Aurescu: Acţiunea din Parlamentul R. Moldova de vineri arată dispreţ faţă de independenţa Curţii Constituţionale
Declaraţia aprobată vineri în Parlamentul de la Chişinău, potrivit căreia Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar „uzurpa” puterea în stat, „arată dispreţ” faţă de independenţa Curţii, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit News.ro
„Am asistat, vineri, la o evoluţie de evenimente care este foarte îngrijorătoare, pentru că a fost vorba de o acţiune desfăşurată în Parlament, în dispreţul prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, încercându-se intimidarea Curţii Constituţionale, încercându-se schimbarea compoziţiei Curţii Constituţionale printr-un vot care anula numirea chiar a preşedintelui actual al Curţii Constituţionale, numire făcută în 2019, printr-o ‘procedură’ total neconstituţională şi, de asemenea, am constatat un demers prin care se dădea un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii Constituţionale”, a afirmat el, la Antena 3.
Acesta a calificat respectiva acţiune ca fiind neconstituţională.
„Înţelegem care sunt mizele foarte importante ale unei astfel de acţiuni, dar ea este neconstituţională, arată dispreţ faţă de independenţa Curţii Constituţionale care este înscrisă chiar în Constituţia Republicii Moldova şi a fost condamnată ca atare şi de către Uniunea Europeană, de către ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, de către Ambasada SUA de la Chişinău, inclusiv de Ambasada României, la instrucţiunile mele am dat un astfel de comunicat”, a arătat şeful diplomaţiei române.
Totodată, el a spus că respectivul demers din Parlamentul de la Chişinău arată importanţa care trebuie acordată în continuare statului de drept în Republica Moldova şi „importanţa evitării oricăror decizii sau demersuri care să pună sub semnul întrebării statul de drept”.
„Am constatat inclusiv o luare de poziţie a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care este extrem de clară în a sublinia că orice fel de atentat la adresa Curţii Constituţionale, orice fel de neacceptare a deciziilor unei Curţi Constituţionale, inclusiv în acest caz, reprezintă o încălcare a statului de drept”, a evidenţiat ministrul român.
El a mai spus că ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a fost „supus unor atacuri în ultima perioadă, pe nedrept”.
„Nu este nimic adevărat din ceea ce s-a susţinut în aceste atacuri, cum că ambasadorul Ioniţă nu ar mai fi susţinut de către Bucureşti. Dimpotrivă, eu vă răspund că este un diplomat excelent, că se bucură de toată susţinerea mea şi nu a existat niciun fel de chemare a lui la Bucureşti, pentru a fi ‘muştruluit’. Dimpotrivă, l-am chemat pentru a participa la întâlnirile pe care doamna preşedinte Maia Sandu le-a avut săptămâna trecută”, a arătat Bogdan Aurescu.
Declaraţia Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) privind uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituţională şi acordarea unui vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii a fost aprobată, vineri, de către Parlamentul de la Chişinău, cu votul a 54 de deputaţi din grupurile parlamentare PSRM şi Partidul Şor. Socialiştii şi aliaţii lor din legislativ consideră drept „dictatorială” şi „nedemocratică” decizia recentă a Curţii Constituţionale care a constatat că sunt întrunite toate circumstanţele pentru dizolvarea parlamentului.
Mai mult, alianţa constituită din deputaţii PSRM, ai Partidului Şor şi transfugi democraţi (53 de voturi) a anulat o hotărâre a parlamentului din 2019 prin care actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a fost votată judecător în cadrul acestui for suprem.
După avizul emis de Curte, Maia Sandu a anunţat că „în curând” va semna decretul de dizolvare a parlamentului şi va anunţa data alegerilor parlamentare anticipate.