Sari direct la conținut

Asociatia ProMatache: Ii cerem primarului Oprescu sa fie in continuare un Ceausescu si sa termine acest bulevard cum a terminat Ceausescu Podul Grant, in sase luni

HotNews.ro
Mestesugari din zona Matache, Foto: Hotnews
Mestesugari din zona Matache, Foto: Hotnews

Asociatia ProMatche, un ONG din care fac parte locuitori si mestesugari din zona Matache, cer Primariei Capitalei masuri compensatorii si reparatorii pentru cei care au avut de suferit din cauza santierului Diametralei Buzesti – Berzei – Uranus. De asemenea, acestia cer municipalitatii sa termine cat mai repede lucrarea ca sa isi poata desfasura activitatea.

„Noi vrem sa se termine cat mai repede acest santier, vrem ca Primaria si autoritatile sa vina cu masuri compensatorii si de ajutorare a acestor oameni care, sa speram ca vor mai rezista cateva luni, cat va mai dura acest santier. Vrem sa-i cerem primarului Oprescu, care a fost numit un demolator ca si Ceausescu, sa fie in continuare un Ceausescu pentru acest bulevard si sa-l termine in doua luni asa cum a terminat Ceausescu in sase luni Podul Grant. Sa se lucreze in trei schimburi cum s-a lucrat cand s-a demolat hala, sa se lucreze in foc continu chiar si pe cod portocaliu si sa se termine bulevardul”, a declarat Silviu Marcu, presedintele Asociatiei ProMatache.

Ce a ramas din Hala Matache

Ce a ramas din Hala Matache

Foto: Hotnews

„Intentia noastra este sa scoatem in evidenta ceea ce consideram noi ca inseamna cartierul Matache. Sa scoatem in evidenta mestesuguarii, oamenii din zona, oamenii care au trait aici, care practica meserii si care cu timpul probabil vor disparea daca nu se iau masuri compensatorii sau reparatorii la adresa lor. Acesti pestriti de care spuneti d-voastra ca sunt in zona stau in cladirile primariei, fara forme legale sau nu platesc chirie. Sunt masa votanta”, a mai declarat Silviu Marcu.

Mestesugarii din zona spun ca santierul Diametralei le-a afectat micile afaceri.

„Am 34 de ani de cand lucrez aici. Am un atelier de tinichigerie de uz casnic. De cand a inceput santierul suntem in faliment. Din 7 oameni mai am unul. Nu se circula nici pe jos, cu masinile, nu mai vine nimeni”, spune Nelu Nastase, tinichigiu.

„Acum ne rugam la Dumnezeu sa mai apara cate un client. Sunt din 77 aici, am avut 54 de lucratori pana prin 92. Dupa 92 s-a mai redus numarul lucratorilor, dar pana acum trei ani a mers bine croitoria. De cand s-a deschis acest santier la poarta noastra, s-a stricat tot. Ca sa va fac o comparatie, inainte faceam cam 20 de costume barbatesti pe luna. Acum nu am mai facut un costum de doi ani de zile”, spune Constantin Tudoran, croitor.

„Dupa ce s-a inchis hala am inchiriat un spatiu de zece metri, langa hala, dar nu am mai putut sa rezist din cauza santierului. Platind chirie a fost mult mai greu. Cine sa mai vina in mizeria asta sa cumpere? Cand s-a evacuat hala ne-a venit o instiintare de evacuare, dar nu ne-a spus nimeni ca o sa inchida drumul si o sa ramana asa. Acum am dat faliment si am ramas si dator”, spune Claudiu Ionita, macelar.

Primaria Capitalei a inceput pe 25 martie, in jurul orei zece seara, demontarea Halei Matche, monument istoric. Actiunea a avut loc la cateva ore distanta dupa ce tot Primaria Capitalei ii intreba pe cetateni si pe ONG-isti ce parere au de „demontarea” acesteia si mutarea pe alt amplasament, dezbatere la care nimeni de la Primarie nu a pomenit nimic despre ce avea sa se intample cu cateva ore mai tarziu.

Primaria Capitalei a inceput in 2010 lucrarile la Diametrala Buzesti – Berzei – Uranus fara sa aiba un Plan Urbanistic Zonal care sa respecte legea. In 2010, instanta a anulat acest document la solicitarea mai multor ONG-uri care se ocupa cu protectia patrimoniului, iar drumul a ramas neterminat. Mai exact, pe strada Buzesti, intre Calea Grivitei si Mircea Vulcanescu, de doi ani, asfaltul a fost indepartat si a ramas un drum de pamant plin de gropi si gunoaie. Casele expropriate pentru largirea strazii au ramas si ele in paragina sau au fost demolate partial de autoritati, restul ramanand la mana hotilor de fier vechi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro