Sari direct la conținut

Arbitrul telecom: Doar instanta poate opri procedura acordarii noii licente de comunicatii mobile

HotNews.ro

Procedura de selectie pentru acordarea noii licente de comunicatii mobile va continua, singura modalitate de oprire a acesteia fiind pronuntarea in instanta a unei decizii de suspendare sau de anulare a Hotararii Guvernului care stabileste aceasta procedura, a declarat miercuri pentru HotNews.ro, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI, demis luni de primul ministru. Concurenta a atentionat recent asupra unor termeni din lege, ce interzic atat operatorilor telecom, cat si grupurilor din care fac parte sa mai obtina o alta licenta de comunicatii mobile, fapt care ar fi lasat in lupta un singur concurent. Aceeasi hotarare este atacata in prezent in instanta de Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS.

Daca saptamana trecuta, Concurenta atentiona arbitrul telecom ca legea nu a fost inteleasa corect, miercuri a venit randul autoritatii de reglementare sa acuze de acelasi lucru, Concurenta.

ANRCTI: Nu este baza legala pentru ce sustine Concurenta

„Desi Consiliul Concurentei a facut recent publica opinia sa potrivit careia termenul „operatori” din HG nr.61/2008 include si grupurile din care acestia fac parte, ANRCTI considera ca nu exista baza legala pentru a da termenului de „operatori” o alta interpretare decat cea care reiese din continutul art.3 al acestui act normativ, coroborat cu dispozitiile art. 2 alin. (1) lit. f) din Ordonanta Guvernului nr. 34/2002 privind accesul la retelele publice de comunicatii electronice si la infrastructura asociata, precum si interconectarea acestora, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr.527/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora „operatorul” este „o persoana care instaleaza, opereaza, controleaza sau pune la dispozitie tertilor o retea de comunicatii electronice sau elemente ale infrastructurii asociate […]”, a declarat miercuri presedintele ANRCTI.

Precizarea Concurentei scotea practic din joc trei din cei patru operatori care au depus oferte pentru aceasta licenta, respectiv pe Romtelecom, controlata de OTE, care detine si Cosmote, pe Saudi Oger, proprietarul Zapp si pe NetPoint, controlata de RCS&RDS si ar fi lasat in cursa numai pe Tactical Network, un fond de investitii ceh controlat de Posta Romana si producatorul chinez de echipamente telecom ZTE.

Concurenta a mai precizat ca a trimis un aviz conform conditionat pentru acest HG, inca de anul trecut cand aceasta era in faza de proiect si ca si ANRCTI a fost instiintata ulterior.

Presedintele ANRCTI, pentru care premierul Tariceanu a semnat luni eliberarea din functie, sustine ca legea permite participarea la licitatie a tuturor celor patru candidati.

„In acest context, in care termenul de „operator” nu poate fi interpretat decat prin raportare la definitiile existente in legislatia de specialitate, respectiv in sensul in care continutul normei legale cuprinde doar persoana care instaleaza, opereaza, controleaza sau pune la dispozitie tertilor o retea de comunicatii electronice, iar nu si alte persoane aflate in conexiune cu aceasta, ANRCTI trebuie sa permita participarea la procedura de selectie tuturor celor patru ofertanti anuntati anterior”, a explicat Georgescu.

Procedura poate fi oprita doar in instanta. Patru operatori au atacat deja hotararea

Nu in ultimul rand, presedintele autoritatii de reglementare a precizat ca „pana la pronuntarea de catre instanta a unei decizii de suspendare sau de anulare a Hotararii Guvernului nr. 61/2008, ANRCTI nu are alta optiune decat continuarea procedurii de acordare a licentei”.

In acelasi timp, Hotararea de Guvern in cauza este in prezent atacata in instanta de nu mai putin de patru companii. Potrivit Ziarul Financiar, Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei, solicitand suspendarea executarii HG 61/2008 privind procedura de selectie a licentei de telecomunicatii. Companiile se plang atat de costul redus al licentei (un milion de euro), dar si de restrictiile de participare impuse celorlalti operatori de telefonie mobila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro