Asigurarea obligatorie a locuintelor: Peste 75.000 de polite au fost incheiate in 63 de zile de la demararea acestui proces
Peste 75.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor au fost incheiate in 63 de zile de la inceperea acestui proces in Romania (15 iulie), cu un ritm mediu de circa 1.200 de polite pe zi, a declarat marti Marius Bulugea, presedintele PAID, compania care emite aceste polite. In continuare, peste 80% dintre locuinte nu sunt asigurate, iar pentru atingerea obiectivelor ar trebui sa se ajunga la 4.000 polite emise pe zi, a mai spus Bulugea.
Datele prezentate de seful PAID arata ca in baza de date cu toate locuintele aflate in proprietate personala din tara, au fost listate pana acum date pentru 3,8 milioane locuinte, din cele 8,5 milioane de locuinte inregistrate la Institutul National de Statistica.
„Cu sprijinul MAI in baza de date a locuintelor din Romania am reusit sa strangem date pentru circa 3,8 milioane de locuinte, in urma informatiilor transmise de autoritatile administratiei publice locale din 1044 de localitati. Cele mai multe date au fost transmise de autoritati publice din Mures, Olt si Bistrita-Nasaud. Exista insa si localitati care nu sunt informatizate si va trebui gasita modalitatea ca informatiile sa fie expuse in format electronic, dar estimam ca in circa 12 luni tot ce se poate transmite se va transmite”, a declarat marti Marius Bulugea, presedintele PAID, in cadrul unui forum dedicat asigurarilor de locuinte organizat de MediaXprimm.
Bulugea a mai precizat ca din cele peste 75.000 de polite incheiate pana acum 89% au fost pentru locuinte de tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si 11% pentru locuinte de tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
De asemenea, din totalul politelor incheiate pana in prezent, 75% au fost incheiate in mediul urban, in timp ce restul s-au incheiat in mediul rural. Toate cele 13 companii de asigurari au incheiat polite de asigurare obligatoriie a locuintelor, primii trei asiguratori care au vandut cel mai mult fiind Astra, Generali si Groupama.
- Angela Toncescu, presedinte CSA: Peste 5 milioane euro s-au platit pentru daunele la locuintele si bunurile asigurate facultativ, in urma inundatiilor
Prezenta la eveniment, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a tinut sa asigure ca societatile de asigurari isi respecta obligatiile de plata in cazul daunelor, dand ca exemplu despagubirile platite pentru locuintele si bunurile asigurate facultativ, in urma inundatiilor din aceasta vara.
„Pentru a exemplifica faptul ca societatile de asigurare din Romania isi respecta obligatiile de plata asumate fata de asigurati prin contractele de asigurari facultative incheiate, va voi prezenta cateva cifre privind daunele la locuinte si bunuri avizate in urma inundatiilor produse in ultima perioada. Astfel, conform raportarilor transmise de societati la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pana la inceputul lunii curente, asiguratorii au avizat circa 4500 dosare de daune. Pentru acestea au platit deja asiguratilor peste 5 milioane de euro, alte 15,5 milioane de euro fiind reprezentate de rezervele de daune constituite si care urmeaza sa fie eliberate pe masura instrumentarii dosarelor”, a spus Angela Toncescu.
Incepand din data de 15 iulie, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania si toti proprietarii care nu detin o asigurare facultativa sunt obligati ca in sase luni sa-si faca o asigurare obligatorie, polita care acopera doar trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile.
Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.
De asemenea, proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.
Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.
Autoritatile estimeaza ca in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural.