Sari direct la conținut

Australia: Fragmente ale continentului – gigantic Gondwana au fost descoperite pe fundul oceanului Indian

HotNews.ro

Oamenii de stiinta australieni care exploreaza teritorii necunoscute ale oceanului Indian au anuntat joi ca au descoperit fragmente din Gondwana, un super-continent care reunea in urma cu milioane de ani pamanturile situate astazi in emisfera sudica, relateaza AFP.

Doua „insule” scufundate au fost reperate pe fundul oceanului, in apele internationale, la 1.600 km in vestul Australiei, in cadrul unei misiuni de recunoastere din octombrie.

Rocile contineau fosile ale unor creaturi specifice apelor putin adanci, ceea ce inseamna ca teritoriul se afla, la acea epoca, la nivelul marii sau deasupra, a declarat Jo Whittaker, geofizician la Sydney, unul dintre cercetatorii echipei.

Aceste insule nu au putut fi create de o activitate vulcanica submarina, a aduagat ea.

Aceasta descoperire va permite intelegerea mai exacta a modului in care Gondwana s-a dezintegrat, dand nastere Australiei, Antarcticii si Indiei, in urma cu aproximativ 80 – 130 milioane de ani, a adaugat cercetatorul.

Jo Whittaker doreste acum sa analizeze deriva Indiei, mai intai spre nord-vest si ulterior spre nord, unde coasta sa nord-estica, altadata atasata Australiei, s-a ciocnit de Eurasia, dand nastere lantului muntos Himalaya.

„Stim aproximativ unde se aflau aceste continente, dar nu cu precizie. Oceanul Indian oriental este una dintre partile cele mai putin explorate ale lumii, in termeni de tectonica”, a precizat Whittaker.

Esantioane de gresie si de granit au fost prelevate din faleza uneia dintre insule, la o adancime de 2.000 de metri. Ele urmeaza sa fie datate dar oamenii de stiinta estimeaza ca vechimea lor ar putea ajunge la un miliard de ani.

Aceste roci vor fi apoi comparate cu esantioane de pe coasta de vest a Australiei, pentru a determina locul in care continentul s-a rupt. In schimb, acestea nu vor putea fi comparate cu rocile din India, deoarece locul fracturii „a fost zdrobit in timpul formarii lantului Himalaya”, a explicat cercetatoarea.

„Nu se intampla in fiecare zi sa descoperi doua mari fragmente continentale pe fundul oceanului. Insotita de alte date, aceasta descoperire ar putea schimba ceea ce stiam despre aceasta parte a lumii si calendarul” formarii sale, a mai spus cercetatoarea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro