Sari direct la conținut

Arafat: O variantă la care se gândeşte toată lumea – aşa cum restricţiile sunt zonale şi măsurile de relaxare pot fi zonale, dacă avem un procent foarte mare de vaccinaţi într-o localitate

HotNews.ro
Arafat: O variantă la care se gândeşte toată lumea – aşa cum 
restricţiile sunt zonale şi măsurile de relaxare pot fi zonale, dacă 
avem un procent foarte mare de vaccinaţi într-o localitate

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat vineri, la Digi24, că există pe masa de lucru o discuţie conform căreia măsurile de relaxare să fie luate treptat, în funcţie de numărul persoanelor vaccinate într-o localitate, spre exemplu.

„Ministerul Culturii, Ministerul Economiei lucrează pe unele recomandări, urmează să vină cu unele propuneri care normal că se analizează la toate nivelurile şi probabil, dacă mergem cu vaccinarea, sunt aproape 5 milioane de doze administrate în ţară, dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi, până la 1 iunie, clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate. Treptat, bine calculat, dar aceste lucruri depind de concluziile care vor fi trase de Comitetul interministerial. Dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, astfel de măsuri pot fi luate pentru că s-a văzut şi în Israel, la 30% din populaţie vaccinată deja a fost un impact serios asupra cazurilor. Când ajungem la un impact de 60% din populaţie vaccinată se pot lua măsuri. Cu cât creşte numărul celor vaccinaţi, cu atât putem lua măsuri mai repede spre normalitate”, a declarat Raed Arafat, potrivit News.ro.

Secretarul de stat a adăugat că relaxarea depinde de rata de vaccinare.

„Depinde de rata de vaccinare pentru că ea este modalitatea prin care ne asigurăm că revenirea la unele activităţi, unde oamenii sunt împreună, unde poate e greu să se poarte mască tot timpul, totuşi, şansa de transmitere devine una foarte limitată”, a declarat Arafat.

Întrebat dacă relaxarea va fi decisă zonal, în funcţie de rata de vaccinare, Arafat a precizat că această variantă se află pe masa de lucru.

„Nu pot exclude acest lucru, este posibil să se ajungă la această abordare. Este o variantă la care se gândeşte toată lumea, aşa cum restricţiile sunt zonale şi măsurile de relaxare pot fi zonale, dacă avem un procent foarte mare de vaccinaţi într-o localitate. Dar trebuie discutat la nivelul Comitetului şi luată o decizie finală”, a declarat Arafat.

Raed Arafat: Cu cât ne dorim să ajungem mai repede la normalitate, cu atât trebuie să încurajăm oamenii spre vaccinare / Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibilă

„Totul se leagă de campania de vaccinare, cu cât ne dorim să ajungem mai repede la normalitate, cu atât trebuie să încurajăm oamenii, să îi îndrumăm spre vaccinare, mai ales că acum vaccinarea e la liber, adică nu mai există grupe de vârstă. Acum, cine doreşte, poate să meargă la vaccinare”, a mai declarat Arafat.

El a precizat că se observă o „îmbunătăţire vizibilă” a situaţiei epidemiologice şi că inclusiv numărul cazurilor din terapie intensivă este în scădere.

„Măsurile luate, chiar dacă nu erau măsuri de extremă, nu am luat măsuri care să ducă la un lockdown total. Măsurile noastre au fost pe bază de incidenţă: programul de weekend redus (…). Totuşi s-a reuşit să se scadă numărul cazurilor. Astăzi pot să spun că în 2 mai iese ultima localitate din carantină, este o localitate mică din judeţul Neamţ, care iese în 2 mai. Asta înseamnă că inclusiv localităţile care au fost carantinate au scăzut incidenţa în ele. Situaţia a mers spre bine. Încă vedem cazuri în terapia Intensivă, dar şi acolo vedem o scădere. Astăzi la Centrul Naţional de Conducere a Intervenţiei au fost doar 25 de solicitări de transfer, din care 20 rezolvate. Asta comparativ cu peste 100 pe zi de solicitări acum 1-2 săptămâni. Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibilă, dar asta înseamnă să fim atenţi, să păstrăm situaţia în care suntem, să ducem situaţia către mai bine şi să ne vaccinăm”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, potrivit News.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro