Sari direct la conținut

Articol surprinzator in Daily Mail, despre muncitorii romani in Marea Britanie: Da, prea multi britanici se feresc de munca/ Pacat ca trebuie sa o spuna un ministru roman

HotNews.ro

Tabloidul britanic Daily Mail publica joi un articol surpinzator, in care sustine ca afirmatia facuta de ministrul roman al Muncii, Mariana Campeanu, potrivit careia „Marea Britanie ar trebui sa fie recunoscatoare pentru faptul ca romanii si bulgarii accepta locuri de munca pe care muncitorii britanici le ocolesc”, este „rusinoasa dar absolut valida”. Amintim ca Daily Mail este una dintre publicatiile care au scris constant despre pericolul reprezentat de o „invazie” a romanilor si bulgarilor dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii din ianuarie 2014 si care a relatat in repetate randuri despre infractiunile comise de romii din Marea Britanie.

Marea Britanie ar trebui sa fie recunoscatoare pentru faptul ca romanii si bulgarii accepta locuri de munca pe care muncitorii britanici ce primesc ajutoare sociale le ocolesc, a declarat ministrul roman al Muncii Mariana Campeanu. Imigrantii „contribuie mult la PIB-ul” britanic si ar trebui sa fie felicitati ca accepta locuri de munca libere in agricultura si servicii pe care britanicii care traiesc din ajutoare sociale refuza sa le accepte, a declarat ea pentru The Times, potrivit Daily Mail. Ministrul a mai declarat ca romanii acopera deja deficite in domenii-cheie britanice in profesiuni de infirmieri si asistenti sociali

Max Hastings scrie, intr-un articol de opinie al Daily Mail, ca, „in privinta locurilor de munca, doamna Campeanu ridica o problema rusinoasa dar absolut valida. Oricine in Marea Britanie care se uita in jur in orasul lor vede imigranti, majoritatea din Europa de Est, muncind cu perseverenta in spitale, in spalatorii auto sau in ferme, ca instalatori si constructori, si in multe camine.”

„Aproape toti fac joburile pe care contemporanii lor britanici ar putea sa le ocupe daca ar alege sa o faca, dar pe care fie le dispretuiesc, fie au devenit nepotriviti pentru ele”, continua el.

Autorul critica in continuare sistemul educational superior, pentru ca ofera adolescentilor necalificati cursuri care este putin probabil sa duca la angajare, exemplul lui fiind studiile media.

„Acestia nu vor alege viata reala, sa devina asistenta medicala sau chelner sau sofer de taxi. In loc de asta, se agata de o aspiratie, decat sa accepte ceva mai umil si mai lumesc, pentru care cineva este nerabdator sa ii plateasca,” scrie el.

„Spitalele noastre s-ar prabusi maine fara munca imigrantilor – inclusiv a romanilor – pentru ca foarte putini tineri britanici sunt dispusi sa schimbe asternuturi sau sa goleasca o plosca”.

In incheiere, editorialistul scrie ca o mica parte dintre romanii si bulgarii care vor veni din 2014 in Marea Britanie vor cere ilegal ajutoare sociale sau vor comite infractiuni. „Majoritatea isi doresc sa locuiasca aici pentru ca pot ocupa locuri de munca pe care tinerii nostri nu vor sau nu pot sa le faca. Ministrul muncii roman are dreptate: aceasta regretabila stare de fapt nu este rusinea tarii sale, ci a noastra”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro