ASF investigheaza o posibila manipulare a pietei bursiere de catre Oil Terminal
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat o investigatie privind o posibila manipulare a pietei bursiere prin transmiterea de informatii false de catre compania de stat OIL Terminal (OIL). „Aspectele mentionate cu privire la emitentul OIL Terminal fac in prezent obiectul unei investigatii. La finalizarea acesteia, ASF va dispune masurile care se impun in functie de rezultatul analizei efectuate”, se arata intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro. Reamintim ca Oil Terminal este acuzata de o posibila manipulare a pietei, in conditiile in care pe 15 februarie a raportat un profit net de un milion de lei, moment in care pretul actiunilor a scazut cu 15%, iar o luna mai tarziu un profit net de 6,5 milioane de lei.
Compania de stat OIL Terminal Constanta a transmis investitorilor de pe BVB, in ultimele luni, o serie de informatii contradictorii legate de profitul obtinut pe 2015. Dan Barbulescu, administrator independent in cadrul Consiliului de Administratie al Oil Terminal, considera ca exista riscul manipularii pietei prin transmiterea de informatii false, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ar trebui sa demareze o investigatie in acest sens. Pe data de 15 februarie, OIL Terminal a anuntat datele preliminare pe 2015, potrivit carora a fost inregistrat un profit net de doar 1,05 milioane de lei, moment in care pretul actiunilor a scazut cu 15%, maximum admis, fiind apoi oprita tranzactionarea. O luna mai tarziu, pe 21 martie, potrivit unui convocator AGA, Consiliul de Administratie a propus distribuirea de dividende de 2,8 milioane de lei dintr-un profit net de 6,5 milioane de lei.
Legat de aceste aspecte, Sorin Ciutureanu, directorul general al Oil Terminal, sustine ca societatea a avut in vedere, in luna februarie, o raportare prudentiala in stabilirea profitului preliminat pe 2015 si constituirea unui provizion de mediu pentru un proiect de decontaminare. Ulterior lunii februarie, s-a constatat proiectul nu a demarat in 2015, asa cum era prevazut, si nu au mai fost intrunite conditiile constituirii unui provizion de mediu. Astfel explica Ciutureanu diferenta foarte mare intre profitul preliminat pe 2015 raportat in luna februarie si cel anuntat o luna mai tarziu.
Aceste explicatii ale companiei au fost transmise bursei in urma publicarii de catre HotNews.ro a articolului ” Raportari ciudate ale OIL Terminal pe bursa: In februarie, compania anunta un profit de 1 milion de lei in 2015, iar in martie un profit de 6,5 milioane de lei” .
Oil Terminal este cel mai mare terminal petrolier din Romania, fiind o companie de stat, listata pe bursa, controlata de Ministerul Energiei, cu 59,62% din actiuni.
Pentru mai multe amanunte, citeste si:
- Raportari ciudate ale OIL Terminal pe bursa: In februarie, compania anunta un profit de 1 milion de lei in 2015, iar in martie un profit de 6,5 milioane de lei
- Cum explica Oil Terminal transmiterea pe bursa a unor informatii contradictorii legate de profitul pe 2015: A avut in vedere constituirea unui provizion pentru un proiect de mediu. Ulterior a constatat ca proiectul nu a demarat