Sari direct la conținut

AUR critică dur măsurile din Ordonanța trenuleț: „Criminalii economici ai guvernului pregătesc apocalipsa fiscală”

HotNews.ro
Conferința de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor, în București, 10 mai 2023. Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Conferința de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor, în București, 10 mai 2023. Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

„Guvernul alege să lovească în plin economia României, majorând taxele chiar între sărbători. Acești criminali economici ignoră complet realitățile din piață, distrugând antreprenorii și singurele sectoare care mai susțin bugetul de stat”, susține prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, într-un comunicat de presă emis luni, în care critică în termeni duri măsurile fiscale pe care le pregătește guvernul în „Ordonanța trenuleț”.

„Taxele mărite nu vor aduce nici măcar 1% suplimentar la buget, chiar dacă s-ar colecta integral. În schimb, această apocalipsă fiscală va prăbuși baza de impozitare, împingând firmele spre evaziune sau închiderea activității”, mai afirmă prim-vicepreședintele formațiunii de dreapta radicală.

Conform acestuia, creșterea taxelor în construcții, „o măsură mascată sub pretextul eliminării facilităților fiscale”, va distruge unul dintre motoarele economiei naționale.

„Românii vor fi forțați din nou să plece în diaspora, în timp ce sectoarele dependente – energie, logistică, materiale de construcții – vor fi grav afectate. Prețurile deja exorbitante la energie și combustibili au dublat costurile materialelor, iar acum guvernul închide cercul distrugerii”, spune Lulea, care insistă că „singura soluție reală pentru salvarea economiei rămâne o guvernare AUR”.

Ce mai afirmă prim-vicepreședintele AUR în comunicat:

  • Agricultura, un sector vital, este și ea sacrificată. Fermierii români, deja cu cele mai mici subvenții din Europa, se confruntă acum cu cele mai mari taxe. PSD îi trimite la cules de căpșuni în Spania, iar PNL îi împinge la sparanghel în Germania. Închiderea agriculturii autohtone este o sinucidere economică, în condițiile în care importăm alimente de peste 10 miliarde de euro anual.
  • Sectorul IT, alt pilon important al economiei, este și el amenințat. Majorarea taxelor aici va duce la migrarea companiilor către alte țări, pierzând astfel miliarde de euro din PIB și valuta forte ce mai tempera deficitul comercial uriaș. În loc să exportăm produse IT, vom exporta inteligență, subminând un domeniu strategic.
  • Această politică fiscală este un atac deliberat asupra antreprenorilor români, care sunt condamnați la faliment. PSD, PNL și UDMR nu doar că își trădează promisiunile electorale, dar îngroapă economia într-o criză profundă, generată de incompetență și corupție. România merită mai mult decât această distrugere economică premeditată.
  • AUR propune un program de soluții reale, inspirat de economiile funcționale ale SUA și Coreei de Sud. Aceasta înseamnă sprijinirea antreprenorilor, creșterea bazei de impozitare, nu a taxelor, stimularea producției naționale și crearea de locuri de muncă mai bine plătite, care să aducă românii acasă. Modelul propus de AUR presupune un lanț economic complet, bazat pe producție și consum intern. Nu s-a dorit această direcție, s-a preferat transformarea României într-o colonie, unde partidele de guvernare sunt simpli administratori care nu înțeleg ce fac. Este un mit că PSD, PNL și UDMR au specialiști – nu au.

Proiectul Ordonanței trenuleț a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Aceasta conține multe măsuri care afectează atât bugetarii, cât și pensionarii și copiii (în cazul alocațiilor). Printre măsurile propuse sunt: înghețarea sporurilor și primelor bugetarilor, renunțarea la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă sau renunțarea la ajutoare sau indemnizaţii odată cu ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.

Conform proiectului de OUG, salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.

Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană, mai stabilește proiectul.

La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție fac personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.

Același proiect mai prevede că:

  • Bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
  • Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă. Aici sunt incluse, într-un paragraf special, TVR și Radioul Public (angajații nu vor avea plătite nici orele suplimentare).
  • Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor care se decontează integral din fonduri externe nerambursabile pe baza criteriilor de performanță aprobate prin ordin de ministru în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
  • Cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
  • Instituțiile și autoritățile publice indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.

Luni, de la ora 13.00, guvernul se reuneşte în şedinţă, urmând să discute această ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, dar și stabilirea datei alegerilor prezidențiale.

INTERVIURILE HotNews.ro