Sari direct la conținut

Avocatii – parlamentari au votat o mica imunitate pentru avocati: Procurorii nu mai au voie sa ridice calculatoare, nici comunicari cu clientii/ Avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei

Procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a „suporturilor de sune, imagine si date”, adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Asa suna unul dintre amendamentele admise la legea avocaturii depuse de senatorul PSD, Ioan Chelaru, si insusite de Comisia Juridica din Senat. Raportul Comisiei juridice cu aceste modificari a ajuns astazi in plen, urmand ca maine sa fie votate modificarile la legea avocaturii.

  • Un alt amendament depus tot de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, sunt obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism. 
  • Vezi atasat raportul cu toate modificarile propuse la legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Daca acestea vor fi votate maine in plenul Senatului, vor mai trebui sa treaca si de Camera Deputatilor.  Proiectul de lege este sustinut de majoritatea avocatilor – parlamentari de la toate partidele

Intamplator sau nu, aceste modificari vin la scurt timp dupa cazul Sova-Ponta, acuzati pe baza unor probe obtinute in urma unor perchezitii informatice ca ar fi comis fapte de coruptie pe vremea cand activau ca avocati.

De notat ca senatorul PSD Ioan Chelaru este si presedintele Uniunii Juristilor din Romania. UJR a primit in 2014, de la Guvernul Ponta, statutul de organizatie de utilitate publica, statut din care decurg o serie de avantaje financiare. Senatorul Chelaru a fost unul dintre avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu si omul sau de incredere. Potrivit ziarului Gandul, printre membrii UJR se numara, potrivit propriei declaratii de interese, si Vlad Stoica, seful Cancelariei Prim-Ministrului.

Cum explica senatorul PSD sustinerea modificarile propuse la legea exercitarii profesiei de avocat?

  • „Acestea (perchezitii informatice – n.r.) privesc anumite raporturi, nu poti sa interzici confiscarea de inscrisuri in general. Se refera la raporturile dintre client si avocat, atata timp cat nu si avocatul este suspect de comiterea unei infractiuni. In prezent nu exista niciun fel de protectie a avocatului, este foarte usor ca avocatul sa devina suspect numai prin faptul ca asista un suspect sau un invinuit. Si am vrut sa fie clara o delimitare din acest punct de vedere si sa asigur o protectie a avocatului care sa isi poata face profesia nu sub presiunea organului de urmarire penala. Daca ulterior se constata ca este complice la o infractiune, fara nicio discutie. Eu nu vreau sa protejez avocatul impotriva legii, eu vreau sa protejez avocatul impotriva abuzurilor, atat. Perchezitiile nu se pot face decat in prezenta decanului baroului sau a unui reprezentant al decanului baroului. Pentru ca am nevoie de cineva neutru. Organul de urmarire penala vine si face perchezitii in urma unui ordin si are un interes, invinuitul sau suspectul are un alt interes, si atunci este nevoie de un organ neutru care sa asigure obiectivitatea acestor perchezitii.”
  • Intrebat daca un caz cum a fost cel al lui Sova s-ar mai putea face, senatorul PSD raspunde: „Absolut, nu se asigura protectia avocatului impotriva legii, ci impotriva abuzurilor.”

Prevederile controversate din proiectul de modificare a Legii avocatilor

„Dupa alineatul 1 al articolului 35 se introduc doua noi alineate cu urmatorul cuprins:

(1) Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii:

1. comunicarile scrise intre client si avocatul sau, autorizat legal sa refuze oferirea de declaratii.

2. consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie

3. alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie.

Legea Avocaturii – Modificari Propuse

Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului.

Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeince justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infracituni care provin dintr-o infractiune.

Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care avocatul contribuie la disimularea provenientei bunurilor obtinute ilegal, daca avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infractiune, disimuleaza provenienta acestuia sau obstructioneaza ori pericliteaza identificarea provenientei, identificarea, confiscarea, ridicarea sau punerea sub sechestru a unui astfel de bun.

(2) Perchezitia sediului profesional al avocatului sau a domiciliului acestuia este conditionata de existenta unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului.

Dupa alineatul 4 al articolului 46 se introduc trei noi alineate cu urmatorul cuprins:

(1) Persoana care face publica in mod ilegal o informatie confidentiala din sfera privata a unui alte persoane sau care deconspira un secret operational sau comercial care i-a fost divulgat in calitate de avocat sau despre care a aflat in alt mod, dar in legatura cu calitatea sa de avocat, este pedepsita de lege. Pedeapsa prevazuta de lege se aplica si in situatia in care avocatul divulga secretul tertului si dupa decesul persoanei vizate. Este agravanta situatia in care avocatul divulga secretul profesional pentru un folos personal sau cu intentia de imbogatire personala sau unui tert sau de a prejudicia clientul.

(2) Sunt exonerati de marturie membrii organelor profesiei care au obligatia de confidentialitate cu privire la informatii de care iau cunostinta in exercitarea demnitatilor profesionale. Deopotriva acestia au obligatia de secret profesional.

(3) Avocatul nu raspunde pentru nedenuntarea infractiunilor planificate de care are cunostinta in exercitarea profesiei, cu exceptia urmatoarelor infractiuni:

– omor sau ucidere din culpa

– genocid, crima impotriva umanitatii sau crima de razboi

– rapire cu solicitarea unei recompense, luare de ostatici, atac impotriva traficului aerian si naval savarsit de o grupare terorista.

In toate cazurile, este exonerat de raspundere avocatul care previne savarsirea infractiunii su consecintele acesteia in alt mod decat denuntarea faptuitorului.”

Proiectul de lege care aduce o serie de modificari legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost inregistrata la Senat in decembrie 2014. Modificarile propuse de senatorul PSD Ioan Chelaru au fost adoptate in unanimitate in Comisia Juridica, care a elaborat un raport, luni, 22 iunie. Acest raport a fost trimis plenului si urmeaza sa fie supus votului in sedinta de miercuri, 24 iunie. De remarcat ca initiatori sunt, majoritatea, parlamentari-avocati:

Boboc Cătălin – senator PNL; Chelaru Ioan – senator PSD (avocat); Chiuariu Tudor-Alexandru – senator PNL (avocat); Corlăţean Titus – senator PSD; Donţu Ovidiu-Liviu – senator PSD (avocat); Federovici Doina-Elena – senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra – senator UNPR (fost avocat); Miron Vasilica-Steliana – senator PNL (avocat); Nicolae Şerban – senator PSD (avocat); Nicula Vasile-Cosmin – senator PSD; Pataki Csaba – senator UDMR; Popa Nicolae-Vlad – senator PD-L (avocat); Şova Dan-Coman – senator PSD (avocat); Tişe Alin-Păunel – senator PD-L (avocat); Adam Luminiţa-Pachel – deputat PP-DD (avocat); Bărbulescu Daniel-Ionuţ – deputat PSD (avocat); Cătăniciu Steluţa-Gustica – deputat Independent (avocat); Cseke Attila-Zoltan – deputat UDMR; Emacu Gheorghe – deputat UNPR; Fenechiu Cătălin-Daniel – deputat PP-DD (avocat); Florea Daniel – deputat PSD (avocat); Ionescu Aurelian – deputat PC (avocat); Iordache Florin – deputat PSD (avocat); Manolache Marius – deputat PSD (avocat); Máté András-Levente – deputat UDMR (avocat); Nicolicea Eugen – deputat UNPR; Pâslaru Florin-Costin – deputat PSD; Podaşcă Gabriela-Maria – deputat PSD; Popa Radu Mihai – deputat PP-DD; Stragea Sorin Constantin – deputat PSD

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro