Baneasa: Cum a devenit cel mai mare proiect imobiliar din Romania caz penal
Inca din anul 2007 procurorii DNA au cercetat modul in care omul de afaceri Puiu Popoviciu a intrat in posesia unui teren de 220 de hectare in zona Baneasa, unde se dezvolta cel mai mare proiect imobiliar din Romania. Potrivit celor mai recente informatii, Cornel Serban, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si Petru Pitcovici, fostul sef al Serviciului Operatii al DGIPI ar fi incercat sa intervina pe langa unul dintre procurorii DNA pentru a bloca dosarul in care este cercetat omul de afaceri Puiu Popovici.
Dosarul a fost deschis inca din 2007 si are la baza o afacere imobiliara cu terenurile statului. Este vorba de proiectul imobiliar Baneasa Rezidential al omului de afaceri Puiu Popoviciu. Proiectul imobiliar a fost demarat in anul 2000, cand compania Baneasa Investments a semnat contractul de asociere cu Universitatea de Agronomie. Potrivit relatarilor din presa, prin acest contract Universitatea de Agronomie, al carei rector era si atunci Ion Alecu, a cedat companiei controlate de Popoviciu 220 de hectare de teren pe o perioada de 49 de ani.
In 2006, cotidianul Gardianul a evaluat proiectul imobiliar la peste 4,6 miliarde de euro, fiind catalogat ca cel mai mare proiect imobiliar din Romania. Terenul in cauza se afla in zona aeroportului Baneasa si a centrelor comerciale IKEA si Baneasa Shoping Center.
In septembrie 2007, Evenimentul Zilei publica un material in care reprezentantii DNA precizeaza ca fac cercetari in cazul asocierii dintre Universitatea de Agronomie si compania Baneasa Investments. “Procurorii efectueaza acte premergatoare cu privire la legalitatea transferarii unui teren apartinand domeniului public al statului si aflat in administrarea Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti in proprietate privata si constituirea acestuia ca aport la capitalul social al unei firme private, Baneasa Investments”, se arata intr-o informare a DNA publicata de EVZ.
In februarie 2008, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie sustinea ca terenurile administrate de Universitatea de Agronomie au fost subevaluate. „In 2000, omul de afaceri Puiu Popoviciu a luat, prin asociere, un teren de 230 de hectare de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, care a fost evaluat la doar 82.000 de euro”, a declarat Vanghelie in 2008. Pe larg click aici
Sesizarea lui Gigi Becali
Presa a mai dezvaluit in 2006 ca ancheta procurorilor are la baza o sesizare facuta de catre Gigi Becali. Principala controversa in acest caz se refera la dreptul de proprietate asupra celor 220 de hectare pe care Puiu Popoviciu a demarat proiectul imobiliar.
Potrivit unei investigatii realizate de EVZ rezulta ca cele 220 de hectare in cauza se aflau in anul 2000 doar in administrarea Universitatii de Agronomie, nu in proprietatea acesteia. Cu toate acestea Universitatea intra in asociere cu compania lui Popoviciu desi nu detinea un titlu de proprietate care sa ii dea dreptul de a ceda sau concesiona terenul. Universitatea a obtinut titlul de proprietate abia un an mai tarziu.
Un personaj cheie al acestei afaceri este Ion Alecu rectorul Universitatii de Agronomie retinut si el, marti seara, de procurorii DNA. Rectorul a sustinut public proiectul imobiliar al omului de afaceri Puiu Popoviciu. O alta legatura dintre Ioan Alecu si Puiu Popoviciu este si falptul ca tatal omului de afaceri a fost profesor la Universitatea de Agronomie. Rectorul Ion Alecu a povestit jurnalistilor de la Evenimentul Zilei ca familia Popoviciu a locuit in acelasi bloc cu el.
Fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) Cornel Serban, Petru Daniel Pitcovici seful Serviciului Operatii al Directiei Generale Anticoruptie, omul de afaceri Puiu Popoviciu si rectorul Universitatii de Agronomie Ion Alecu au fost retinuti de catre procurorii DNA, marti seara. Un procuror anticoruptie ar fi facut un autodenunt in care sustine ca fostul sef al DGIPI Cornel Serban si subordonatul sau Petru Daniel Pitcovici l-ar fi contactat si i-ar fi cerut sa blocheze un dosar in care sunt cercetati Puiu Popoviciu si rectorul Ion Alecu.