Sari direct la conținut

ASF a decis aplicarea masurilor de rezolutie la Carpatica Asigurari, pentru a preveni falimentul acestui asigurator: Fondul de Garantare a Asiguratilor, numit administrator temporar

HotNews.ro
Ilie Carabulea (foto arhiva), Foto: Hotnews
Ilie Carabulea (foto arhiva), Foto: Hotnews

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul Carpatica Asigurari, pentru redresarea financiara a asiguratorului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea si protejarea creditorilor in asigurari. Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care gestioneaza deja si falimentul Astra, a fost numit administrator temporar si la Carpatica Asigurari si va superviza inventarierea portofoliului societatii si modul de atragere a unui investitor strategic. Conducerea Carpatica va trebui sa obtina acordul FGA inainte de a lua decizii ce privesc activele societatii.

Redam mai jos integral comunicatul transmis luni de ASF:

„Analizand situatia financiara a societatii de asigurari Carpatica Asig S.A. si alti factori care fundamenteaza necesitatea protejarii creditorilor de asigurari, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie si pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a constatat ca sunt intrunite conditiile pentru aplicarea dispozitiilor Legii 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, atat in ceea ce priveste susceptibilitatea intrarii intr-o stare de dificultate majora a societatii, cit si justificarea aplicarii masurilor de rezolutie din perspectiva interesului public (art. 42 si art. 43, alin.2).

Intr-un interval de cel mult 6 luni, ASF va intocmi Planul de rezolutie si se va asigura ca un evaluator independent va efectua o evaluare corecta, prudenta si realista a activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale asiguratorului, ca etape premergatoare aplicarii masurilor de rezolutie (conform art. 18-25 coroborate cu prevederile art. 55-58 si art. 65 din Legea 246/2015).

In sarcina Consiliului de Administratie al societatii Carpatica Asig S.A. a fost stabilita obligatia de implementare a masurii privind atragerea unui investitor strategic si incheierea tranzactiei, precum si a altor masuri, astfel incat:

  • sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii de baza eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 3 luni de la data comunicarii deciziei, MCR sa fie respectata;
  • sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 6 luni de la data comunicarii deciziei, SCR sa fie din nou respectata.

ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care va avea ca atributii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societatii la data de 31.12.2015, intocmirea situatiilor financiare anuale si auditarea acestora, precum si supervizarea modului de ducere la indeplinire a masurilor, in special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Conducerea societatii va avea obligatia sa se consulte cu administratorul temporar si sa obtina acordul acestuia inainte de a lua decizii sau de a intreprinde actiuni ce privesc activele societatii”.

  • Masurile de rezolutie permit ASF sa initieze mecanisme de prevenire a falimentului la Carpatica Asigurari

Legea privind redresarea si rezolutia asiguratorilorpermite ASF sa initieze mecanisme de prevenire a falimentului, precum vanzarea activelor, totala sau partiala, catre o entitate viabila, in termeni comerciali, sau transferarea activelor sanatoase catre o entitate-punte special creata, cu durata limitata.

Legea 246/2015 a fost adoptata de Guvern in luna mai 2015, iar in luna noiembrie a anului trecut a fost publicata in Monitorul Oficial. Initiativa legislativa a apartinut ASF, care a urmarit stabilirea unor noi parghii legislative care sa previna falimentul unui asigurator, in situatia in care planul de redersare financiara pe baza de plan sau prin administrator special da gres.

  • Carpatica Asigurari, asigurator trimis in judecata de DNA si aflat in redresare financiara pe baza de plan de 1 an si 8 luni

Carpatica Asigurari se afla in procedura de redresare financiara pe baza de plan din 16 mai 2014 in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate. La 30 iunie 2014, Carpatica Asigurari avea un necesar de capital de aproape 100 milioane de euro pentru a se redresa financiar.

La 30 iunie 2015, potrivit datelor ASF, activele Carpatica Asigurari acopereau doar 32,15% din rezervele tehnice constituite de asigurator pentru a onora plata daunelor, iar gradul de solvabilitate a Carpatica Asigurari era negativ: – 6,23, fapt care, potrivit oficialilor ASF, insemna ca obligatiile (inclusiv fata de asigurati) depaseau (cu mult) valoarea activelor.

Carpatica Asigurari a fost trimisa in judecata de DNA in 25 aprilie 2014, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta (doua infractiuni) si dare de mita (doua infractiuni). Vezi aici comunicatul DNA.

  • Carpatica Asigurari nu a incheiat tranzactia cu un investitor strategic pana la data de 15 decembrie 2015, asa cum ASF a anuntat ca asiguratorul s-ar fi obligat in planul de masuri.

Mai exact, in data de 20 august 2015, ASF transmitea urmatorul comunicat:

  • „(..) societatea Carpatica a propus ASF un set de masuri suplimentare, care a fost aprobat de catre Consiliul Autoritatii, si care completeaza planul de redresare initial. Printre acestea se numara: varsarea, pana la 31 august 2015, a capitalului subscris de catre actionari, in valoare de 2,5 milioane de lei; incasarea partilor sociale cesionate de catre Carpatica catre actionari, in suma de 2,7 milioane lei, incepand cu luna septembrie a acestui an; atragerea unui imprumut subordonat in suma de cel putin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta„.

In data de 15 decembrie 2015, Carpatica Asigurari a transmis in schimb un comunicat in care sustinea ca „se afla in negocieri avansate cu mai multi investitori, interesati de preluarea companiei”.

Contactati de HotNews.ro in legatura cu negocierile avansate anuntate de Carpatica, oficialii ASF au precizat atunci ca: „In momentul de fata nu suntem la curent cu nicio propunere din partea vreunui investitor strategic. Carpatica Asig urmeaza sa ne prezinte stadiul realizarii actiunilor din planul de redresare avand ca termen 15 Decembrie 2015”.

La inceputul acestei luni, in 11 ianuarie 2016, Carpatica Asigurari a anuntat ca incepe procedura de due dilligence, prin care societatea va fi evaluata financiar, comercial si operational de catre investitorul strategic interesat de preluarea companiei‘. Asiguratorul preciza ca ‘acest proces de evaluare se deruleaza in baza unui Memorandum de intelegere cu clauza de exclusivitate, ce a fost semnat in data de 21 decembrie 2015 si ca procedurile de due diligence urmeaza un calendar al tranzactiei ce a fost transmis si catre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro