Au fost descoperite doua exoplanete care prezinta cele mai mari asemanari cu Pamantul
O echipa internationala de astronomi a descoperit cu ajutorul telescopului spatial american Kepler doua planete in afara sistemului nostru care prezinta cele mai mari similitudini cu Pamantul din totalul celor observate pana in prezent, potrivit unui studiu publicat joi si citat de AFP.
„Plecand de la ceea ce am putut observa, respectiv raza lor si durata de orbitare in jurul stelei lor, aceste doua exoplanete sunt obiectele cu cele mai mari asemanari cu Terra observate vreodata”, explica Justin Crepp, un astrofizician de la Universitatea Notre-Dame, co-autor la acest studiu publicat in revista americana Science.
Cele doua planete, denumite „Kepler-62 e” si „Kepler-62 f”, fac parte dintr-un sistem stelar de cinci planete cu o raza de 1,41 si, respectiv, 1,61 mai mare decat cea a Pamantului.
Ele se afla la o distanta care le face adecvate pentru viata fata de steaua lor, Kepler-62, unde temperatura nu este nici prea mare nici prea rece pentru a permite apei sa exista in stare lichida.
Marimea lor deschide posibilitatea de a fi stancoase, ca si Pamantul. Alte cercetari au aratat ca planetele cu o raza mai mica de 1,6 ori fata de cea a Pamantului au o densitate compatibila cu o compozitie stancoasa.
Astronomii detecteaza exoplanetele masurand diminuarea intensitatii luminoase a stelei atunci cand planetele trec prin dreptul sau.
Justin Crepp a detectat o umbra pe steaua Kepler-62 si au urmat mai multe luni de masuratori detaliate pentru a confirma observatia.
Lansat in 2009 de NASA, telescopul Kepler scruteaza peste 100.000 de stele asemanatoare cu sistemul nostru solar si situate in constelatiile Lebada si Lira.
El are drept misiune analizarea planetelor-surori cu Pamantul si care ar putea fi favorabile vietii.
Pana in prezent, Kepler a detectat si confirmat descoperirea a peste 60 de exoplanete.