Sari direct la conținut

Atenționarea medicilor: „Melatonina nu ar trebui să fie niciodată prima alegere de tratament pentru copiii și adolescenții cu insomnie cronică”

HotNews.ro
Adolescent, Foto: © Ilia Burdun | Dreamstime.com
Adolescent, Foto: © Ilia Burdun | Dreamstime.com

Anxietatea, stresul și depresia sunt cele mai frecvente cauze ale insomniei cronice, iar în ultimii ani aceste cauze s-au făcut resimțite și în rândul copiilor. Deși medicii recomandă administrarea suplimentelor cu melatonină pe o perioadă scurtă și doar după implementarea unor rutine de somn care nu includ medicamente, mai multe cercetări arată că utilizarea pe termen lung la copii a devenit o obișnuință. De ce este greșit să le dăm bebelușilor și copiilor suplimentele cu melatonină și cum se administrează acestea corect în cazul adolescenților explicăm cu ajutorul specialiștilor.

Un semnal de alarmă a fost tras recent în SUA, unde s-a constatat o creștere a numărului de preșcolari care primesc suplimente cu melatonină pentru a adormi mai repede. Sondajul arată că 1 din 5 copii de vârstă școlară și preadolescenți folosesc aceste suplimente. Ceea ce este și mai îngrijorător, spun experții, este că, dincolo de creșterea numărului de copii care adorm numai cu melatonină, a scăzut mult vârsta copiilor care primesc acest hormon pentru a adormi. Creșterile, semnalate brusc în 2022, a determinat specialiștii să facă o verificare a suplimentelor care conțin melatonină existente pe piață.

Astfel, într-un studiu publicat în aprilie 2023, care a analizat 25 de produse gumate cu melatonină, s-a descoperit că 22 conțineau cantități diferite de melatonină decât indica eticheta. Unul avea de trei ori cantitatea de pe etichetă, iar altul nu avea deloc. În plus, unele suplimente de melatonină s-au dovedit a conține alte substanțe îngrijorătoare, cum ar fi serotonina. „Este posibil ca părinții să nu știe de fapt ce dau copiilor lor atunci când le administrează aceste suplimente”, a spus dr. Lauren Hartstein, autorul studiului. Unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea că administrarea melatoninei tinerilor ale căror creiere și corpuri sunt încă în curs de dezvoltare ar putea influența momentul debutului pubertății.

El și colegii săi au chestionat 1.000 de părinți în prima jumătate a anului 2023. În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, 18,5% au primit melatonină. Pentru preadolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, acest număr a crescut la 19,4%. Aproape 6% dintre preșcolarii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani au folosit melatonina în luna precedentă. Preșcolarii au folosit melatonina pentru o perioadă medie de un an. Elevii de școală primară și preadolescenții au folosit-o pentru durate medii de 18 și, respectiv, 21 de luni.

Ce este melatonina

Încă de când ne naștem, cu toții dispunem de un ceas intern care ne ajută să ne simțim treji pe timpul zilei și somnoroși seara. Ceasul acesta, cunoscut și sub numele de ritm circadian, funcționează datorită a doi hormoni: serotonina și melatonina. „Pentru o persoană sănătoasă, cu un ciclu normal somn-veghe, organismul începe să producă melatonină în fiecare seară, în jurul apusului soarelui. Acest lucru determină o creștere treptată a somnolenței. Producția de melatonină continuă în noapte, ajutând persoana să doarmă toată noaptea. Dimineața, melatonina scade la niveluri nedetectabile, deoarece expunerea la lumină inhibă producția. În timpul zilei, apare producția de serotonină, care ne ajută să ne simțim alerți la trezire”, explică dr. Cristina Anghel, medic primar Psihiatria Copilului și Adolescentului, doctor în medicină, cu competență în somnologie și cadru medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Cum funcționează somnul la bebeluși

Bebelușii nu reușesc să producă melatonină singuri decât în jurul vârstei de 8 săptămâni. Ei se folosesc de cantitatea de melatonină pe care o primesc de la mamă și care le ajunge în primele aproximativ 3 săptămâni de viață. Asta nu înseamnă că trebuie să primească suplimente cu melatonină ca să adoarmă, ci trebuie ajutați să învețe să producă singuri melatonina care să-i adoarmă. Cum? Simplu! Expunându-i la lumina soarelui ziua și la întuneric seara; eliminând aparatele electronice care le poate inhiba producția de melatonină. Culcând bebelușul într-o cameră întunecată, melatonina va face ca bebelușul să adoarmă mai repede, să rămână adormit peste noapte și să învețe ciclurile de somn noapte-zi.

Dacă vrei ca bebelușul să prindă un pui de somn peste zi, este nevoie de întuneric în camera unde doarme. Și reționeți: trezirile bebelușului peste noapte sunt normale și sănătoase, nu are nevoie de melatonină. Bebelușul se trezește ca să mănânce.

Cum ajută melatonina în cazul adolescenților

În cazul adolescenților, tulburarea de ritm circadian de tip întârziere a fazei somnului (DSPS) este cea care perturbă modelul normal de somn. Persoane care suferă de această tulburare se mai numesc și „bufnițe de noapte”. Spre exemplu, în loc să adoarmă la ora 22:00 și să se trezească la 06:30, o persoană cu sindrom de fază de somn întârziată va dormi bine după miezul nopții și va avea probleme să se trezească la timp. Aceasta poate provoca somnolență severă în timpul zilei și modificări ale dispoziției și comportamentului.

Suplimentele cu melatonină ar putea ajuta să reseteze ceasul intern. Dar medicii recomandă ca acestea să se administreze numai după ce s-a respectat igiena somnului și s-au încercat toate alternativele non-farmacologice. Dacă se va folosi melatonina, Academia Americană de Pediatrie (AAP) încurajează părinții și pediatrii să ia acele decizii împreună ținând cont de faptul că, la copii, somnul este vital pentru dezvoltarea sănătoasă, creșterea optimă, reglarea emoțională și sănătatea mintală. Dozele de melatonină variază între 0,3 și 5 miligrame. „Părinții ar trebui să fie, de asemenea, conștienți de riscul de supradozaj accidental și să lucreze îndeaproape cu medicul pediatru al copilului lor cu privire la utilizarea melatoninei. În timp ce supradozele de melatonina pot duce la somnolență excesivă, dureri de cap, greață sau agitație, din fericire de cele mai multe ori acestea nu sunt periculoase . Totuși, asta nu înseamnă că melatonina fără prescripție medicală este complet sigură”, mai spune medicul psihiatru.

În timp ce melatonina joacă un rol în somn, aceasta NU este un somnifer. Părinții ar trebui să discute cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a administra melatonină sau orice supliment copiilor, atrage atenția dr. Cristina Anghel. „Utilizarea melatoninei nu ar trebui să fie niciodată prima alegere de tratament pentru copiii și adolescenții altfel sănătoși cu insomnie cronică. Ar trebui să fie utilizat pe o perioadă limitată, numai după o discuție cu medicul pediatru și după implementarea unor rutine adecvate de somn, care nu includ medicamente”, mai spune medicul psihiatru cu competență în somnologie.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro