Sari direct la conținut

Aurelia Cristea, sefa PAID, despre asigurarea obligatorie a locuintelor: Suntem in situatia in care nimeni nu mai stie cum este asigurarea obligatorie si legea este oarecum inaplicabila

HotNews.ro
Sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte este in impas, Foto: Hotnews
Sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte este in impas, Foto: Hotnews

Statul a dat o lege a asigurarilor obligatorii de locuinte (n.a Legea 260/2008), pe care apoi a modificat-o si este in situatia in care este oarecum inaplicabila pentru rezultatul pe care si l-a propus sa-l aiba, a declarat luni Aurelia Cristea, directorul general al PAID, societatea creata sa gestioneze acest proces. Este neaparata nevoie de o consolidare a sistemului si trebuie sa facem cu totii ceva ca acest sistem sa functioneze. In primul rand trebuie sa plecam de la cadrul legislativ care sa delimiteze foarte clar asigurarea obligatorie de cea facultativa, a spus aceasta.

  • „Suntem in situatia in care asigurarea obligatorie nimeni nu mai stie cum este. Este facultativa? Obligatorie? Cine o gestioneaza? (.. ) O componenta esentiala este si cadrul legislativ instabil. Atunci cand aprobam o lege cred ca este bine sa-i dam un timp pentru a functiona, sa vedem care sunt problemele pentru care nu functioneaza si abia apoi sa intervenim cu modificari. Modificarile acestea din 6 in 6 luni pe diverse initiative legislative care nu au la baza nici un studiu de impact nici o expunere serioasa de motive nu cred ca face bine nici unui sistem”, a declarat Aurelia Cristea in cadrul unui eveniment de profil organizat de revista Media Xprimm.

Potrivit acesteia, dupa 2 ani de activitate PAID a emis 1,2 milioane de polite, din care sunt active undeva la 300.000 – 350.000 de polite. A platit daune in valoare de 574.357 lei, in conditiile in care nu s-au produs evenimente majore. Baza de date cu locuintele de pe teritoriul Romaniei constituita in proportie de 74,3%, tot datorita poate slabei comunicari cu ceea ce inseamna administratie locala”.

PAID si-a dezvoltat un program de reasigurare la care au participat companii de reasigurare de top precum Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR, Sirius. In momentul de fata, la programul de reasigurare PAID participa peste 35 de reasiguratori.

  • Este evident ca la un moment dat a fost un conflict de interese intre PAID si actionarii sai, nu vreau sa insist dar s-a vazut si rezultatele din piata o arata. Un alt factor a fost si neaplicarea amenzii prevazute in lege, pentru ca in tot decursul anului trecut in perioada de varf a subscrierilor pe asigurari de locuinta, cand s-au facut precizari din partea CSA si a MAI ca se vor aplica amenzi a fost un varf de subscriere incredibila. Pe urma dupa ce lumea a vazut ca nu este o chestiune serioasa a scazut interesul”, a precizat aceasta.

Romeo Jantea, Uniqa Asigurari: Simplul fapt ca exista posibilitatea ca cineva sa fie amendat pentru ca nu are polita obligatorie nu va rezolva niciodata problema

Vicepresedintele Uniqa Asigurari, Romeo Jantea a subliniat ca „inca nu s-a rezolvat problema asigurarilor de catastrofe naturale pentru locuinte la nivel national si care sa indeplineasca doua lucruri: cei care nu au suficienti bani pentru o polita facultativa sa aiba macar pentru polita obligatorie pentru cele mai grele catastrofe posibile si doi sa cada de pe umerii bugetului de stat presiunea in cazul in care astfel de catastrofe se intampla”.

  • Simplul fapt ca exista posibilitatea ca cineva sa fie amendat pentru ca nu are asigurarea obligatorie nu va rezolva niciodata problema. Si atunci poate ca mai degraba este nevoie de un sistem in care ceva care se numeste obligatoriu sa aiba alaturi si un mod de viata, si o procedura si un mod de plata si de incasare care sa fie in consonanta cu ce numim obligatoriu. Hai sa vedem poate facem cumva si procedura sa fie greu de ocolit si chiar sa se colecteze bani”, a precizat Romeo Jantea.

Director in MAI: Nu stiu daca a fost bine ca ne-am gandit la vremea respectiva ca primarul trebuie sa aplice amenzile

Prezent la eveniment, Marin Armaselu, Director de Cabinet in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a subliniat ca este nevoie de o reanalizare a mai multor factori in sistemul asigurarilor obligatorii pentru locuinte.

  • „Pentru viitor am identificat cateva aspecte ce pot sta in atentia noastra pentru o baza de discutii ulterioare si anume: reanalizarea impreuna cu d-voastra a nivelurilor fixe ale primei de asigurare si a valorii maxime asigurate obligatoriu, identificarea unor solutii de gestionare eficienta a obligativitatii incheierii contractelor de asigurare pentru toti proprietarii de locuinte, reevaluarea facilitatilor la plata primei de asigurare in scopul sporirii atractivitatii acestora pt familiile care beneficiaza de ajutor social, asociatiile de locatari in cazul incheierii unor polite colective, pentru cei care solicita o suplimentare a tipurilor de dezastre ce trebuiesc acoperite de polita de asigurare si pt cei care reinnoiesc polita de asigurare intr-un termen de x zile stabilit de comun acord cu d-voastra inainte de expirarea politei in exercitiu”, a spus oficialul MAI.

Romeo Jantea, vicepresedintele Uniqa Asigurari, a amintit de situatia prezenta in care amenzile prevazute in lege nu exista.

  • „Este a doua problema supusa atentiei d-voastra – identificarea unor solutii de gesiune eficienta a obligativitatii incheierii contractelor de asigurare. Nu stiu daca a fost bine ca ne-am gandit la vremea respectiva ca primarul trebuie sa aplice amenzile. De aceea zic sa avem o discutie si sa identificam o alta modalitate de aplicare a metodei de constrangere”, a spus  Marin Armaselu, Director de Cabinet in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Datele prezentate luni de catre CSA arata ca la sfarsitul lunii iunie din acest an, 43,9% din locuintele din Romania erau neasigurate. 51% dintre locuinte aveau contracte de asigurare facultative si 5,1% aveau contracte de asigurare obligatorii. Fondul locativ din Romania cuprinde aproximativ 8,3 milioane locuinte.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro