AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Executivul a aprobat majorarea salariala de 8% si restituirea CASS
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Executivul a aprobat majorarea salariala de 8% si restituirea CASS
Guvernul a aprobat majorarea salariilor bugetarilor cu 8% in luna iunie. Aceasta este prima etapa a cresterii cuantumului brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, fata de nivelul din luna aceasta. A doua etapa incepe in data de 1 decembrie 2012 si vizeaza majorarea cu 7,4% a salariilor bugetarilor, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie. De asemenea, Executivul a aprobat miercuri si un act normativ privind returnarea in 16 transe a banilor colectati eronat de la pensionari la asigurarile sociale de sanatate. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca „aceasta restituire se va face automat prin taloanele de pensii, iar pensionarii nu trebuie sa faca nicio cerere”. Sumele returnate vor fi impozitate in cazul persoanelor cu pensii de peste 1.000 de lei, potrivit ministrului Muncii.
Ministrul Economiei: Companiile din sectorul gazelor vor fi suprataxate din 2013
Companiile din sectorul gazelor vor fi suprataxate din 2013, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu. Potrivit acestuia, Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale din domeniul gazelor, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului. HotNews.ro a scris in urma cu o saptamana ca Executivul infiinteaza un comitet interministerial care va pregati un pachet de masuri fiscale si de reglementare pentru domeniul gazelor si al petrolului. Pachetul va cuprinde si masuri privind aplicarea, in urma liberalizarii preturilor la gaze, a unei taxe pe venituri extraordinare. Fondurile obtinute astfel de la companiile din domeniul gazelor vor fi utilizate pentru finantarea masurilor de protectie a consumatorilor vulnerabili. Ministrul Economiei a mai spus ca redeventele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european. Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere in jur de un miliard de lei. Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.
Grecii au retras cel putin 700 mil de euro din banci intr-o singura zi. Seful statului avertizeaza ca „teama se poate transforma in panica”
Grecii au retras la inceputul saptamanii cel putin 700 de milioane de euro din banci, intr-o singura zi. Presedintele tarii a avertizat ca „teama se poate transforma in panica”, informeaza Reuters. Agentia de presa scrie, citand procesele verbale ale intalnirii dintre presedintele elen si liderii politici, ca grecii isi retrag banii din depozitele in euro de teama perspectivei de depreciere rapida, in cazul in care tara va renunta la moneda unica. Ideea iesirii Greciei din zona euro a dus miercuri actiunile de pe bursele europene la cel mai mic nivel din ultimele patru luni si a crescut sensibil randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Spaniei si Italiei, reflectand riscul de contagiune.
Ungaria doreste sa obtina de la FMI un credit de 15 mld euro pe trei ani
Ungaria vrea sa obtina de la Fondul Monetar International un credit de 15 miliarde de euro, pe trei ani. Anuntul a fost facut de noul negociator ungar, citat de Agentia France Presse. „Guvernul ar dori sa semneze un acord legat de o linie de credit preventiva”, a declarat oficialul. Si fostul negociator maghiar a confirmat informatia, precizand ca Budapesta este interesata de semnarea acordului in cel mai scurt timp, insa un termen realist pentru incheierea acestuia este inceputul toamnei. Ungaria a formulat o cerere de credit in noiembrie anul trecut, dupa ce s-a confruntat cu mari dificultati de finantare in urma cresterii abrupte a randamentului obligatiunilor sale si a devalorizarii masive a monedei nationale. Discutiile s-au intrerupt, insa, dupa adoptarea unei legi de reforma a Bancii centrale, care, potrivit FMI, a afectat independenta acestei institutii. In urma conditionarilor impuse de Bruxelles, Budapesta a fost nevoita sa amendeze acest text legislativ, iar Uniunea Europeana si Fondul Monetar s-au declarat pregatite sa revina la masa negocierilor.