Sari direct la conținut

Bancile si Sfantul Augustin

Dan Popa's Weblog

Bancile se comporta ca Sf. Augustin. Vor sa fie „sfinte” dar putin mai tarziu, nu chiar acum. In ultimii 20 de ani, sectorul financiar mondial s-a dezvoltat mult mai rapid decat economia, si asta in aproape toate tarile lumii. City-ul londonez, Wall Street-ul sau alte asemenea centre financiare au devenit masini de facut bani. Lucrurile s-au schimbat in ultimii doi ani. Bilanturile numeroaselor companii financiare au slabit intr-atat incat acestea au intrat in faliment.

Mari banci de investitii si-au vazut efectul de levier pe sfert fata de acum 3 ani. Era si normal, cata vreme schimburile comerciale au cazut, creditele sunt rare si scumpe, iar in centrele comerciale de care vorbeam mai sus au loc tot mai multe concedieri.

Fenomenul nu trebuie sa ingrijoreze prea tare. Pe masura ce economiile vor porni, bancile isi vor relua apetitul pentru risc iar cursa pentru castiguri va reporni si ea. Asta doar in cazul in care Bancile Centrale nu vor reglementa sistemele financiare.

O analiza recenta a sefului Directiei de Stabilitate a Bancii Angliei, Andy Haldane, publicata pe site-ul BoE in 1 iulie, compara sistemul financiar cu cel al ruletei din cazino. „Bancile s-au lansat intr-o cursa spectaculoasa pentru profituri, operand intr-o maniera ce te duce cu gandul la adevarate cazinouri bancare. Cu diferenta ca la cazinourile adevarate, gestiunea riscului se face ok, in vreme ce unele banci nu au avut aceasta notiune”, noteaza Haldane.

Cum spuneam, daca sistemele financiare nu vor fi reglementate, vom asista periodic la bubble-uri ca cel prin care tocmai am trecut. Unii reglementatori vorbesc deja de limitarea activelor riscate si a efectului de levier.

Sigur ca nu e usor sa impui reguli. Bancherii au contacte bune in mediile politice, dispun de aparatura de lobby puternica si se vor opune cu toate activele lor (era sa zic cu viata lor). Insa, in acest moment, alte sanse nu prea se vad. Ori reglementare, ori amanetarea viitorului financiar al generatiilor care urmeaza.

Gata cu morala, acum merg la piscina ca s-a facut deja cald. Pe diseara!

Comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro