Sari direct la conținut

AUDIO Horia Georgescu (secretar general ANI): Raportul pe Justitie – un semnal negativ. Parlamentul trebuie sa se reuneasca in sesiune extraordinara pentru corectarea legii

HotNews.ro

Raportul Comisiei Europene, care critica amendamentele aduse Legii ANI, reprezinta un semnal negativ care ar putea afecta interesele Romaniei in plan extern, a declarat marti, pentru HotNews.ro, Horia Georgescu, secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate. Clasa politica trebuie sa actioneze rapid pentru a corecta legea, spune el, solicitand convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. In acest moment, in urma celor doua decizii ale Curtii Constitutionale, dosarele aflate in lucru la ANI sunt suspendate.

AUDIO: Asculta declaratiile secretarului general al ANI

Descarca fisierul audio in format MP3

Iata cela mai importante declaratii ale secretarului general ANI, Horia Georgescu:

  • Tonul raportului este unul foarte critic si subliniaza slabiciunea si ineficienta sistemului judiciar si cel al factorului politic in palierul de angajament. In acelasi timp, raportul noteaza evolutia pozitiva a ANI si recomanda continuarea investigatiilor, sustinand metodele abordate. Agentia a avut un rol determinat in lupta anticoruptie pana la decizia Curtii Constitutionale. Este necesar un angajament din partea factorului politic si al Guvernului pentru a aduce din nou legea ANI in palierul de eficienta dar si pentru a ne indeplini angajamentele in raport cu Comisia Europeana. In acest moment, dupa cum este stipulat si in raport, Romania nu mai indeplineste aceste conditii. Este un semnal negativ care se va repercuta  asupra mai multor paliere care afecteaza interesul Romaniei in plan extern.
  • Un fapt pozitiv este ca legea promovata in Senat a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, la solicitarea presedintelui Romaniei. Un demers extrem de binevenit pentru ca legea sa nu isi produca efectele juridice, pentru ca altfel puteam asista la amnistia averilor nejustificate din Romania.
  • Apare un element nou care a fost sesizat si in cererea de reexaminare a presedintelui, referitor la conflictele de interese si achizitiile publice, contractele cu bani publici unde erau observatii referitoare la publicarea lor in declartiile de avere. Acest punct a fost clar subliniat de raportul Comisiei Europene si reprezinta un element nou fata de celelate trei rapoarte anterioare.

Reprezentantul ANI a explicat ca, in urma celor doua decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la legea de functionare, Agentia nu poate derula in prezent activitati operative.

“In acest moment, ANI nu are activitate operativa, neavand un cadru legal de functionare. Asta nu demonstreaza altceva decat ca legea promovata de Senat nu aducea elemente de eficienta in termenii stabiliti, de infiintare a unei Agentii de Integritate care sa confiste averile nejustificate si sa dea sanctiuni disuasive si descurajatoare. ”

“Cred ca este necesar sa ne uitam si la cei care au sustinut contrariul, la responsabilitatea politica a celor care si-au asumat reducerea activitatii ANI. Cred ca ar fi de dorit o decizie la nivelul factorilor importanti si o extrema urgenta pentru convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a dezbate cat mai rapid legea si a ne intoarce cat mai repede la abordarea investigatiilor aflate pe rolul ANI, care sunt acum suspendate”.

CE: Un pas inapoi

Raportul Comisiei Europene asupra justitiei a criticat marti amendamentele aduse de senatori la legea de functionare a ANI, calificandu-le drept un “pas inapoi”.

“Noua lege compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sanctionare si de confiscare a bunurilor nejustificate. Noua lege intrerupe evolutia incurajatoare a ANI si nu este conforma cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii”, noteaza raportul.

Comisia recomanda corectarea legii privind ANI in conformitate cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii si asigurarea unei contributii a ANI care sa fie in continuare eficienta in prevenirea si pedepsirea coruptiei prin pronuntarea de decizii cu caracter obligatoriu privind averile nejustificate pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro