Autoritatea Nationala Pentru Achizitii Publice despre cazul contractului de 3 milioane de euro atribuit unei firme infiintate in timpul licitatiei: “Compania nu putea sa participe la licitatie”
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice s-a autosesizat in cazul contractului de cazul contractului de 3 milioane de euro atribuit unei firme care s-a infiintat dupa ce a intrat la licitatie. Reprezentantii ANRMAP au explicat pentru HotNews.ro ca, in acest caz, legilastia nu a fost respectata. ANRMAP spune ca va efectua un control si poate sesiza Curtea de Conturi, Parchetul sau DNA.
Dupa ce HotNews.ro a publicat luni 7 iunie investigatia “Premiera in Romania: Compania de Autostrazi a atribuit un contract de 3 milioane de euro unei firme care s-a infiintat dupa ce a intrat in licitatie”, Compania de Autostrazi a explicat intr-o adresa ca licitatia a fost legala.
- Vezi aici raspunsul integral al ANRMAP
HotNews.ro a publicat luni 7 februarie investigatia Premiera in Romania: Compania de Autostrazi a atribuit un contract de 3 milioane de euro unei firme care s-a infiintat dupa ce a intrat in licitatie. Investigatia HotNews.ro arata ca in februarie 2007 Compania de Autostrazi a incheiat cu Ascot Engineering Services SRL un contract de consultanta de peste 3 milioane de euro finantat dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii.
Ascot Engineering Services SRL, ai carui actionari sunt trei britanici, a fost infiintata in 9 octombrie 2006, la patru luni dupa ce au inceput procedurile de licitatie si la sase zile dupa ce compania a depus oferta cu care a castigat licitatia. Ascot Engineering Services SRL a avut si un mic avantaj tactic in castigarea contractului, doi dintre asociati fiind angajati ai Companiei de Autostrazi in timp ce se derula licitatia de 3 milioane de euro.
HotNews.ro a solicitat ANRMAP un punct de vedere asupra acestui caz. ANRMAP a transmis catre HotNews.ro o adresa prin care in baza mai multor legi sustine ca Ascot Engeneering nu putea participa la licitatie si nu putea castiga contractul de 3 milioane de euro. Citeste aici intreaga adresa a ANRMAP. “Compania respectiva nu avea dreptul sa participe la licitatie, acestea sunt concluziile formulate de specialistii nostri”, a declarat Ioana Teodorescu purtator de cuvant al ANRMAP.
Potrivit reprezentantilor ANRMAP, in acest moment, institutia nu poate aplica sanctiuni in acest caz Companiei de Autostrazi dar poate efectua un control ceea ce se va si intampla. “Nu putem da sanctiuni pentru ca au trecut 24 luni. Noi, in schimb, putem efectua un control ceea ce vom si face. Dupa control, putem sesiza Curtea de Conturi, Parchetul sau DNA”, a mai declarat Ioana Teodorescu.
Compania de Autostrazi a transmis marti 8 iunie un raspuns in care sustine ca licitatia a fost organizata legal si ca Ascot Engeneering Services a castigat licitatia respectand legea achizitiilor publice. Compania de Autostrazi sustine ca metoda folosita de Ascot Engeneering Services pentru a castiga licitatia a fost aceea a “parteneriatului grup de persoane fizice”. Vezi aici argumentatia Companiei de Autostrazi in acest caz.