Sari direct la conținut

Arbitrul pensiilor private respinge preluarea Omniasig Pensii de catre BCR. Fuziunea ar mai fi totusi posibila

HotNews.ro

Arbitrul pensiilor private (CSSPP) a respins la data de 13 noiembrie preluarea Omniasig Pensii de catre BCR Leasing, parte a grupului Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al saptelea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (Pilonul II), potrivit reprezentantilor autoritatii, citati de NewsIn. Surse din piata au declarat pentru HotNews.ro ca procesul de fuziune ar putea fi reluat la nivel de fonduri si nu de administratori cum s-a incercat anterior.

La sfarsitul lunii septembrie, grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al saptelea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), a anuntat ca s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.

Valoarea Omniasig Pensii a fost estimata la circa 13-13,5 milioane euro.

„CSSPP a luat decizia respingerii cererii de aprobare a tranzactionarii actiunilor detinute de SC Omniasig Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA, TBIH Financial Services Group NV si SC Omniasig Vienna Insurance Group SA catre BCR Leasing IFN SA, pentru neindeplinirea prevederilor art. 62, alin. (3) din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata cu modificarile si completarile ulterioare”, potrivit biroului de presa al CSSPP.

Potrivit Legii mentionate, „calitatea actionarilor trebuie sa raspunda nevoii garantarii unei gestiuni prudente si sanatoase a fondului de pensii si sa permita realizarea unei supravegheri eficiente, in scopul protejarii intereselor participantilor si ale beneficiarilor”.

Surse: Fuziunea s-ar mai putea face la nivel de fonduri de pensii

Pana in acest moment nu s-au mai emis decizii referitoare la operatiuni de fuziuni si achizitii pe piata pensiilor private, potrivit Comisiei. Reprezentantii CSSPP au precizat pentru HotNews.ro ca decizia Comisiei a fost luata pe 13 noiembrie, decizie care poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data emiterii acesteia.

Surse din piata au declarat pentru HotNews.ro ca „decizia Comisiei este definitiva, dar ca procesul fuziunii ar putea fi reluat la nivel de fonduri de pensii si nu de administratori de fonduri de pensii, in baza Normei de fuziuni si achizitii, care reglementeaza fuziunea intre fonduri”.

Potrivit NewsIn, la 31 octombrie, Omniasig Pensii, care gestioneaza fondul Omniforte, avea active de 6,97 milioane lei si 57.411 participanti. BCR Fond de Pensii, care gestioneaza fondul BCR, avea active de 19,11 milioane lei si 120.868 participanti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro