Sari direct la conținut

Autoritatile romane testeaza marti sistemul de localizare a celor care suna de pe mobil la 112

HotNews.ro

Autoritatile romane testeaza marti sistemul de localizare a apelantului in cazul apelurilor catre serviciul 112 efectuate din retelele mobile, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Pentru deficientele sistemului 112, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, la sfarsitul lui 2007, situatie care ne-a adus foarte aproape de Curtea Europeana de Justitie. Un alt aspect este acela ca 90% din apelurile la numarul unic de urgenta 112 sunt false, problema pentru care autoritatile si operatorii cauta o solutie tehnica de pedepsire, cea mai agreata fiind cea a bombardamentului cu SMS-uri.

Luna trecuta, Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor, a anuntat ca o solutie tehnica pentru localizarea apelantilor la 112 din retelele de telefonie mobila va deveni functionala in toate retelele mobile in luna noiembrie a acestui an.

„In prezent, dupa ce operatorul 112 a organizat licitatiile pentru solutiile de captare ale apelantului din retelele de telefonie mobila, suntem in situatia ca undeva in jurul datei de 15 septembrie sa efectuam primul apel din retelele mobile, care va fi localizat conform solutiei selectate. Pana pe 15-20 noiembrie, solutia va fi implementata in toate retelele si localizarea apelantilor va fi in conformitate cu cerintele Comisiei Europene”, a precizat Karoly Borbely.

Romania se afla in cea de-a doua faza a procedurii de incalcare a dreptului comunitar deschisa de Comisia Europeana la finele lui 2007 pentru deficientele functionarii acestui sistem, iar urmatoarea faza si ultima este Curtea Europeana de Justitie.

MCTI: Sunt informari periodice catre Bruxelles in privinta 112

Aflat in vizita in Romania in luna martie a acestui an, comisarul european pe telecom Viviane Reding a discutat cu autoritatile romane, exprimandu-si increderea ca nu va fi nevoita sa aduca Romania in fata CEJ, in vara acestui an. Desi procedura este inca deschisa, acest lucru nu s-a intamplat inca, iar ministrul roman nici nu crede ca se va ajunge pana acolo.

Oficialii Ministerului Comunicatiilor au declarat luni pentru HotNews.ro ca procedura nu a mers deocamdata mai departe.

“Deocamdata nu au intervenit schimbari. Exista o comunicare continua intre reprezentantii tarii noastre si Comisie si, totodata, se fac informari periodice referitoare la stadiul implementarii sistemului 112”, au spus acestia.

Bombardamentul cu SMS-uri a celor care fac farse la 112 – inca in discutii

O alta problema spinoasa este aceea ca peste 90% din apelurile la numarul unic de urgenta 112 sunt false. La inceputul lui august, ministrul Borbely promitea o intalnire in septembrie cu operatorii mobili pentru gasirea unei solutii tehnice care sa reduca numarul apelurilor false, solutia cea mai agreata fiind bombardamentul cu SMS-uri. Intalnirea a avut loc, insa nu s-a luat inca o decizie, potrivit declaratiilor facute de catre oficialii Cosmote si Orange.

“Intalnirea intre reprezentantii MCTI si operatori a avut loc. Un subiect important abordat a fost cel al apelurilor false la numarul 112. Dintre posibilele solutii pentru evitarea unui numar mare de apeluri false a fost agreata varianta bombardamentului SMS. ANRCTI urmeaza sa emita o decizie tocmai in sensul diminuarii apelurilor false catre numarul de urgenta 112”, au declarat reprezentantii MCTI.

Bombardamentul cu SMS-uri presupune in prima faza trimiterea a 50 de mesaje standard pe zi celui care face apeluri false, urmand ca apoi sa fie trimise sute de SMS-uri pe zi. Procedura se va aplica insa numai dupa cinci apeluri false consecutive la 112, pentru a se evita posibilitatea apelarii din greseala si are ca scop blocarea telefonului pentru cateva ore din cauza numarului mare de mesaje.

In prezent apelurile false la 112 sunt pedepsite cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, o alta solutie fiind blocarea cartelei respectivului apelant temporar sau permanent. Ambele metode de pedepsire nu au reusit sa dea prea multe roade, bombardamentul cu mesaje text fiind in opinia ministrului Borbely cea mai buna solutie si cu rezultate imediate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro