Sari direct la conținut

ASF a retras autorizatia conducerii si administratorilor Carpatica Asigurari, dupa ce o parte dintre acestia au fost retinuti de procurori pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat

HotNews.ro
Liviu Stoicescu, Foto: Astra Asigurari
Liviu Stoicescu, Foto: Astra Asigurari

ASF a decis joi sa ii ‘sanctioneze’ cu retragerea autorizatiei pe membrii Consiliului de Administratie si ai conducerii executive a Carpatica Asigurari, inlocuind temporar conducerea asiguratorului cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. Sanctiunea ASF vine dupa ce omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, impreuna cu alte cinci persoane din managementul Carpatica, respectiv Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasarau au fost retinuti de procurorii DIICOT Sibiu pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.

  • “Consiliul a hotarat sa ii sanctioneze pe membrii Consiliului de Administratie si ai conducerii executive a societatii Carpatica Asig S.A cu retragerea aprobarii, precum si inlocuirea temporara a organului de conducere al asiguratorului cu Fondul de Garantare a Asiguratilor, in calitate de administrator temporar al societatii, in sensul detinerii competentei de a reprezenta asiguratorul. Consiliul a hotarat demararea selectiei celui de-al doilea administrator temporar, potrivit Legii 246/2015”, se arata intr-un comunicat transmis joi de ASF.

Angela Toncescu, fosta sefa a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a fost avizata in vara anului trecut de catre conducerea ASF in pozitia de Presedinte al Consiliului de Administratie a Carpatica Asigurari, asigurator impotrica caruia a fost deschisa in acest an procedura de rezolutie pentru a preveni falimentul acestuia.

Liviu Stoicescu (vezi poza) era directorul general al Carpatica Asigurari, functie pe care a preluat-o tot in vara anului trecut.

Omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, au fost retinuti, miercuri seara, alaturi de alte cinci persoane, de procurorii DIICOT Sibiu, potrivit Agerpres. Ilie Carabulea, fiul sau, Oprea Carabulea, si cele cinci persoane retinute se afla in arestul IPJ Sibiu si vor fi prezentati Tribunalului Sibiu cu propunerea de arestare preventiva.

Cele cinci persoane retinute sunt Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasarau.

Acestia sunt anchetati in dosarul de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu, evaziune fiscala si spalare de bani, in dosarul Carpatica Asigurari.

In acest dosar, procurorii DIICOT Sibiu efectueaza cercetari fata de 10 suspecti pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals informatic, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani, in dosarul Carpatica Asigurari.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70.000.000 de lei.

“La data de 2 martie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, au efectuat 13 perchezitii pe raza judetelor Sibiu, Ilfov si a municipiului Bucuresti atat la domiciliile suspectilor, cat si la sediile unei firme de asigurari”, informa miercuri un comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism remis AGERPRES.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au fost aduse, in vederea audierii, 27 de persoane.

Procurorii au efectuat miercuri 13 perchezitii in Sibiu si Bucuresti, la sediile SC Carpatica SA, dar si la domiciliul suspectilor.

Potrivit unor surse judiciare, la sfarsitul anului 2014 – inceputul anului 2015, Oprea Carabulea (imputernicitul lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa si Angela Toncescu au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmareau protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurari si evitarea suspendarii autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro