Bancile centrale din intreaga lume reactioneaza pentru a calma pietele financiare
Bancile centrale din intreaga lume s-au mobilizat luni pentru a linisti investitorii de pe pietele financiare, ingrijorati de efectele pe care le-ar putea avea falimentul Lehman Brothers si preluarea Merrill Lynch, institutii financiare considerate anterior prea mari pentru a da faliment, transmite Reuters.
Rezerva Federala a Statelor Unite a fost prima institutie care a reactionat, anuntand in aceasta dimineata ca autoritatile de reglementare si supraveghere monitorizeaza cu atentie evenimentele care au loc la nivel international. De asemenea, Fed a luat masuri de urgenta pentru operatiunile de finantare, relaxand conditiile in care bancile se pot imprumuta de la banca centrala.
In Europa, Banca Centrala Europeana, precum si bancile nationale din Germania, Franta si Marea Britanie au reactionat.
BCE a derulat o operatiune pe pietele valutare, prin care a alocat lichiditati bancilor, valoarea acestora fiind de 30 miliarde de euro. Banca Angliei a pus la dispozitia sistemului financiar fonduri de cinci miliarde de lire sterline. De asemenea, si banca nationala a Elvetiei a furnizat un surplus de lichiditati pietei financiare.
In Asia, oficialii bancii centrale a Japoniei au confirmat ca autoritatile urmaresc cu atentie situatia.
Dolarul si pietele de capital din Asia si Europa au inregistrat scaderi importante, iar obligatiunile cu grad ridicat de siguranta au crescut dupa ce discutiile din timpul week-end-ului nu au reusit sa duca la salvarea de la faliment a bancii Lehman Brothers.
In urma crizei de pe Wall Street, oficialii Fed au pus in discutie o posibila reducere a dobanzii de referinta in sedinta de marti, la 1,75%, de la 2% cat este in prezent.
Evenimentele care au contribuit la aceasta noua criza de pe pietele internationale sunt falimentul Lehman Brothers si preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, in scopul de a evita falimentul bancii de investitii. Totodata, asiguratorul American International Group (AIG) a solicitat o finantare pe termen scurt in valoare de 40 miliarde de dolari pentru asigurarea de lichiditati.