Sari direct la conținut

Asigurătorii critică propunerea plafonării prețurilor RCA: Măsuri similare luate acum câțiva ani au fost ineficiente și au dus la infringement

HotNews.ro
Oficialii BAAR, Foto: Hotnews
Oficialii BAAR, Foto: Hotnews

​Firmele de asigurări au criticat vineri seara proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de prima la asigurarile RCA. Măsuri similare luate în urmă cu câțiva ani și-au dovedit totala lipsă de eficiență pe termen mediu și lung și decizia anterioară de plafonare a tarifelor RCA a atras dupa sine demararea procedurii de infringement de către Comisia Europeană și a condus la adoptarea unei legislații RCA care a afectat piața de asigurări și a contribuit la situația actuală, spun asigurătorii.

Reacția a venit vineri seara de la principalele organizații care reprezintă firmele de asigurări din România: UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania și BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

  • „Cele două asociații ale asigurătorilor au atras în nenumărate rânduri atenția asupra faptului că țara noastră este „campioana” în ceea ce privește frecvența accidentelor rutiere, România menținându-se pe un loc fruntaș în Europa la acest capitol.
  • Atât frecvența producerii accidentelor, cât și alți indicatori de specialitate, precum dauna medie plătită pe fiecare dosar – aflată în continuă creștere, contribuie la formarea prețului RCA.
  • Iar costul unei asigurări RCA trebuie, conform legii, să fie corelat cu despăgubirile tot mai mari plătite de către companiile de asigurări – deoarece din fondul constituit din primele de asigurare se plătesc despăgubirile.
  • Conform celor mai recente date publicate de ASF, reiese ca, pentru fiecare 100 de lei încasați din RCA, asigurătorii trebuie să contribuie suplimentar cu circa 30 de lei.
  • Capacitatea asigurătorilor de a determina individual primele în funcție de riscurile pe care și le asumă și de a distribui acest risc între asigurați constituie un principiu de bază al asigurărilor. O debalansare a acestor mecanisme ar putea afecta solvabilitatea companiilor de profil și capacitatea acestora de a-și îndeplini rolul cel mai important, respectiv de a plăti despăgubiri către victimele accidentelor de circulație.”, se arată în comunicatul UNSAR și BAAR.

Cele două organizații spun că industria de asigurari are nevoie de stabilitate și predictibilitate.

  • „Din nefericire, măsuri de acest tip nu pot reprezenta soluții pe termen lung, întrucât nu au cum să ofere nici stabilitate, nici predictibilitate. Acest lucru are loc în contextul în care prioritatea ar trebui să fie tocmai îndreptarea acelor aspecte din legislația națională care au atras deja declanșarea procedurii de infringement împotriva României, ca urmare a modificărilor aduse Legii RCA în trecut, și care afectează libertatea asigurătorilor de a-și decide propriile politici și strategii de vânzare”, menționează cele două organizații.

Reacția UNSAR și BAAR vine după ceMinisterul Finanțelor și ASF au lansat vineri în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de 6 luni, pe fondul creșterilor mari de prețuri apărute după intrarea în faliment a City Insurance, fostul lider RCA care avea peste 3,1 milioane de clienți la finele anului trecut.

Pentru detalii citește: Plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni: Ce tarife maxime sunt propuse, cum se vor calcula la persoane fizice și firme și ce amenzi riscă asigurătorii – proiect de Hotărâre de Guvern

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro