Sari direct la conținut

Arbitrul pensiilor private propune cresterea contributiei in sistemul de pensii private obligatorii la 8% din venitul brut in 2016

HotNews.ro
Mircea Oancea, presedinte CSSPP, Foto: Rompres
Mircea Oancea, presedinte CSSPP, Foto: Rompres

Nivelul contributiei la sistemul de pensii private obligatorii ar trebui sa creasca pana la nivelul de 8% din venitul brut al participantilor in 2016, comparativ cu nivelul de 6% prevazut in prezent in lege, potrivit unui proiect de modificare a Legii 411 care va fi scos in dezbatere publica la inceputul anului viitor, a anuntat luni Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), institutia care a initiat acest proiect. Nivelul contributiei in pilonul II de pensii va fi sigur la nivelul de 3% in 2011, spune Oancea, iar conform proiectului acest nivel va creste cu cate un punct procentual din 2012, fata de 0,5 puncte procentuale in prezent.

„Conform acordurilor internationale si prevederilor acestui proiect, nivelul contributiei pe pilonul II de pensii va fi sigur 3% in 2011. Pentru a se ajunge la nivelul de 8% in 2016, fata de 6% cat este prevazut in prezent in lege, propunem ca incepand din 2012 nivelul contributiei sa creasca cu cate un punct procentual (n.a. 4% in 2012) in fiecare an pana in 2016 fata de 0,5 puncte procentuale in acest moment”, a spus Mircea Oancea.

Potrivit Legii 411/2008 privind sistemul de pensii private obligatorii, nivelul contributiilor virate spre administrare privata in Pilonul II (pensii private obligatorii) incepe la 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% in 2016. Anul trecut contributia virata catre Pilonul II a fost inghetata la 2%, in locul unei cresteri de 2,5%, iar in acest an cresterea contributiei a fost la doar 2,5% in loc de 3%.

Majorarea nivelului de contributie pe pilonul II ar fi un pas important pentru acoperirea deficitului public de pensii. Totusi, daca va fi adoptata, masura ar presupune un deficit care va fi acoperit, potrivit presedintelui CSSPP, din venituri din privatizari sau emitere de titluri de stat care vor fi cumparate chiar de fondurile de pensii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro