Baconschi vs Aurescu: boxerii involuntari de la Externe
Teodor Baconschi a fost nominalizat la conducerea Ministerului de Externe in detrimentul lui Bogdan Aurescu, cel care ar fi meritat mai mult aceasta functie. Asa a fost interpretata in media una dintre putinele numiri inspirate in guvernul Boc. Cei doi profesionisti de la Externe sunt automat pusi pe pozitii adverse de contextul creat fara voia lor si de o interpretare bazata in mare parte pe speculatii cu miopie persistenta pentru partea plina a paharului.
Dar in realitate Teodor Baconschi si Bogdan Aurescu nu sunt rivali, ci complementari. Ei nu pot fi pusi in oglinda cum nu pot fi comparate rotile unei masini cu motorul acesteia.
Diplomatul de varf
Teodor Baconschi este un diplomat foarte experimentat, un intelectual cu personalitate si, nu in ultimul rand, un personaj care stapaneste arta diplomatiei de salon. Ca ambasador la Vatican a reusit, alaturi de fostul premier Radu Vasile, sa inlesneasca vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania. Ca secretar de stat l-a secondat pe ministrul din acea perioada, Mihai Razvan Ungureanu, in initierea primei reforme serioase in mamutul anchilozat al Ministerului de Externe.
A intervenit apoi ruptura dintre PNL si PDL si Teodor Baconschi a parasit Externele pentru a deveni consilierul presedintelui Traian Basescu. Este incontestabila apropierea dintre Teodor Baconschi si Traian Basescu, dar nu este si blamabila. Fara sprijin politic un diplomat este condamnat, in lumea reala, la stagnare. In plus, Baconschi nu si-a ascuns niciodata simpatiile politice.
Ajuns ambasador la Paris, peste Teodor Baconschi au navalit cateva scandaluri, dar dincolo de mizeriile dambovitene mandatul sau in Franta se incheie cu o victorie a diplomatiei romanesti: numirea lui Dacian Ciolos in postul de comisar european pentru Agricultura, propunere venita la ideea lui Traian Basescu si sprijinita consistent de Franta. Imi e greu sa cred ca, apropiat fiind de ambele personaje, Baconschi nu a jucat un rol pe complicata tabla de sah a sprijinirii candidaturii lui Ciolos.
Juristul de clasa
Bogdan Aurescu este cel mai bun specialist al Romaniei in domeniul juridico-diplomatic. Este un expert de clasa, un profesionist minutios si un om al datoriei. De o onestitate fermecatoare, secretarul de stat Bogdan Aurescu merge la Minister cu metroul si nu lasa sa treaca nici un comunicat fara a pune diacriticele acolo unde lipsesc (cf. „Agentul Romaniei”, de Ana-Maria Onisei, Esquire, iunie 2009).
Nu are in spate experienta de ambasada a lui Baconschi pentru simplul motiv ca este jurist. Cel mai bun jurist de la Ministerul de Externe.
Un noroc rar
Uneori norocul apare din senin si asa s-a intamplat ca, in acelasi timp, in functii importante la Ministerul de Externe sa se afle doi profesionisti exceptionali: secretarul de stat Aurescu si ministrul Baconschi. Desi niciunul nu este politician, politica este cea mai importanta diferenta dintre cei doi. Daca Aurescu a fost propunerea PSD-ului, Baconschi este propunerea PDL-ului. Insa noi traim in tara in care politica este mai importanta decat inteligenta sau competenta. Asadar de ieri, Baconschi si Aurescu au fost pusi unul in fata celuilalt ca doi boxeri intaratati de o adversitate veche. Nimic mai departe de adevar.
In realitate, Bogdan Aurescu nu a primit nicio propunere de preluare a Externelor in guvernul Boc 4. Imaginea sa a fost folosita fara scrupule de politicienii democrat-liberali in zilele complicate ale guvernelor Croitoru si Negoita. Aceiasi politicieni il aleg acum, cu cinism si pragmatism, pe Teodor Baconschi pentru a conduce Externele. Logica este simpla: strategia de politica externa a Romaniei se naste in urma colaborarii dintre Presedinte si Ministrul de Externe, iar Baconschi este deja un partener cunoscut presedintelui Basescu, spre deosebire de mai tanarul Bogdan Aurescu.
O sansa unica transformata intr-un banc cu repetitie
Dand dovada de un amatorism periculos, Realitatea TV si Antena 3 au adoptat ieri un discurs manipulator. Baconschi a primit Externele drept recompensa pentru fraudarea alegerilor din diaspora pariziana, in favoarea lui Traian Basescu. Televiziunile ignora astfel constatarea Curtii Constitutionale, favorizand speculatii nedovedite. In plus, a fost scos de la naftalina un scandal mizer din urma cu doi ani care dadea la iveala o presupusa corespondenta privata intre Teodor Baconschi si o doamna ambasador. Un demers mizerabil si fara importanta pentru politica externa a Romaniei.
Nimeni nu a pomenit insa despre oportunitatea unica care se naste din coexistenta la varful ministerului a celor doi profesionisti remarcabili. Teodor Baconschi vine la minister hotarat sa continue reforma inceputa in mandatul lui M.R.Ungureanu, iar Bogdan Aurescu nu va putea fi decat un suporter al acestei reforme. O reforma imposibila fara sprijinul tacit al celor doua mari partide din Romania. Baconschi si Aurescu, impreuna, ii pot aduce la aceeasi masa pe orgoliosii adversari politici. Beneficiind de prestigiul profesional, de simpatia publicului dar si obtinand sprijinul politic necesar, o eventuala colaborare intre cei doi ar putea schimba fata ministerului si a politicii externe a Romaniei. Este unul dintre putinele capitole in care guvernul Boc nu depinde de conditionarile FMI.
Cum primesc mediile de la Bucuresti acest noroc cazut din cer? Fabricand adversitati inchipuite si imprastiind un nor de meschinarie. Este reproducerea “in vivo” a celebrului banc in care un extraterestru dornic de experimente inchide pe rand, intr-o camera ermetica, un american, un neamt si un roman dupa ce i-a dat fiecaruia doua bile. La sfarsitul experimentului americanul si neamtul inventasera o noua masinarie, dar romanul exclama resemnat: ”O bila am pierdut-o, iar pe cealalta am stricat-o”.