Bani publici pentru copiii sefilor PSD Ploiesti
Beizadelele sefilor PSD Ploiesti au brevetat o noua metoda de capusareala a banilor publici. Sistemul, aparent ingenios, este in realitate construit dupa o schema extrem de simpla. Societatea cutare, care are contracte in derulare cu una dintre institutiile de stat conduse de stabii locali, este conditionata sa lucreze printr-o formula colaterala cu firmele fiilor acestora.
Urmasii pesedistilor de frunte ai judetului sunt in cele mai multe cazuri interpusii propriilor inaintasi din clan. Problema care se pune tine de inechitatea sanselor unui tanar cu initiativa, care nu are parinti ajunsi in functii publice, in comparatie cu cele ale unui fiu de baron local. Startul in viata al celor doi se afla sub semnul unei diferente majore.
Bani pentru fata primarului
Fiica primarului din Ploiesti, Emil Calota, a debutat in afaceri pe la mijlocul anului 2003, cand a infiintat firma JULIA DESIGN SRL, profilata pe fabricarea mobilei.
Tot in vara anului trecut, Iulia Calota fost protagonista unei nunti fastuoase, in care focurile nocturne de artificii au incercat din greu nervii contribuabililor si au transformat Ploiestiul intr-un mic Paris. Asezata la casa ei, un viloi somptuos plantat in cel mai luxos cartier al orasului, Iulia Calota s-a pus pe castigat bani.
Unul dintre primele contracte incheiate de JULIA DESIGN a fost cu Liceul Pedagogic din Ploiesti, pe care fata primarului l-a mobilat.
De remarcat este ca institutia de invatamant a primit de la Primaria Ploiesti un buget enorm si, de departe, mult mai mare decat cele destinate altor licee din oras. Afacerea Iuliei Calota cu Liceul Pedagogic s-a derulat in contextul in care scoala este renovata de firma de constructii TINCOB, iar contravaloarea lucrarilor este de peste 10 miliarde de lei.
Pentru utilarea liceului, JULIA DESIGN a castigat dintr-un foc 260 de milioane de lei.
Conform angajatilor de la contabilitatea liceului, firma fetei primarului Calota a fost platita din fondurile comitetului de parinti si nicidecum din cele ale liceului. In situatia aceasta este extrem de ciudata majorarea bugetului institutiei de catre primarie. Chiar daca profitul JULIA DESIGN provine dintr-un cont colateral, toata povestea miroase a conditionare mascata.
Fiul viceprimarului
Artileria grea a generatiei lupilor tineri este insa fiul viceprimarului Ploiestiului, Nicolae Oprea. Tanarul Stefan Oprea conduce grupul de firme URBAN. Concernul se imparte in trei mari societati: URBAN CONSULT, URBAN ELECTRIC si URBAN OFFICE. Prima este specializata in consultanta in domeniul investitiilor si dezvoltarea proiectelor.
Mai precis, activitatea firmei se rezuma la intocmirea documentatiilor pentru obtinerea avizelor PUD, a certificatelor de urbanism, a autorizatiilor de constructie sau a celor de functionare.
De fapt, URBAN CONSULT se ocupa cu tot ce tine de relatia dintre municipalitate si o terta firma. Nu mai este nevoie sa va spunem ca functia tatalui face ca URBAN CONSULT sa inoate cu eficienta maxima prin birocratia primariei.
Daca nu ne credeti intrebati-i pe cetatenii simpli, care stau saptamani intregi pe la intrarile edililor, scrasnind printre dinti cu ciuda ca in spatele usilor nu se afla parintii lor.
Fiul „vicelui” lucreaza de zor
Dupa tipologia pe care v-am descris-o la inceputul acestui articol functioneaza si grupul de firme al lui Stefan Oprea. Cele mai profitabile activitati sunt lucrarile luate in regim de subantrepriza sau in mod direct, prin care fiul viceprimarului construieste cam tot ce se ridica in Ploiesti.
Societatile private care au ambitia sa-si inalte sedii in oras sau diferite puncte de activitate obtin autorizatie, de cele mai multe ori cu o singura conditie: URBAN sa aiba de lucru. In consecinta, concernul lui Stefan Oprea nu mai pridideste. De notorietate este faptul ca majoritatea benzinariilor din oras, indiferent de compania-proprietar, sunt ridicate de URBAN.
Primul care s-a ars a fost trustul OMV. A urmat ROMPETROL. Apoi lantul de restaurante VIENNA CAFE. Noul sediu al CONPET este construit si el de firma fiului viceprimarului. Unul dintre cele mai recente contracte ale Primariei Ploiesti a fost incheiat cu firma franceza WINMARKT.
Dupa ce aceasta a cumparat cel mai mare supermarket din Ploiesti (Omnia), managerii companiei s-au gandit sa il achizitioneze si pe al doilea (Galeriile Comerciale). Etapa a doua a ambitiosului proiect prevede ca magazinele sa fie unite intr-un complex de tip Mall.
Pentru indeplinirea standardelor, WINMARKT s-a angajat, prin contract cu primaria, sa refaca si zona centrala adiacenta viitorului complex. Asa a luat nastere programul de refacere a pasajului pietonal din zona centrala a orasului, patronat de tandemul primarie-WINMARKT. Ghiciti cine a luat in antrepriza importantele lucrari. Bineinteles, concernul URBAN.
Iar fiul viceprimarului s-a trezit mai bogat decat era deja.
Acesta, recent, a cumparat si societatea ICIM NOVA, unde a fost director Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova. ICIM NOVA s-a tranformat ulterior in ICIM URBAN, panourile de santier ale acesteia din urma invadand centrul Ploiestiului.
Primaria, o afacere de familie
Apogeul relatiei lui Stefan Oprea cu Primaria Ploiesti a imbracat forme de-a dreptul familiare in momentul in care majoritatea PSD din Consiliul Local Ploiesti a aprobat un schimb de terenuri intre primarie si URBAN ELECTRIC SRL. Terenul aflat in intravilan, oferit de municipalitate firmei lui Oprea jr., se afla pe una dintre arterele importante ale orasului.
In schimb, primaria a primit un teren pe aceeasi strada, de aceleasi dimensiuni (330 mp), dar cu un vad comercial mult mai prost decat cel pe care l-a cedat si cu o iesire mult mai mica la strada.
URBAN ELECTRIC a urmarit sa extinda dimensiunile unui loc viran situat in buricul orasului, unde intentioneaza sa construiasca o cladire de douasprezece etaje, care va ingloba parcaje subterane, un super-market si cateva zeci de apartamente. Cum suprafata pe care intentiona sa materializeze aceste proiect nu-i ajungea, s-a intins si pe terenul de vizavi.
De altfel, cel care aprobat raportul de specialitate privind hotararea care avantaja firma URBAN ELECTRIC SRL a fost chiar viceprimarul Nicolae Oprea, tatal patronului. Ca si cum primaria ar fi o feuda de familie.
William Branza, sponsorul partidului
Oficialii Primariei Ploiesti manifesta aceeasi grija paterna si pentru sponsorii partidului care, astfel, ii sustin fara sa clipeasca in campania electorala abia inceputa. Unul dintre clientii PSD Prahova este omul de afaceri William Branza, patronul SC WILLIS SRL Ploiesti.
Printre multele sale invarteli, Branza si-a tras un post de radio si o televiziune locala care se dovedeste mai utila ca oricand in pragul alegerilor. Dar osanalele cantate in cinstea edililor orasului si baronului Cosma, la emisiunea politica zilnica, sponsorizata de firma pesedista INDSERV si difuzata de televiziunea lui Branza, sunt totusi scumpe.
In consecinta, sefii primariei, direct interesati, au gasit o cale sa deconteze toate aceste servicii de imagine si l-au cadorisit pe sponsorul de partid cu un ditamai terenul situat intr-o zona excelenta a orasului.
Suprafata de 4.335 mp din patrimoniul privat al municipalitatii a fost concesionata firmei WILLIS SRL pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire. In expunerea de motive semnata de primarul Emil Calota se propune o „redeventa in suma de 990.006 lei/mp pentru o suprafata de 3.070,42 mp, teren cu destinatia extindere constructii, si 811.153 lei/mp pentru suprafata de 1.
256 mp, teren neconstruibil, cu destinatia de parcaje si amenajari exeterioare”. Adica mai nimic, in raport cu valoarea zonei. Si acum, bomba: aceasta redeventa va fi achitata in termen de 10 ani de la semnarea contractului de concesiune, iar plata se va face trimestrial! Ca doar frate, frate, dar Branza e pe bani, iar partidul isi plateste intotdeauna datoriile.
Ce-i drept, nu din buzunarele sale.
SILA DE BANII PUBLICI
Contactat telefonic, viceprimarul Nicolae Oprea ne-a declarat: „Pe fiul meu l-am tinut de mana prin anii ’90, cand l-am invatat ce este o afacere. Insa prin ’97 si-a luat zborul. Ultimul sfat pe care i l-am dat a fost sa plece dracului din Ploiesti. Si s-a stabilit in Arad. Va garantez pe onoarea varstei mele ca fiul meu nu are absolut nici o legatura cu banul public din Ploiesti.
Ii este scarba de banul public.
El are un portofoliu de circa 50 de milioane de euro, din comenzi pe constructii in afara Ploiestiului. Stiu ca prin firma ICIM avea o lucrare cu CONPET, care cred ca este sistata. Lucrarile lui de anvergura sunt in afara Ploiestiului. Eu nici nu prea comunic cu el, pentru ca fiecare este cu treaba lui. Dar va dau cuvantul meu de onoare ca pe Primaria Ploiesti nu are nici o lucrare.
Iar eu, din fericire, nu sunt un om sarac. Pana in 2000 am avut afacerea mea si mi-a mers foarte bine”. Mai in gluma, mai in serios, viceprimarul Oprea ne-a adus aminte, pe un ton insinuant, ca noi nu avem imunitate, „ca altii care ne acuza”.
CALOTA SE DA LOVIT
Desi l-am cautat atat pe numarul personal de mobil, cat si la sediul primariei, Emil Calota nu a fost de gasit. La fel si fiica acestuia, Iulia Calota. Dupa ce ne-a spus ca primarul este plecat in oras cu treburi de campanie electorala, secretara edilului ne-a pasat catre purtatoarea de cuvant a Primariei Ploiesti, Iulia Ionescu.
Aceasta ne-a asigurat pe un ton ostil ca Emil Calota nu are nici o legatura cu afacerile pe care le deruleaza fiica acestuia in Ploiesti si ne-a dat de inteles ca nu are rost sa-l deranjam pentru acest lucru. De asemenea, la sediul PSD din Ploiesti, nimeni nu stia nimic de candidatul Calota. Ulterior, tracasata de insistenta noastra, purtatoarea de cuvant a primarului si-a inchis telefonul.
FLORENTINA MICU, MIRCEA MAXIM, CLAUDIU TARZIU