Sari direct la conținut

Bancherii neaga existenta unui “agreement” secret prin care AVAS ar prelua creditele neperformante ale bancilor

Dan Popa's Weblog

In ultimele zile, o informatie care a strabatut lumea bancara a facut mare valva. Potrivit acesteia, Statul ar urma sa preia prin intermediul AVAS creditele neperformante date de bancile comerciale, la valoarea contabila. Masura s-ar afla in spatele acelui gentlemen’s agreement incheiat intre Stat si bancheri, mai spun cei care au publicat informatia, subliniind ca acest lucru ar insemna practic o “nationalizare” a pierderilor institutiilor de credit.

Deocamdata, bancherii neaga aceasta informatie, sustinand ca habar nu au de un asemenea agreement. Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, spune ca nu a auzit despre o asemenea intentie a Statului, asa incat orice comentariu pe marginea ei devine inutil. Oficiali ai BRD spun si ei ca nu exista un asemenea “pact”, chiar daca el ar conveni bancilor, pentru ca le-ar “curata” bilanturile.

Reprezentantii ING spun ca oricum la ei nu s`ar aplica masura, banca functionand ca sucursala si supunandu`se altor reguli decat cele care opereaza pentru bancile locale. „In plus, o asemenea masura nu stiu daca ar fi pe placul FMI, care a negociat cu Romania anumite tinte in ceea ce priveste indicatorii macro”, au mai spus reprezentantii ING Bank.

Surse din managementul Raiffeisen Bank sustin si ei ca nici vorba de un agreement prin care AVAS sa preia creditele neperformante sau daca exista, banca austriaca nu face parte dintr`o asemenea intelegere.

Nici oficialii Bancii Nationale a Romaniei nu stiu de existenta unui asemenea demers. “La noi nu a ajuns aceasta informatie, privind “nationalizarea” pierderilor. Nu stim nimic despre asa ceva”, ne-a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Isarescu.

Cel mai vehement s-a dovedit a fi seful Directiei de Supraveghere, Nicolae Cinteza, care a negat categoric existenta unei asemenea prevederi. „Nici vorba de asa ceva! Pai ce facem, nationalizam pierderile acum? Credeti-ma pe cuvant ca o asemenea intelegere nu exista!”, ne-a marturisit supraveghetorul-sef al bancilor.

De cealalta parte, analistii pietei bancare spun ca e de asteptat ca bancherii sa nu confirme asemenea informatii, cata vreme imaginea lor nu e deloc una favorabila.

“Sa nu va asteptati ca bancherii sa va confirme ceva ce le-ar putea prejudicia imaginea, atata cata o mai au. Chiar daca o asemenea informatie ar fi reala, desi nimeni nu a vazut-o scrisa undeva, ea nu va fi confirmata de vreun bancher, din simplul motiv ca le-ar accelera deficitul de imagine. Cum sa iasa un bancher sa spuna “Da, Statul imi va prelua ca un fraier toate creditele neperformante pe care le-am dat, iar eu voi sta linistit cu trabucul in coltul gurii, razand de afacerea facuta”?, spun analisti ai lumii bancare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro