Dacă îi mângâiem pe creștet pe cei care sunt imprudenți și îi penalizăm pe cei care economisesc, societatea nu o va duce mai bine

„Cei care au depozite, care sunt 14 milioane, pierd în fiecare zi din economisirea pe care au făcut-o de-a lungul anilor, în timp de rate duble la credite nu cred că sunt”, a spus el.

  • Pentru cazurile speciale a celor care au o situație foarte dificilă întotdeauna există înțelegere din partea băncilor. Poate uneori au existat anumite asperități, dar lucrurile s-au amenliorat semificativ. Cei care ajung în situația în care nu-și pot onora serviciul datoriei, pot să găsească formule împreună cu băncile pentru reducerea poverii pe care o au.

El a reamintit de legea dării în plată „care a avut efecte în cele 6 luni până când a fost declarată neconstituțională: am observat că 70% din cei care nu și-au plătit datoriile erau cei care puteau să plătească, dar n-au mai vrut pentru că putea să plătească altcineva pentru ei”.

• „Dacă îi mângâiem pe creștet pe cei care sunt imprudenți și îi penalizăm pe cei care economisesc, societatea nu o va duce mai bine. O va duce mult mai rău.”

Avem o rată a inflației destul de ridicată, probabil nu vom reuși decât spre sfărșitul anului să scădem sub cele două cifre. Cred că în aceste clipe oamenii trebuie să fie prudenți în deciziile investiționale pe care le iau. Să nu credem că o casă este un lucru pe care îl poți face astăzi pentru că ai astăzi venituri mai mari. O casă este un lucru greu”, a mai afirmat Eugen Rădulescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro