Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Decizie istorica pentru un stat UE indisciplinat: Comisia Europeana a decis sa taie Ungariei aproape jumatate de miliard de euro din fonduri europene din cauza deficitului excesiv

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Decizie istorica pentru un stat UE indisciplinat: Comisia Europeana a decis sa taie Ungariei aproape jumatate de miliard de euro din fonduri europene din cauza deficitului excesiv

Decizie istorica pentru un stat european indisciplinat: Comisia Europeana a propus suspendarea pentru Ungaria a aproape jumatate de miliard de euro din fonduri europene, din cauza deficitului excesiv. Decizia a fost luata din cauza masurilor insuficiente ale Guvernului de la Budapesta in privinta deficitului pe 2012, a anuntat vicepresedintele Comisiei, Olli Rehn. Este pentru prima data cand Comisia Europeana aplica o astfel de sanctiune. Decizia Colegiului Comisarilor trebuie aprobata luna viitoare de toate statele membre ale Uniunii Europene si va intra in vigoare incepand cu 2013. De altfel, exista deja un acord de principiu pentru aplicarea sanctiunii, dupa ce Consilliul European a convenit asupra declansarii procedurii de deficit excesiv privind Ungaria. Guvernul de la Budapesta poate evita aceasta sanctiune prin prezentarea unui buget rectificat pe anul acesta si a unui proiect de buget pe 2013, care sa permita reducerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut, potrivit Agentiei France Presse.

REACTIA UNGARIEI LA DECIZIA BRUXELLES-ului: Suspendarea fondurilor europene este „nefondata si nedreapta”

Dupa anuntul de la Bruxelles, Guvernul de la Budapesta sustine ca propunerea Comisiei este „nedreapta si nefondata”. „Este de neinteles de ce Comisia Europeana a ignorat faptele: deficitul bugetar al Ungariei a fost, pentru prima data de cand am aderat la Uniunea Europeana in 2004, sub 3% in 2011 si va ramane asa si in acest an”, se arata intr-un comunicat al cabinetului premierului maghiar. Cabinetul Orban mai sustine ca propunerea Comisiei este controversata si din punct de vedere juridic, pentru ca ar „contrazice spiritul tratatelor europene prin impunerea de sanctiuni ca raspuns la un eveniment viitor presupus”. Cu toate acestea, mai precizeaza comunicatul, guvernul maghiar ramane deschis consultarilor cu institutiile Uniunii.

Comisia Europeana trimite ACTA la verificari la Curtea Europeana de Justitie

Comisia Europeana trimite controversatul Acord comercial de combatere a contrafacerii la verificari la Curtea Europeana de Justitie. Anuntul a fost facut de comisarul european pentru Comert, care a explicat ca a decis transmiterea ACTA la cea mai inalta instanta europeana, pentru a stabili daca exista incalcari de orice fel in privinta drepturilor fundamentale si a drepturilor de proprietate intelectuala. Oficialul european a precizat ca, din punctul de vedere al procedurilor legislative, Comisia Europeana a trimis ACTA in fata statelor membre, pentru examinare, in cadrul Consiliului European. Acesta a aprobat in unanimitate tratatul si a autorizat Comisia sa il semneze. Parlamentul European a ramas singura institutie europeana care mai poate schimba intrarea in vigoare a ACTA prin votul pe care il are programat in plen, in aceasta primavara. Comisarul european pentru comert a declarat ca, avand in vedere numeroasele dezbateri si temeri in rindul cetatenilor, cel mai oportun este ca o instanta sa-si spuna punctul de vedere.

In Bulgaria s-a deschis prima uzina din UE care asambleaza masini chinezesti

In Bulgaria s-a deschis prima uzina din Uniunea Europeana care asambleaza masini chinezesti. Compania bulgara Litex si chinezii de la Great Wall Motors au inaugurat miercuri oficial, in nordul Bulgariei, prima uzina din Europa care asambleaza automobile chinezesti pentru Europa. Companiile au investit pana acum aproape 30 milioane euro, iar primele livrari catre clienti se vor face in urmatoarele saptamani. Clientii vor fi din Bulgaria, Macedonia, Albania, Muntenegru si Serbia, in timp ce pentru Romania nu exista planuri in acest moment. In mica fabrica situata la aproximativ 250 km de Bucuresti este asamblata in prezent masina de clasa mica Great Wall Voleex C10, al carei pret de pornire este de 8.000 de euro, se arata intr-un reportaj realizat de 0-100.ro in Bulgaria. La fabrica lucreaza in prezent 150 de persoane, majoritatea tineri de 18-19 ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro