Sari direct la conținut

Astronauții chinezi au ajuns la stația lor spațială pentru cea mai lungă misiune cu echipaj / Scopul misiunii

HotNews.ro
Lansare Shenzhou-13, Foto: YouTube
Lansare Shenzhou-13, Foto: YouTube

Trei astronauți, inclusiv o femeie, au ajuns sâmbătă la locul stației spațiale chineze, pentru a continua construcția. La mai puțin de șapte ore de la lansare, Shenzhou-13 a andocat la portul radial al stației spațiale. Ei vor rămâne șase luni în spațiu, un record pentru China, potrivit AFP.

Vehiculul spaţial Shenzhou-13 a fost lansat vineri la ora 16:23 GMT (ora locală 00:23, sâmbătă) cu ajutorul rachetei Long March 2F de la centrul de lansări Jiuquan din deşertul Gobi, aflat în nord-vestul Chinei.

La o altitudine de aproximativ 350-400 km, cei trei astronauți vor rămâne în Tianhe („Celestial Harmony”), singurul modul aflat deja pe orbita din cele trei care vor constitui în cele din urmă stația spațială.

Toți cei trei astronauți sunt membri ai armatei, dar si ai partidului comunist chinez.

Timp de șase luni, vor trebui să continue construirea stației, să verifice diversele echipamente, dar să efectueze și experimente științifice, în special prin furnizarea de informații valoroase despre modul în care corpul lor se adaptează la această lungă ședere.

Astronauții vor efectua, de asemenea, două sau trei plimbări spațiale.

Șederea lor va dubla recordul de lungime pentru o misiune cu echipaj chinez, stabilit în septembrie de membrii misiunii anterioare, Shenzhou-12, care au stat trei luni la Tianhe.

„Motivul acestui sejur prelungit este să câștigi experiență în misiuni de lungă durată”, explică Erik Seedhouse, profesor specializat în operațiuni spațiale la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle din Statele Unite. „Principala dificultate pentru astronauți va fi să-și mențină masa musculară și să-și reducă pierderile osoase” într-un mediu fără greutate care slăbește organismele.

Cine sunt astronauții chinezi / „China nu va reinventa roata” cu Shenzhou-13,

Noul echipaj include doi bărbați: Zhai Zhigang (55 de ani), primul chinez care a efectuat o călătorie spațială, în 2008, și Ye Guangfu (41), aflat la primul zbor spațial.

Vor face echipă cu Wang Yaping (41 de ani), care ia parte la o nouă misiune, la opt ani după prima ei ieșire în spațiu din 2013, care a făcut-o a doua femeie din China care a ajuns în spațiu.

Cunoscută pentru că a oferit în cursul șederii sale anterioare un curs de fizică live pentru 60 de milioane de școlari , ea va repeta experiența în timpul acestei misiuni. Ea va deveni, de asemenea, prima femeie chineză care va efectua o ieșire în spațiu.

Fotografiile lansate de agenția spațială îi arată cei trei astronauți făcând semn către cei care au venit să-i înveselească înainte de lansare.

„China nu va reinventa roata” cu Shenzhou-13, notează Chen Lan, analist al site-ului GoTaikonauts.com, specializat în programul spațial chinez. „Aceasta nu va fi o mare provocare pentru China, deoarece tehnologiile sale sunt acum destul de mature. Dar orice operațiune în spațiu este o provocare inerentă …”

Această misiune este a cincea din cele 11 (cu personal uman și fără pilot) necesare în total pentru construcția stației spațiale chineze, care ar trebui finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Numită Tiangong („Palatul Ceresc”), stația va avea dimensiuni similare cu fosta stație sovietică Mir (1986-2001). Durata sa de viață va fi de cel puțin 10 ani.

Robot și GPS. Ambițiile programului spațial chinez: baza pe Lună

Celelalte două module care constituie stația, numite Mengtian și Wentian (laboratoare), vor fi trimise în spațiu anul viitor și ancorate în Tianhe. Acestea vor permite efectuarea de experimente în biotehnologie, medicină sau astronomie.

Ambiția chineză de a construi o stație a fost alimentată de refuzul american de a accepta chinezi pe Stația Spațială Internațională (ISS) – rezultatul colaborării dintre Statele Unite, Rusia, Canada, Europa și Japonia.

La rândul său, agenția spațială chineză a asigurat din nou joi că astronauții străini ar putea vizita Tiangong.

China investește miliarde de euro de câteva decenii pentru a ajunge din urmă alte puteri spațiale.

În mai, a devenit a doua țară, după Statele Unite, care a făcut ca un robot mic să ruleze pe Marte. China a aterizat, de asemenea, o mașină pe partea îndepărtată a Lunii la începutul anului 2019 – o premieră mondială.

Anul trecut, a adus înapoi mostre lunare și a finalizat Beidou, sistemul său de navigație care concurează cu GPS-ul american. Joi a plasat primul său satelit de observare a soarelui pe orbită în jurul Pământului.

Privind mai departe, Beijing intenționează să trimită oameni pe Lună (în jurul anului 2030) și să construiască o bază acolo cu Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro