AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Guvernul se gandeste sa privatizeze 14 mari companii de stat, unele dintre ele chiar profitabile, pentru 784 milioane de euro
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Guvernul se gandeste sa privatizeze 14 mari companii de stat, unele dintre ele chiar profitabile, pentru 784 milioane de euro
Guvernul vrea sa privatizeze 14 mari companii de stat, unele dintre ele profitabile, pentru 784 milioane de euro. Aceasta suma, confirmata de Ministerul Economiei, reprezinta totalul estimat sa fie obtinut din vanzarea, in acest an, a unor pachete minoritare si majoritare de la 14 mari societati de stat. Printre ele se numara Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Complexul Energetic Turceni sau Electrica. In conditiile in care anul trecut, Guvernul estima 10% din Petrom la 500-600 de milioane de euro, se pune intrebarea cat valoareaza toate celelalte societati. Contactat de HotNews.ro, un oficial al Ministerului Economiei, a spus ca se poate totusi obtine mai mult de atat. Totul depinde de cat considera consultantii si intermediarii angajati sa se ocupe de aceste privatizari. Insa de teama repetarii unui esec precum cel inregistrat la incercarea de vanzare a actiunilor Petrom, ar putea fi luate in calcul si discount-uri, conform unei analize HotNews.ro.
Ce se intampla cu persoanele care nu-si mai primesc ajutoarele sociale din cauza neplatii impozitelor
Ministerul Muncii a anuntat miercuri ca suspenda ajutoarele sociale catre 73.000 de beneficiari, din cauza ca acestia nu si-au platit impozitele locale. Practic, acum in toiul iernii, aproximativ 10% din totalul beneficiarilor de ajutoare sociale nu vor mai primi nici un ban de la stat. Ce se va intampla cu aceste persoane in timpul iernii, cand gasirea unui loc de munca in diverse domenii, precum constructiile sau agricultura, pare misiune imposibila? Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, spune ca suspendarea ajutoarelor sociale din cauza neplatii impozitelor „este un act de dreptate pentru oamenii corecti”. La randul sau, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici, a afirmat ca beneficiarii au atat drepturi prin primirea ajutoarelor sociale, cat si obligatii. Ministrul Muncii sustine ca aceste persoane isi vor primi in februarie drepturile pe luna ianuarie. Astfel, nu se pune problema sa ramana fara niciun ban toata iarna. Sulfina Barbu a precizat ca autoritatile locale au posibilitatea sa faca esalonari la plata impozitelor, pentru cetatenii care reprezinta cazuri sociale mai deosebite. Intrebat daca esalonarea este o solutie, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania a spus ca este nevoie de analiza fiecarui caz in parte. Emil Draghici sustine ca perioada de la termenul limita pentru plata impozitelor pana la supendarea ajutoarelor sociale ar trebui redusa. Acum, potrivit legii, termenele pentru plata impozitelor locale sunt 31 martie si 30 septembrie.
Bosch va investi 77 milioane euro la Cluj, iar Guvernul a confirmat ca va da ajutoare de stat
Bosch va investi 77 milioane euro intr-o fabrica la Cluj, iar Guvernul a anuntat ca va oferi ajutor de stat concernului german. Compania va angaja intr-o prima faza 300 de oameni. Despre investiile Bosch la Cluj s-a vorbit in repetate randuri in ultimele luni, compania confirmand in trecut faptul ca este interesata de constructia unei noi unitati. Grupul are in Romania trei fabrici si peste 1.100 de angajati. Executivul a anuntat ca premierul Emil Boc a discutat cu o delegatie a grupului german, iar reprezentantii acestuia au prezentat planurile de extindere a companiei in zona Cluj. Aici va fi concesionat un spatiu de 215.000 metri patrati. Bosch a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in Romania in crestere cu circa 7% fata de 2010. Pe plan mondial, grupul german are 300.000 de angajati.
O americanca va primi despagubiri de 10.000 de dolari fiindca masina ei consuma mai mult decat pretindea producatorul
O americanca va primi despagubiri de 10.000 de dolari, pentru ca masina ei consuma mai mult decat pretindea producatorul. Decizia a fost data de un tribunal din Los Angeles. Proprietara unei masini Honda Civic Hybrid din 2006 a intentat acest proces pe motiv ca autoturismul sau nu consuma in medie 4,7 litri/100 km, ci 5,6 litri. Honda s-a aparat sustinand ca acest consum mare este cauzat si de modul in care femeia a condus si intretinut masina. Honda are posibilitatea de a face apel, iar cazul este inca departe de final, noteaza presa de peste Ocean.