Sari direct la conținut

AUDIO Horatius Dumbrava candideaza pentru presedintia CSM / Sustin o declaratie de integritate prin care membrii sa nu mai candideze pentru un nou mandat. Inspectia judiciara trebuie sa fie independenta fata de CSM

HotNews.ro
Horatius Dumbrava, Foto: alegericsm.ro
Horatius Dumbrava, Foto: alegericsm.ro

Judecatorul Horatius Dumbrava, ales recent din partea curtilor de apel ca membru in noul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va cere, in sedinta de vineri, increderea membrilor CSM pentru functia de presedinte al forului, informeaza portalul juridice.ro. Tot in sedinta de vineri, procurorul George Balan, membru ales al CSM de catre procurorii parchetelor de pe langa curtile de apel va cere increderea membrilor pentru functia de vicepresedinte. Contactat de HotNews.ro, Horatius Dumbrava a confirmat informatia si a vorbit despre candidatura sa la cea mai importanta functie din sistemul judiciar.Sustin o declaratie de integritate prin care niciun membru sa nu mai candideze pentru un nou mandat indiferent de legile in vigoare. Eu sunt pentru o independenta functionala a inspectiei judiciare fata de CSM„, a declarat Horatius Dumbrava.

Descarca fisierul audio in format MP3

Reporter: Cand ati luat hotararea sa candidati pentru conducerea CSM?

Horatius Dumbrava: Imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial. Am avut o discutie cu echipa in care am participat in campanie. Am hotarat ca unul dintre noi sa candideze.

Rep: Ati avut un proiect in trei pentru CSM. Cu judecatorul Cristi Danilet si judecatorul Toni Neacsu. Cum ati ales ca dumneavoastra sa candidati la presedintie?

Horatius Dumbrava: Am luat in socoteala faptul ca sunt si de la curtea de apel… Sunt argumente oarecum pragmatice, ce tin de administrare. Ideea e ca ne sprijinim reciproc… Daca as fi votat maine de catre plen.

Rep: Ce sprijin credeti ca va obtine proiectul dumneavoastra?

Horatius Dumbrava: Am evitat sa discut despre acest lucru. Si dintre procurori si-a manifestat intentia un coleg de a participa pentru conducerea CSM. Acum ar fi interesant de vazut impreuna un proiect daca ni se va da castig de cauza in plen. Sa facem o echipa foarte sudata. I-am anuntat pe fiecare membru CSM, am trimis proiectul fiecaruia. Am tinut foarte mult sa facem public proiectul si nu doar pentru membrii CSM, ci si pentru colegii care ne-au votat.

Rep: Sunteti singurul care si-a depus candidatura pentru functia de presedinte?

Horatius Dumbrava: Nu stiu, nu m-am interesat. Ideal ar fi sa fie mai multe proiecte pentru ca e necesar o dezbatere pe idei si nu pe oameni. Presedintii si vicepresedintii se schimba la un an de zile, dar e foarte important sa mutam dezbaterile de la persoane la idei.

Rep: Cum credeti ca va fi primita o eventuala presedintie a dvs de catre membri CSM mai vechi?

Horatius Dumbrava: Sunt absolut convins ca vom lucra impreuna. Nu stiu cum va fi primita candidatura. Pana la urma suntem toti oameni maturi. Avem foarte multe de facut pentru ca justitia este intr-un moment foarte dificil. Suntem obligati sa muncim toti pe punctele comune de interes pentru justitie.

Rep: V-am intrebat de membrii mai vechi pentru ca in proiectul dumneavoastra pentru presedintia

Chiujdea, Barbulescu, Lupascu, Danilet, Dumbrava si Neacsu

Chiujdea, Barbulescu, Lupascu, Danilet, Dumbrava si Neacsu

Foto: Colaj foto

CSM sustineti o declaratie de integritate prin care stipulati ca niciun membru sa nu mai candideze pentru un nou mandat indiferent cum va fi schimbata legea pe viitor.

Horatius Dumbrava: Nu spunem altceva decat am spus in campania electorala. Lucrul acesta l-am facut public. L-am spus colegilor in campania electorala, toata echipa. Am sustinut tot timpul aceasta declaratie de integritate pentru a elimina toate discutiile care au adus o imagine negativa CSM-ului, justificata sau nu. Mai degraba aparenta asta ca exista un conflict de interese si ca sa eliminam acest lucru, ne-am gandit la aceasta declaratie de integritate. Ne-am asumat-o in campanie si nu renuntam la ea. Vom fi primii care o semnam si o vom propune si celorlalti colegi.

Rep: Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la sedinta CSM, ca o solutie pentru eficientizarea justitiei ar fi „o autonomie totala de CSM a inspectiei judiciare”. Cum vedeti dumneavoastra aceasta problema?

Horatius Dumbrava: Noi, probabil dupa ce ne vom constitui maine, indiferent cine vor fi alesi presedinte si vicepresedinte, vom porni discutiile pe problema inspectiei judiciare. Eu sunt pentru o independenta functionala a inspectiei judiciare. Sigur ca trebuie gasite solutii. Decizia este una comuna, a plenului. Dar poate trebuie gandita o schema putin mai mare a inspectiei judiciare si legata in mod direct de o independenta functionala fata de plenul CSM si de sectii

Conform legii, maine urmeaza a se constitui noul CSM si al doilea moment este alegerea presedintelui si a vicepresedintelui. Se voteaza maine, daca obtin majoritate de voturi voi fi ales presedinte, daca nu… Mi-e greu sa spun ce se va intampla. E greu sa anticipam.

Despre autonomia inspectiei judiciare fata de CSM puteti citi mai multe aici.

Programul pentru presedintia CSM al judecatorului Horatius Dumbrava poate fi vazut aici.

Programul pentru vicepresedintia CSM al procurorului George Balan poate fi vazut aici.

In proiectul sau pentru sefia CSM, Horatius Dumbrava spune ca CSM-ul „trece, azi, printr-o profunda criza de autoritate, caracterizata de o grava lipsa de credibilitate institutionala (…) Noul Consiliu Superior al Magistraturii are datoria unei reconstructii institutionale din temelii. Importanta primului an de activitate al noului CSM este capitala pentru intreaga justitie, cu atat mai mult cu cat aceasta, si datorita slabelor performante ale fostului CSM, este acuzata pe nedrept de disfunctionalitati ce nu-i apartin in intregime„.

Principalele coordonate ale proiectului judecatorului Horatius Dumbrava pentru functia de presedinte al CSM in 2011 si pentru urmatorii ani.

* Atat magistratii, cat si publicul larg trebuie sa aiba acces la informatiile privind activitatea CSM. Aceasta e menita sa asigure echitatea procedurilor, sa creasca responsabilitatea membrilor CSM si sa promoveze integritatea judiciara.

* CSM trebuie sa asigure si sa garanteze independenta institutionala a instantelor dar si a sa proprie, si in egala masura trebuie sa apere independenta personala a magistratilor. CSM trebuie deci sa detina instrumentele, determinarea si forta necesare pentru a putea actiona in cadrul statului roman in vederea atingerii misiunii sale constitutionale. In acest context, CSM trebuie sa imbunatateasca relatiile dintre puterea judecatoreasca si celelalte puteri ale statului, toate aceste trei puteri sa accepte reciproc o evolutie care implica continuarea unor reforme cu obiective comune: independenta si responsabilitatea justitiei ca valori care sunt in interesul natiunii si a statului de drept.

* CSM trebuie sa atinga un nivel de autoritate in cadrul statului roman care sa-i permita sa intervina in procesele decizionale centrale si sa controleze directiile dezbaterilor publice in asa fel incat sa se promoveze interesele societatii romanesti pentru o justitie independenta si functionala. Pozitia de autoritate trebuie castigata printr-o actiune concentrata si coerenta la nivelul statului si a societatii romanesti, prin eliminarea propriilor vulnerabilitati si prin asumarea unor standarde inalte de integritate individuala si colectiva. Relatiile stabilite cu celelalte puteri, in special cu institutia prezidentiala, cu Guvernul Romaniei, cu ministrul justitiei si cu Parlamentul Romaniei trebuie sa fie de pe pozitii de colaborare institutionala, dar care sa fie de deplina egalitate si demnitate.

* Nivelul autoritatii institutionale a CSM este determinat atat de calitatea si coerenta actiunilor sale publice, cat si de legitimarea si credibilitatea pe care i-o ofera calitatea membrilor sai, nesantajabili si neafectati de erori ale trecutului profesional. Componenta nominala a viitorului CSM si asumarea standardelor de integritate de catre acestia constituie principala conditionalitate pentru realizarea acestui obiectiv fundamental.

Dumbrava mai sustine „propunerea unei declaratii de integritate adresata tuturor membrilor alesi ai CSM, in sensul ca acestia sa-si asume in scris cateva principii pe tot parcursul exercitarii mandatului:

  • de a nu candida pe intreaga durata a exercitarii mandatului pentru promovarea in functii de executie sau pentru numirea in orice fel de functii de conducere la instante/parchete;
  • de a nu candida pentru numirea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie;
  • de a-si exercita mandatul in mod neutru si obiectiv fata de toate instantele/parchetele, judecatorii/procurorii si asociatiile profesionale si de a nu le favoriza in vreun fel, chiar daca membrii alesi provin de la anumite instante/parchete sau au facut parte din anumite asociatii profesionale;
  • de a nu candida pentru un nou mandat de membru CSM, indiferent de schimbarile constitutionale sau legislative ce vor avea loc;
  • de a nu se folosi de privilegiul secretului votului pentru a se feri de raspundere individuala fata de corpul magistratilor;
  • de a demisiona din functia de conducere la instante/parchete pe care le detin la preluarea mandatului.
  • de a demisiona sau de a se suspenda din calitatile de membri in asociatii profesionale sau organizatii nonguvernamentale

Controverse in cazul alegerilor CSM / Magistratii acuza: O parte dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea

La alegerile de pe 1 noiembrie, din partea curtilor de apel pentru CSM au fost alesi judecatorii Dan Lupascu (461 voturi), Alexandru Serban (383) si Horatius Dumbrava (313). Dana Garbovan, fosta presedinta a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) a pierdut aceste alegeri, fiind clasata pe locul 6 cu 207 voturi.

Tribunalul Bucuresti a admis,la inceputul lunii decembrie, o contestatie formulata de catre judecatoarea Dana Garbovan de la Curtea de Apel Cluj impotriva candidaturii lui Dan Lupascu pentru un nou mandat de sase ani la Consiliul Superior al Magistraturii. Sentinta a fost atacata cu recurs si pe moment nu are niciun efect asupra candidaturii si alegerii lui Dan Lupascu pentru un nou mandat la Consiliu, insa daca decizia va ramane definitiva atunci intregul proces electoral pentru functia de membru CSM la nivelul curtilor de apel din tara ar putea fi reluat.

In cazul lui Dan Lupascu, UNJR si alti magistrati sustin ca acesta nu a avut dreptul de a candida si a fi ales pentru ca este membru CSM si potrivit regulamentului de alegere a noilor membri acesta are dreptul la un singur mandat.

La momentul cand am inceput prezentul mandat, adica 12 ianuarie 2005, era in vigoare Legea 317/2004 nemodificata, care nu prevedea interdictia de a candida din nou. Modificarea adusa dispozitiei in iulie 2005 prin Legea 247/2005 pune problema conflictului de legi in timp. (…) Legea ulterioara nu poate atinge existenta dreptului nascut sub imperiul legii anterioare, pentru ca s-ar aplica retroactiv„, declara Dan Lupascu.

O parte dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea. Pe lista candidatilor controversati apare Lidia Barbulescu (fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Dan Lupascu (actual membru CSM), Dan Chiujdea (membru CSM) si Cristian Deliorga (membru CSM), ultimul pierzand alegerile pentru un nou mandat.

In cazul judecatorilor Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si a procurorilor Dan Chiujdea si Cristian Deliorga, UNJR si alti magistrati sustin ca acestia nu au dreptul de a candida si a fi alesi pentru ca sunt membri CSM si potrivit regulamentului de alegere a noilor membri acestia au dreptul la un singur mandat. Cei patru sunt la finalul mandatului care este luat in considerare in acest calcul dupa cum sustin reprezentantii UNJR.

Lidia Barbulescu si ceilalti trei au explicat, ca in opinia lor, candidaturile lor sunt valide, deoarece legea prin care sunt alesi membrii CSM s-a modificat dupa ce si-au preluat mandatul. Astfel, ei sustin ca reglementarea care le interzice candidatura la un al doilea mandat nu li se aplica pentru ca nu poate fi retroactiva.

Cine sunt Horatius Dumbrava si George Balan

Judecatorii Horatius Dumbrava(detalii aici), Adrian Neacsu(detalii aici) siCristi Danilet (detalii aici) fac parte dinntr-un nou val de magistrati reformisti, sustinut de mai multe ONG-uri si formatiuni sindicale. Toti trei au candidat impreuna pe acelasi proiect pentru CSM. Alaturi de numele celor trei, din randul judecatorilor reformisti, apare si judecatorul Alexandru Serban (detalii aici). Cei patru judecatori tineri si s-au remarcat in ultimii ani prin pozitii publice critice la adresa actualului CSM, avand in spate sustinerea UNJR, SoJust si a altor organizatii din auto-intitulata „Justitia curata”.

Toti ei au facut parte si din grupul de 400 de magistrati care au protestat atunci cand CSM a evitat sa-i sanctioneze si sa-i suspende pe judecatorii Florin Costiniu si Cristian Jipa de la ICCJ, pusi sub invinuire in dosarul penal in care a fost arestat senatorul PSD Catalin Voicu, acuzat de luare de mita in schimbul promisiunii de a obtine hotarari judecatoresti favorabile clientilor sai.

Evenimentul Zilei scria ca George Balan „are o pata” lasata de interceptarile telefonice in cazul senatorului PSD Catalin Voicu, arestat de DNA pentru coruptie, din care reiese ca este prieten bun cu acesta. In dosar sunt documente care arata ca Dan Chiujdea, membru CSM, si fostul prim-procuror de la acelasi Parchet Mircea Ene il cunoscusera pe senator prin intermediul lui Balan. A mai fost acuzat ca a comis abuzuri in dosarul „MISA”, dar si ca a tergiversat cercetarile in dosarul „Spoitoru”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro