Sari direct la conținut

Autoritatile canadiene au retinut un spion rus

HotNews.ro

Autoritatile din Canada afirma ca un barbat arestat saptamana trecuta este spion al serviciilor secrete rusesti, care actiona pe teritoriul tarii de circa zece ani. Acuzatiile oficialilor canadieni vin intr-o perioada destul de tensionata pentru guvernul rus, implicat recent in scandalul provocat de tentativa de asasinare a fostului ofiter KGB, Alexandr Litvinenko.

In declaratia trimisa tribunalului, investigatorii canadieni spun ca suspectul, retinut saptamana trecuta pe aeroportul Trudeau, din Montreal, este un spion rus de elita, care a actionat pe teritoriul canadian si in alte state timp de un deceniu, incercand sa obtina informatii secrete din domeniul industrial si financiar, relateaza BBC News.

Politia afirma ca, in momentul retinerii, suspectul avea asupra lui circa sapte mii de dolari, in monedele mai multor tari, trei telefoane mobile, doua parate foto digitale si cinci cartele SIM de pe care au fost apelate mai multe numere internationale.

Suspectul, Paul William Hampel, urma sa apara, miercuri, in fata tribunalului, pentru o prima audiere, dar avocatul sau a cerut o amanare, motivand ca acest caz i-a fost atribuit foarte recent si ca are nevoie de mai mult timp pentru documentare.

Purtatorul de cuvant al Ambasadei Rusiei din Ottawa a negat acuzatiile aduse statului rus si a precizat ca nu se vor face alte declaratii pana cand Hampel nu va fi adus in fata instantei.

Serviciile secrete rusesti s-au aflat in centrul atentiei presei internationale in ultimele zile, datorita cazului Litvinenko, fost ofiter KGB si un inamic declarat al presedintelui Putin, care a fost otravit la Londra de persoane neidentificate.

Dmitri Peskov un oficial de la Kremlin, a declarat ca „acuzatiile lui Litvinenko sunt nefondate” si nu reprezinta „decat niste pure ineptii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro