Băncile își revizuiesc consistent în scădere prognozele privind creșterea economică după dezamăgitoarele date transmise marți de Statistică
ING a transmis marți că nu mai mizează în acest an ca economia să crească cu 4,5% ci cu 3,2%, după ce INS a comunicat datele privind evoluția PIB în 2021: creștere de doar 5,6%. De asemenea, BCR și-a coborât și ea prognoza privind PIB-ul, noua valoare pentru acest an fiind de 3,3% (anterior comunicatului venit de la INS fusese 4%). Economiștii Raiffeisen Bank urmează și ei să opereze o revizuire.
Economia românească a avansat cu 5,6% în 2021. Contracția de 0,5% din trimestrul al patrulea din 2021 a venit contrar așteptărilor pieței, ING estimând o creștere de 0,8%/1,0%. Ne revizuim prognoza pentru creșterea PIB-ului în 2022 la 3,2% și o menținem la 4,5% cea pentru 2023, arată banca într-un mesaj transmis la scurt timp după publicarea datelor INS.
Deși datele detaliate despre ce anume a dus la anemierea creșterii vor sosi abia pe 8 martie, economiștii ING spun că , potrivit datelor cu frecvență ridicată, a existat o anume aplatizare a activității economice în ultimul trimestru al anului 2021, dar majoritatea indicatorilor par să fi rămas pe plus. Producția industrială a crescut cu 1,3% față de trimestrul precedent, activitatea de construcții (până în noiembrie 2021) a stagnat, în timp ce serviciile păreau să fi rămas în teritoriu pozitiv.
”Considerăm că banca centrală va continua să majoreze dobânda cheie până la 4,00% în acest an, nivel care – având în vedere inflația ridicată – ar fi neutru pentru creșterea economică”, mai arată ING, care mai precizează că o recesiune este improbabilă în acest moment.
La rândul lor, economiștii BCR au anunțat revizuirea în scădere a prognozei de creștere a PIB-ului din 2022 la 3,2%, de la 4,0%,”Economia s-a extins cu 5,6%a/a în 2021 față de 6,4% prognoza noastră”, au transmis aceștia într-o notă adresată investitorilor. Oricum, adaugă aceștia, atingerea unei creșteri de 3,2% (an la an) ar presupune o medie de creștere trimestrială destul de optimistă.
Pe baza datelor de înaltă frecvență, industria a avansat cu 1,3% (în ritm trimestrial), iar vânzările cu amănuntul cu 0,5% în ultimul trimestru, în vreme ce sectorul construcțiilor a stagnat, mai arată nota BCR.