Sari direct la conținut

Asesoft International, firma apropiata de Sebastian Ghita, a castigat un contract de aproape 1,5 milioane euro cu Ministerul pentru Societatea Informationala

HotNews.ro

Asesoft International, firma apropiata de omul de afaceri Sebastian Ghita, a castigat in aceasta luna un contract in valoare de 6,41 milioane lei cu TVA (aproape 1,5 milioane de euro), finantat din fonduri UE, in urma unei licitatii deschise, initiate in luna octombrie a anului trecut de Ministerul pentru Societatea informationala, conform datelor din Sistemul Electronic de achizitii publice (SEAP). Contractul presupune livrarea unei solutii IT care sa permita interoperabilitatea intre diferite autoritati de certificare.

  • „Prin acest proiect se doreste comunicarea intr-un mod securizat intre Administratia Centrala si Autoritatile de Certificare. Prin dezvoltarea acestei infrastructuri de interoperabilitate, entitatile ce adera la acest sistem vor fi recunoscute in cadrul topologiei. in momentul in care enrollment-ul unitatii in cadrul acestui sistem reuseste, va fi solutionata comunicarea sigura intre parti, nemaifiind necesara o autentificare auxiliara”, se arata in Caietul de Sarcini al licitatiei numite „Dezvoltare Bridge PKI” (vezi documentul atasat).

Datele din SEAP arata ca Asesoft International a castigat acest contract in asociere cu firma XOR IT Systems, o alta firma despre care in presa s-a scris ca ar fi controlata indirect de omul de afaceri Sebastian Ghita. Astfel, in luna iunie din acest an, Revista 22 scria ca „desi in ultima declaratie de avere, Sebastian Ghita nu mai apare ca actionar la nicio companie, el controleaza direct sau indirect, prin rude sau oameni de incredere, mai multe firme din domeniul IT: grupul Asesoft, Teamnet International, XOR IT Systems, Grupul GIR si 2K Telecom”.

Intr-adevar, deputatul PSD Sebastian Ghitanu mai apare ca actionar in nici o companie in ultima sa declaratie de interese din data de 14.06. 2013, de pe site-ul Camerei Deputatilor. Pe de alta parte, in declaratia de avere semnata la aceeasi data, acesta si-a trecut venituri anuale de 32.463 lei incasate de la firma Asesoft International.

Cele mai recente date de la Registrul Comertului (20.09. 2013) indica faptul ca actionarii Asesoft International sunt: firma cipriota Minasee Holdings LTD (99.42856% actiuni) si Cristian Nastasoiu (cu 0,57144% din actiuni).

HotNews.ro a semnalat in luna iulie din acest an ca firma XOR IT Systems, al carei actionariat duce catre omul de afaceri Sebastian Ghita un apropiat al premierului Victor Ponta, a castigat pe 30 iulie procedura de achizitie organizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a presedintelui Romaniei.

Actionariii XOR IT Systems sunt firmele: Olionvest Holdings LTD (din Cipru) cu 61% din actiuni, Cardiplan Investments LTD (Cipru) – 24% din actiuni si Rizea Dan-Ionut – 15% din actiuni.

HotNews.ro a aratat ca din mai multe inregistrari din Monitorul Oficial din anii 2009 si 2010, reprezentantul legal al celor doua firma cipriote actionare la XOR IT Systems este Bogdan Padiu, actionar si director general al Teamnet International, o firma care a facut parte din grupul Asessoft, pana in septembrie 2011, potrivit datelor acestei companii.

Revenind la contractul atribuit de Ministerul condus de Dan Nica (PSD), datele din SEAP (vezi documentul privind ofertele depuse) arata ca la aceasta licitatie au fost depuse 4 oferte:

  • 1. Asociarea formata din Asesoft International (lider) si XOR IT Systems (oferta financiara – 5.174.000 lei fara TVA)
  • 2. Asociarea formata din SC Powernet Consulting (lider), Ascenta IT Services si Evolva Trend Consultant SRL (oferta financiara 3,467.497 lei fara TVA)
  • 3. Asociarea formata din BION Advanced Support Team (lider), Svasta ICG si Teamnet international (tert sustinator) – oferta financiara: 4.797.400 lei fara TVA;
  • 4. Asocierea formata din Software Development & Consulting (lider), Novensys Dynamics si Business Consulting Software – oferta financiara 6.150.000 lei fara TVA.

Din acelasi document reiese ca licitatia, demarata in luna octombrie 2012, a primit mai multe contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) acesta fiind si motivul pentru care termenul de atribuire a fost prelungit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro