Sari direct la conținut

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, despre HG privind favorizarea termocentralelor: Comisia Europeana se va sesiza si poate declansa procedura de infringement impotriva Romaniei

HotNews.ro

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) considera ca hotararea luata de guvern la data de 3 aprilie, privind acordarea accesului garantat la retelele electrice nationale pentru energia electrica produsa de centralele termoelectrice, reprezinta o incalcare grava a Directivei europene 28/2009 privind promovarea energiei din surse regenerabile, se arata intr-un comunicat al RWEA. „In mod evident, este o decizie care favorizeaza producatorii de energie mai putin rentabili in detrimentul celor mai profitabili, stiut fiind faptul ca termocentralele au costuri de productie mult mai ridicate decat alti producatori”, mai precizeaza RWEA.

Potrivit directivei europene, „statele membre se asigura ca, la dispecerizarea instalatiilor de producere a energiei electrice, operatorii de transport si sistem acorda prioritate instalatiilor de producere care utilizeaza surse regenerabile de energie, in masura in care functionarea sigura a retelei nationale de energie electrica permite acest lucru si pe baza unor criterii transparente si nediscriminatorii.

Aceste prevederi au fost transpuse in legislatia nationala prin Legea 220/2008 cu modificarile si completarile ulterioare.

Comisia Europeana, care incurajeaza trecerea la un viitor cu mai putine emisii de carbon, cu siguranta se va sesiza si poate declansa procedura de infringement impotriva Romaniei, considera RWEA.

Mai mult, introducerea acestei prioritizari a livrarii energiei termo in reteaua nationala se face printr-o hotarare de guvern fara o dezbatere publica prealabila si intervine asupra unei legislatii deja in vigoare, schimband din nou regulile in timpul jocului. Atat imaginea, cat si credibilitatea Romaniei vor fi din nou afectate.

„Ne surprinde aceasta initiativa a guvernului, mai ales fiindca din declaratiile ministrului Nita reiese ca doreste sa scada pretul la energie, nu sa-l creasca. Energia eoliana a scazut pretul energiei in piata cu pana la 50% si acum se vede clar ca termocentralele produc cea mai scumpa energie, desi au fost subventionate de stat timp indelungat. Acest tip de politici industriale, care privesc spre trecut, incalcand totodata obligatiile Romaniei derivate din Directivele europene incalca din nou principiile predictibilitatii legislative din tara noastra”, a declarat Ionel David, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

RWEA considera ca prin aceasta decizie se mai da o lovitura puternica unei industrii bazate pe tehnologii moderne si pe investitii facute integral de privati si care contribuie direct, nu doar la diversificarea surselor de energie pe care Romania le are la dispozitie, ci si la volumul investitiilor straine directe in economie. „Ca politica energetica nationala, sunt in continuare sustinute tehnologiile vechi de mai bine de patru decenii care determina un pret ridicat al energiei in factura de energie electrica platita de consumatorul final”.

Reamintim ca Executivul a aprobat, saptamana trecuta, fara niciun fel de dezbatere publica inainte, o hotarare de guvern privind unele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili. Hotararea de Guvern a aparut in Monitorul Oficial de luni.

Ce prevede Hotararea de Guvern privind unele masuri in sistemul energetic

  • Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de centrala termoelectrica Mintia apartinand Complexului Energetic Hunedoara, care sa asigure functionarea continua a acesteia la o putere medie electrica de cel putin 200 MW.
  • Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de Complexul Energetic Oltenia, care sa asigyre functionarea continua a acesteia la o putere electrica de cel putin 500 MW
  • Compania Nationala Transelectrica, in calitate de operator de transport si sistem are obligatia de a asigura dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de centrale termoelectrice in conditiile reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglemenetare in Domeniul Energiei Electrice
  • Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Hunedoara are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puteriii electrice de cel putin 400 MW, in conditiile reglementarilor emise de ANRE
  • Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Oltenia are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 600 MW
  • Aceste masuri se aplica in perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro