Sari direct la conținut

AUDIO Operatiunea 'Autobuzul' va fi inlocuita de operatiunea 'Masina mica' in sate si comune

HotNews.ro

Patru primari PSD, trei de la PDL si trei de la PNL, contactati de HotNews.ro sub acoperirea unui sondaj de partid, au explicat in detaliu cum se vor mobiliza duminica, 22 noiembrie. Se anunta un turism electoral intens si voturi cumparate cu mancare sau bani. Aproape toti mizeaza pe mobilizarea alegatorilor cu masinile personale, care sa nu atraga atentia, solicita bani si resurse de la partid ca sa care cat mai multi alegatori la urne.

  • Primar PSD: Daca ar fi un ajutor de 1 decembrie. Sau sa ne trimiteti o halca de carne. O jumate de porc. Sau carne tocata. Ar fi super-bine ca noi facem sarmale. Conteaza daca le dai, ca asta e, suntem o tara de pomanagii
  • Primar PSD: Avem 20 de masini pregatite, sa vedem cum primim si benzina. Chiar am facut o situatie si sper sa misc 1300 de oameni
  • Primar PDL: Am asigurat la fiecare consilier ceva in buzunar. Adica omul vine la vot dar… Exista motivatie pentru vot. Asa ca ne gandim la 50-60 pe vot
  • Primar PDL: Le-am dat stimulente. Le-am dat faina. Atat am avut. Suntem o organizatie saraca. Nu avem fabrici. Avem un abator si e un italian zgarcit, care nu a dat nimic. In rest, ce sa le mai dau?
  • Primar PNL: Oricum, ma gandesc ca o sa aducem vreo 400 pe care sa ii plimbam. O sa iasa bine. Atata am putut si noi, ca suntem o comuna mica

Avand in vedere interesul public major in ce priveste corectitudinea desfasurarii votului din 22 noiembrie, HotNews.ro a aplicat singura metoda prin care pot fi obtinute informatii relevante despre modul real cum pregatesc partidele alegerile: reporterul de investigatii s-a prezentat drept raportor la partid, cerand informatii despre organizare. Astfel, primarii au raportat singuri masurile avute in vedere. Am sunat la primariile de tara pentru ca miza acestor alegeri sta in mobilizarea din teritoriu, asa ca principalii actori sunt alesii locali. Toti aici am mizat pe raspunsuri mai sincere din partea unor oameni rar frecventati de presa, deci mai putini suspiciosi.

Fiecare primar de la PSD, PDL sau PNL a fost contacatat cu urmatorul text standard:

  •  „Sunt Marian Ionescu, raportor la organizatia centrala a partidului. V-am sunat pentru a face o inspectie prin sondaj a modului in care s-au pregatit filialele locale pentru votul de duminica. 1. Va rog sa imi spuneti in ordine primele trei masuri pe care le-ati aplicat pentru ca duminica candidatul nostru sa castige? 2. Cum ati rezolvat problema transportului pentru votul de duminica?

Cum se pregatesc primarii PSD

Primar din judetul Sibiu: povesteste cum s-a pregatit de ziua votului. La inceput se arata suspicios, dar cateva secunde de conversatie devine prietenos si ne explica ce masuri a pregatit. „Fiecare consilier are masina lui. Toti au rezervoarele pline. E si masina primariei la dispozitie. Stiti ca sunt cordoanele de presiune in jurul sectiei de votare. Acolo, unde ailalti sunt mai duri, am pus si noi oameni mai legati. Toti consilierii PSD sunt in priza. Sunt si doua masini cu care lucreaza ei, si avem lista cu cei batrani care sunt ai nostri, pentru care avem si certificatele medicale. O sa mearga la ei cu urna mobila. Deci, totul e pregatit.

Stiti, materialele alea care au venit la urma erau cam putine. Am zis ca nu le imprastiem acum si mai asteptam pentru turul doi, poate mai vin. 200 sunt putine. Stiti ca toata lumea da acuma. Ne-ar mai trebui cam 700. (Nota: pentru a nu trezi suspiciuni, reporterul HotNews.ro n-a cerut lamuriri) Nu am dat decat la oamenii de incredere, dar ne-ar trebui astea 700 pentru turul doi. Am facut tot ce se face, si petreceri. Acuma e post, dar am facut saptamana trecuta, vineri seara, in trei localitati. Avem popa care e consilier local. Acolo unde stim ca sunt ai nostrii, marsam tare. Si maine avem o petrecere cu factorii de influentare„.

Asculta un fragment din inregistrare

O sa fie 1 decembrie. E o zi pe care o sarbatorim. Atunci ar trebui sa ne ajutati. Noi facem o masa cu toti cetatenii. Va fi si o formatie. Ori o suma de bani sa ne tremiteti din care iau eu carne si asa, ca bautura avem noi. Sa stiti ca eu am retinut de la consilier cu acordul lor o suma de bani pentru campania lui Mircea Geoana. Pe care am lucrat-o asa cum am stiut noi. Daca ar fi un ajutor de 1 decembrie. Sau sa ne trimiteti o halca de carne. O jumate de porc. Sau carne tocata. Ar fi super bine ca noi facem sarmale. Conteaza daca le dai, ca asta e, suntem o tara de pomanagii.”

Avem niste dulai, ca sunt cativa care au plecat de la noi. Nu putem misca duminica nimic. Ne urmaresc. De ei stiu precis ca au dat bani. I-au dus in excursii, i-au dus la Sambata, i-au scos la restaurant. Nu-i problema, ca si noi am facut din astea. Problema e ca s-ar putea sa mai dea. Ei au, pentru ca aici e Romgaz, Tranzgaz si stiti ce influenta au

Primar din judetul Bacau ne explica ca cel mai bine se misca oamenii la vot, cu masini mici care nu atrag atentia. „Avem trei patru coordonatori care au un segment din localitate. Avem cam 150 de oameni care trebuie miscati. Avem masini particulare, e mai bine asa. Fiecare consilier are in primire, din care are in sarcina cate cinci sase, cinci, sase. E mai bine asa ca sa nu fie foarte vizibil.”Primarul povesteste ca banii pentru benzina ii asigura din buzunarul propriu. „Stiti, n-ar fi rau sa primesc. Totul asigur din buzunalul meu. M-am obisnuit deja. Dar sunt mari costurile.

Primar din judetul Vaslui ne spune ca are la dispozitie 20 de masini pregatite pentru a misca votantii si o tinta de 60% pe care spera sa o atinga. „Avem 20 de masini pregatite, sa vedem cum primim si benzina. Chiar am facut o situatie si sper sa misc 1.300 de oameni. Sper sa scot baremul. Chiar faceam un calcul cam cati au venit la vot si cam cati trebuie sa car eu ca sa scot peste 60%. Pentru benzina am inteles ca se dau niste bonuri, dar inca nu au ajuns. Am noua sectii si am cate un sef de zona si inca zece oameni sub el. Si fiecare are un targhet de votanti pe care trebuie sa ii duca la vot. Avem doua, trei masini pe fiecare zona„.

Asculta un fragment din inregistrare

Primar din judetul Iasi: povesteste ca prima grija este sa isi urmareasca adversarii. „Supraveghem in special sectia speciala sa nu fie masinile lor de traseu. Dupa ora 15 vedem cum stau lucrurile si apoi actionam. Vreau sa castigam, ca apoi, daca reusim, stiu la ce usa sa bat.” Mai suspiciosi, doi primari din Dambovita au refuzat sa discute cu referentul partidului. Ficeare a motivat ca nu doreste sa spuna detalii sensibile prin intermediul telefonului.

Cum se pregatesc primarii PDL

Primar din judetul Iasi:„Fiecare consilier de la partid sta in zona lui si tine lagatura cu votantii si are grija sa ajunga la sectia de votare. O alta masura: stabilirea unui numar de cinci masini care sa asigure transportul. Eu ca primar voi coordona si voi sta la sectiile de votare. Eu sper sa misc cinci, sase sute care sa ne asigure un scor de 40-50 %.

Asculta un fragment din inregistrare

Am pregatit din punct de vedere material. Avem tot ce trebuie pe partea ailalta. Am asigurat la fiecare consilier ceva in buzunar. Adica omul vine la vot dar… Exista motivatie pentru vot. Asa ca ne gandim la 50-60 pe vot.”

O alta masura e ca am pus o sectie de votare la crasma unui contracandidat, pentru ca sa il anihilez. Asa ca birtul va fi inchis duminica. Ne miscam, trebuie sa fim inventivi. Stiti ca totul se intampla la crasma, de acolo pleaca toate miscarile.

Asculta un fragment din inregistrare

Primar din judetul Arad:Toata saptamana am discutat la telefon cu toata lumea din cele trei sate ale comunei. Fiecare din cei sase consilieri se implica. Am o singura masina care ii duce pe cativa. In rest, avem cererile medicale. Fiecare consilier se implica si trebuie sa rezolve un numar de voturi. Am zis cam cinzeci, adica sase ori cincizeci vine 300. Restul ramane pe mine. Eu raman la permanenta si de acolo dirijez totul. Dar va spun, din experienta nu am luat eu microbuze sau pe partid. Am niste structuri. Adica am niste magazine care au microbuze. Societati comerciale care sunt toti ai nostrii si fiecare ne ajuta. Si noi ii ajutam la randul nostru„.

Un alt primar din Satu Mare.Am facut ce mi s-a spus. Am vorbit cu lumea sa voteze cu omul nostru. Am organizat oamenii din partid, fiecare isi aduce rudele. Nu am prea gasit insa oamenii care sa ne ajute cu transportul. Nu e prea bine asta. E un pic aberant. Eu nu spun nu. Dar poate unii, daca ii fortezi sa vina, ii enervezi si poate voteaza cu altul numai asa sa iti faca in ciuda. Eu m-am gandit ca e mai bine sa pun cei mai buni oameni in sectiile de vot si ca presedinti de sectie.

Le-am dat stimulente. Le-am dat faina. Atat am avut. Alte stimulente nu am avut. Suntem o organizatie saraca. Nu avem fabrici. Avem un abator si e un italian zgarcit care nu a dat nimic. In rest ce sa le mai dau.

Asculta un fragment din inregistrare

Cum se pregatesc primarii PNL

Primar din judetul Suceava: Pe duminica am pregatit o pastrama de oaie, cate o ciocolata si mergem cu ele la sectiile de votare pentru ca e o zi lunga. Oamenii o sa mai primeasca si un energizant. Oamenii mei au impartit comuna in mai multe zone. Fiecare consilier are o zona.”

Asculta un fragment din inregistrare

Avem si masini dar la noi se merge si cu caruta„. L-am intrebat de stimulente pentru vot. Putin reticent ca discutam pe telefon o astfel de problema primarul a evitat un raspuns dar a acceptat sa raspunda la o intrebare mascata:

Gata nu va intreb de stimulente.

– Nu, nu ca nu se poate vorbi despre asta.

– Va intreb altfel. Ciorile o sa primeasca graunte duminica?

Ei, ciorile, o sa primeasca, daca or sa fie galbene sigur o sa primeasca.

Dupa ce l-am asigurat ca linia nu e ascultata primarul s-a relaxat.

E la fel ca la primarie. Aceeasi campanie am facut-o. Deci, e in regula si pentru duminica. Am facut acuma si o sarbatoare a satului. Mi-am insusit-o ca primar. A fost toata filiala. Am 36 de ani de experienta.

„Eu am cea mai mare carciuma din sat. Are 300 de metri patrati, are si un club. Duminica ii deschisa. Poate sa vina si presa”, spune primarul. De aici ne explica ca are spatele asigurat si in presa. „Sunt primar totusi, am oameni din toata presa, prieteni. Am si eu protectie in spatele lor daca fac prostii. Sunt organizat bine.”

Primar din judetul Brasov. Nu se arata foarte motivat, dar isi aduce si el contributia cu ce poate. „Am rezolvat cu transportul, avem la dispozitie vreo sase masini. Inca nu am stabilit un targhet. Oricum, ma gandesc ca o sa aducem vreo 400 pe care sa ii plimbam. O sa iasa bine. Atata am putut si noi ca suntem o comuna mica

O comuna din Cluj condusa de o primarita. „Am pregatit in sectiile de votare oameni buni, adica din partea noastra. O sa fim cu primarii si consilierii in sate. Am vorbit cu un consilier care o sa mearga cu masina lui personala sa duca si sa aduca oamenii.”

Cand am adus vorba de un stimulent pentru votanti primarita a execlamat: „Doamne fereste, asa ceva. Io nu fac asa ceva!”

Nota: Toti cei contactati sunt primari de comuna. Identitatea lor nu va fi dezvaluita, insa HotNews.ro va reda cateva convorbiri in format audio pentru a proba autenticitatea discutiilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro