Sari direct la conținut

​AUDIO/VIDEO Ce a discutat presedintele Traian Basescu cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii: reevaluarea raportului pe Justitie, accesul in spatiul Schengen si alegerile pentru un nou CSM

HotNews.ro
Traian Basescu la CSM, Foto: Hotnews
Traian Basescu la CSM, Foto: Hotnews

Presedintele Traian Basescu le-a prezentat membrilor CSM in sedinta de lucru de marti, 28 septembrie, cele sapte puncte transmise de Comisia Europeana in cadrul procedurii de reevaluare a raportului pe justitie care trebuie remediate. Presedintele a spus ca unele state membre UE conditioneaza acceptarea Romaniei in spatiul Schengen de evaluarile Comisiei Europene pe justitie. Un alt punct al discutiilor au fost si alegerile pentru CSM, aflate in derulare, precum si atentionarile Comisiei in privinta eligibilitatii unor candidati. Patru actuali membri ai CSM candideaza la un nou mandat in consiliu, desi legislatia interzice un al doilea mandat.

Presedintele Traian Basescu a participat marti, 28 septembrie, la o intalnire de lucru cu membrii CSM. Intilnirea a vizat pregatirea misiunii intermediare a Comisiei Europene, care va reevalua cateva puncte din raportul pe justitie publicat in acest an. Presedintele si membrii CSM au discutat sapte puncte din acest raport pe care Comisia Europeana a acceptat sa le reevalueze.

Iata declaratia presedintelui la sedinta CSM:

“Avem un raport cu destule probleme pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). Eu am avut o discutie la Comisie si am cerut o reevaluare a realitatilor din justitie si nu o reevaluare de etapa, ci o reevaluare a raportului (n.red. Raportul pe Justitie), avand in vedere ca am contestat afirmatii din interiorul lui.

Comisia Europeana a fost receptiva si ne-a trimis un set de elemente care ar putea face obiectul unei reevaluari. Important este sa stabilim inainte de a da un verde acestei reevaluari daca putem sa raspundem celor sapte puncte. Ar fi important sa putem. Sunt tari membre care leaga accesul in spatiul Schengen de raportul pe Justitie, chiar daca aparent nu are nici o legatura una cu alta.”

Pentru a avea certitudinea ca MCV nu ne va ridica probleme in acceptarea noastra in spatiul Shengen in luna aprilie 2011, ar trebui sa gasim o solutie sa raspundem pozitiv.”

Punctele discutate in cadrul sedintei, asa cum au fost prezentate de presedintele CSM, Florina Bejinariu:

Initierea unei analize independente a performantei sistemului judiciar. Rezolvarea unor dezechilibre cum ar fi redistribuirea posturilor vacante la nivelul acelorasi instante.

Alegerile CSM. Repectarea legii in privinta eligibilitatii.

Revizuirea competentelor ICCJ pentru reducerea competentei pentru judecarea in prima instanta si recurs.

Publicarea intregii jurisprudente a instantelor.

Introducerea unei evaluari anuale a inspectiei judiciare.

Asculta aici integral declaratiile ministrului Justitiei, a presedintelui CSM si a presedintelui ICCJ despre discutia cu presedintele Traian Basescu.

Descarca fisierul audio in format MP3

Un alt subiect a fost cel al alegerilor pentru desemnarea noilor membri ai CSM. Comisia Europeana a atras atentia asupra modului in care sunt alesi membrii CSM: este vorba de actualii membri CSM care candideaza la un nou mandat – desi legea spune ca au dreptul la un singur mandat, dar si despre situatia magistratilor detasati la Ministerul Justitiei care candideaza pentru un loc in CSM. La finalul intilnirii, nici unul dintre participantii la sedinta de marti nu a explicat insa care au fost punctele de vedere exprimate in acest sens.

Reamintim ca la 17 septembrie a avut loc prima runda a alegerilor pentru CSM. In urma acestei runde, sase magistrati ale caror candidaturi au fost contestate public de asociatiile de magistrati au acces in faza finala si au sanse mari sa fie alesi ca membri ai CSM. Lista candidatilor controversati este deschisa de Lidia Barbulescu (fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si membru CSM), Dan Lupascu (actual membru CSM), Dan Chiujdea (membru CSM), Cristian Deliorga (membru CSM), Lidia Barac si Ovidiu Putura (ambii detasati in Ministerul Justitiei, ca si secretar de stat, respectiv director al Directiei de Contencios Administrativ).

Cu exceptia Lidiei Barbulescu, care va intra in cursa electorala direct in turul doi, ceilalti cinci au primit girul colegilor magistrati pentru a accede in runda finala. Citeste aici o analiza HotNews.ro realizata dupa prima runda de alegeri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro