Sari direct la conținut

AUDIO Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei: Romania nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul South Stream

RFI Romania

Romania nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul energetic South Stream, a declarat la RFI Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Adriean Videanu a anuntat recent ca Romania a primit de la Gazprom invitatia de a intra in South Stream. Serban a afirmat ca South Stream are gazele necesare, in timp ce Nabucco nu le are si trebuie sa le gaseasca. Romania are un proiect energetic comun cu Azerbaidjan si Georgia, care va face ca Romania sa dea gaze in Ungaria si Bulgaria, a adaugat Tudor Serban.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • „Referitor la invitatia oficiala de care vorbiti dvs., dupa parerea mea ea nu exista inca. Au fost discutii care s-au purtat cu ocazia intalnirii cu vicepresedintele Gazpromului, dar toate discutiile, cel putin partea oficiala la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informatii in principal tehnice vis-à-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagra si a le pune la dispozitie o serie intreaga de masuratori, informatii pe care le avem.

Reporter: Exista suficient gaz si pentru Nabucco si pentru South Stream ?

Tudor Serban: Pentru Nabucco e nevoie de 30 de miliarde, South Streamul vorbeste de 30 si 60. Dupa parerea mea, South Streamul cred ca are gazele respective, Nabucco nu le are si trebuie sa le gaseasca.

Reporter: Cum credeti ca ar reactiona Bruxelles-ul, daca Romania s-ar arata interesata de South Stream, vazut ca un concurent pentru Nabucco ?

Tudor Serban: Bruxelles-ul nu are nici un motiv la ora actuala sa se sesizeze, pentru ca pozitia noastra este cea despre care vorbesc. Este si un joc politic care se face pentru a impresiona si pentru a face ca unul dintre proiecte sa devina mai putin interesant.

Deocamdata, dupa parerea mea, Romania a jucat corect. Oficial, pentru South Stream noi nu am semnat absolut nimic.

Avem propriul nostru proiect pe care vrem sa-l dezvoltam cu Azerbaidjan si Georgia. Este un proiect prin care vrem sa aducem gaz din Marea Caspica, pe o ruta marina. Avem acorduri scrise cu ambele tari in acest sens, care se vor transforma in scurt timp intr-un acord tripartit. Dupa ultima semnatura care se va produce saptamana viitoare, se vor forma deja grupurile de lucru. Va fi un proiect privat. Pentru Romania va insemna o cantitate intre trei si opt miliarde de normal metri cubi din tarile caspice, ceea ce ar reprezenta cam jumatate din cantitatea de gaz pe care o avem in controlul nostru si ar insemna posibilitatea de a da gaze atat spre Ungaria, cat si spre Bulgaria”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro