AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Prima de risc scade, dar Romania ramane pe locul 6 in randul celor mai riscante tari din UE
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Romgaz a inceput sa importe gaze naturale pentru a asigura consumul in zilele geroase
Romgaz a inceput sa importe gaze naturale pentru a asigura consumul in zilele geroase. “Scaderea temperaturii aerului in unele zone din Romania a determinat cresterea accentuata a consumului de gaze naturale. Romgaz asigura productia maxima de gaze naturale din campurile de gaze exploatate, gaze comercializate in principal catre E.ON Romania si Gdf Suez Romania, livrand clientilor sai la nivelul contractelor incheiate cu acestea”, a precizat directorul general adjunct SNGN Romgaz, Lucian Stancu. Conform datelor Romgaz, la finele ciclului de inmagazinare (octombrie 2011) stocurile de gaze din depozitele de Romgaz au fost la capacitate maxima. Importul de gaze a inceput dupa ce meteorologii au emis atentionare de vreme foarte geroasa valabila pana la jumatatea acestei saptamani in 37 de judete. Conform datelor centralizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumul de gaze naturale in Romania a totalizat 133 de milioane de MegaWati ora, in primele 11 luni din 2011, fiind mai mare cu circa 4,4% fata de cel din perioada similara a anului precedent. 82% dintre acestea sunt gaze romanesti, iar restul din import. Pretul gazelor naturale din import a fost, in noiembrie, de 483 dolari/1.000 mc.
Fitch a retrogradat cinci tari din zona euro, inclusiv Italia si Spania
Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat la finalul saptamanii trecute cinci tari din zona euro, printre care Italia si Spania. Calificativul Italiei a fost scazut cu doua trepte, la “A-“, cel al Spaniei, cu doua trepte, iar cel al Belgiei, cu o treapta. Ratingul Sloveniei a scazut cu doua trepte, iar cel al Republicii Cipru cu un pas. Agentia a anuntat acum circa doua saptamani ca nu intentioneaza sa coboare in acest an calificativul maxim acordat Frantei daca situatia din zona euro nu se va inrautati. Agentia de evaluare financiara Fitch considera ca Grecia va intra in incapacitate de plata, insa acest eveniment va avea loc intr-o maniera ordonata, potrivit Reuters. Edward Parker, managing director al Fitch, considera ca, chiar si un acord voluntar cu investitorii privati care sa duca la restructurarea datoriei Greciei va reprezenta o intrare in incapacitate de plata. Si Standard&Poor’s a retrogradat pana acum ratingul a zece tari din zona euro si l-a mentinut pe al altor sapte, decizia fiind justificata de faptul ca liderii europeni “au luat masuri politice insuficiente” pentru redresarea sistemului financiar. In europa, doar Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.
Prima de risc scade, dar Romania ramane pe locul 6 in randul celor mai riscante tari din UE
Prima de risc a Romaniei a scazut cu 12% de la inceputul anului, insa ramanem pe locul sase in randul celor mai riscante tari din Uniunea Europeana. Astfel, daca la sfarsitul anului trecut, valoarea CDS-ului aferent Romaniei era de 449 puncte, vineri aceasta scazuse la 394 puncte, cel mai redus nivel din ultimele doua luni si jumatate. O astfel de prima de risc inseamna ca asigurarea impotriva riscului de neplata il costa pe investitor echivalentul unei dobanzi de 3,94%. Exceptand Grecia, tara aflata practic in faliment, dintre cele 22 de tari membre UE pentru care Bloomberg prezinta date, in cazul a 20 de tari prima de risc a scazut, iar in cazul a 2 tari a crescut. Aceasta scadere a primelor de risc s-a datorat atat unei usoare reveniri a increderii investitorilor in ce priveste rezolvarea crizei datoriilor, cat si faptului ca tari cu probleme precum Spania sau Italia au reusit sa se imprumute mai ieftin in ultimele 2-3 saptamani, dobanzile fiind in scadere.
Romania negociaza un acord preventiv de un miliard euro cu Banca Mondiala
Romania si Banca Mondiala poarta discutii cu privire la o linie de credit de un miliard de euro care sa sprijine bugetul tarii, a declarat Francois Rantrua, seful Biroului pentru Romania al BM, intr-un interviu acordat Bloomberg. El a aratat ca Guvernul negociaza cu institutia cu sediul la Washington termenii unui acord preventiv, care ii va permite ulterior sa decida daca trage sau nu acesti bani. “Romania va trebui sa indeplineasca anumite conditii convenite de comun acord, care sunt discutate in prezent. Linia de credit poate fi acordata pe o durata de pana la trei ani”, a declarat oficialul BM. In luna decembrie a anului trecut, Banca Mondiala a eliberat un miliard de euro din imprumutul acordat Romaniei, ca parte a programului de asistenta financiara in valoare de 20 miliarde de euro incheiat cu FMI, CE si BM. Guvernul condus de Emil Boc a anuntat ca va reduce deficitul bugetar la 1,9% din PIB in acest an, de la 4,35% din PIB in 2011.