Arbitrul telecom vrea informatii in timp real de la operatori in cazul infractiunilor informatice
Ministerul de Interne, Serviciile de Informatii (SRI), arbitrul telecom (ANC) si Protectia Consumatorilor (ANPC) au inceput discutiile pentru crearea unui grup de lucru comun care sa actioneze in cazul infractiunilor informatice, a declarat joi, seful ANC, Liviu Nistoran. In cazul unui atac informatic, aflarea detinatorului unei adrese IP dureaza in prezent in medie circa 14 zile, iar Nistoran spune ca se va discuta cu operatorii telecom pentru gasirea unei solutii de furnizare in timp real a acestor informatii.
Informatia pe scurt:
1. Ministerul de Interne, SRI, ANC si Protectia Consumatorilor vor face un grup de lucru comun pentru combaterea infractiunilor informatice.
2. ANC va discuta cu operatorii telecom pentru o solutie tehnica de prezentare in timp real a unor informatii in acest sens.
3. Un alt proiect ANC prevede crearea unui site in care utilizatorii sa poata compara ofertele operatorilor telecom.
„In baza Ordonantei 106/2008 (n.r. Ordonanta de restructurare ANRCTI) am demarat discutiile cu Ministerul de Interne, ANPC si cu Serviciile de Informatii (SRI) pentru a avea o actiune comuna. Vom avea un grup format din reprezentantii acestor institutii care va actiona pe problemele de infractionalitate informatica”, a declarat joi presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), Liviu Nistoran.
Potrivit sefului ANC, este vorba despre infractiunile din zona de radiofrecventa, de utilizarea ilegala a aparatelor de bruiaj de telefonie mobila, de scanere care intercepteaza convorbirile de telefonie mobila, infractiuni bancare de la phishing pana la interceptarea comunicatiei bancomatelor, ceea ce duce automat la delapidarea respectivelor carduri bancare.
Legislatie secundara pentru informatii in timp real de la operatorii telecom
Nistoran spune ca au existat actiuni ale FBI legate de fraude bancare sau in domeniul de comert electronic, in care era nevoie de aflarea detinatorului unei adrese IP, informatie care poate fi obtinuta de la furnizori in circa 14 zile. Solutia ar fi informatii in timp real, fapt pentru care va fi nevoie de legislatie secundara.
„Nu poti actiona eficient asupra unor hackeri daca aflarea detinatorului unei adrese IP poate fi obtinuta in medie in circa 14 zile si aceasta este una din informatiile care se solicita frecvent. In acest sens, in afara de colaborarea cu celelalte institutii vom avea discutii cu furnizorii de servicii pentru a putea opera in timp real. Vom vedea care este forma tehnica pentru obtinerea acestor informatii. Cred ca va trebui sa cerem sprijinul Ministerului pentru legislatie secundara in acest sens”, a mai spus Nistoran.
Alt proiect ANC: Site pentru compararea ofertelor operatorilor telecom
Un alt proiect al autoritatii de reglementare in comunicatii este crearea unui site unde utilizatorii sa poata compara ofertele operatorilor telecom.
„Dorim sa facem un site care sa contina toate ofertele operatorilor telecom si care sa permita compararea preturilor pentru servicii echivalente. Aplicatia va permite spre exemplu unui utilizator sa vada care operator este mai ieftin in functie de consumul lui (minute la telefonia mobila sau fixa pe care stie ca le vorbeste). Pana la sfarsitul acestui an vom publica o decizie spre consultare si apoi intr-un orizont de pana intr-un an de zile acest proiect va deveni realitate”, a mai mentionat Liviu Nistoran.