Sari direct la conținut

Bareme de corectare și rezolvarea subiectelor la Evaluarea Națională 2024 Limba și literatura română publicate pe site-ul Edu.ro

HotNews.ro
Elevi inainte de examen, Foto: Agerpres
Elevi inainte de examen, Foto: Agerpres

Ministerul Educației a publicat baremul de corectere și subiectele la Limba română la Evaluarea Națională 2024. Acestea au fost pubicate pe site-ul subiecte.edu.ro.

Baremul și subiectele la Evaluarea Națională 2024 la română au fost publicate la ora 15.00.

De exemplu, la subiectul I, A, pentru rezolvarea subpunctelor 2,3 și 4 elevii primesc câte două puncte. 6 puncte primesc pentru rezolvarea corectă a exercițiilor de la subpunctul 6.

La al doilea subiect, conținutul compunerii este notat cu 12 puncte, iar redactarea compunerii cu 8 puncte. Astfel, pentru marcarea corectă a paragrafelor și pentru lizibilitate se acordă câte un punct.

Examenele la Evaluarea Națională 2024 la clasa a VIII-a au început marți cu proba la limba română. Examenul la limba română a început la ora 09:00, iar elevii au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele la română pe care le-au primit la Evaluare Națională 2024.

Ce subiecte au primit elevii

La primul subiect, elevii care au susținut luni proba la română la Evaluarea Națională 2024 au primit două texte, având de rezolvat mai multe cerințe. Primul text a fost din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea.

La punctul 1, elevii au avut de scris doi termeni care să facă parte din câmpul lexical al naturii.

La exercițiile 2-5, elevii au avut de rezolvat exercițiile valorificând informațiile din cele două texte primite.

La exercițiul șase, candidaților li s-a cerut să transcrie două figuri de stil dintr-o secvență dată, iar la șapte elevii au trebuit să prezinte un element comun al celor două texte primite.

La subiectul al doilea la Evaluarea Națională 2024 la Română, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

La exercițiul opt elevii au fost întrebați dacă ei consideră că este plăcut să își petreacă vacanțele în compania prietenilor. Răspunsul trebuia motivat cu secvențe din textul 2.

La exercițiul nouă elevilor li s-a cerut să asocieze textul „Cireșarii” cu o altă operă literară citită, prezentând o valoare comună.

Partea B

La partea B a subiectului I elevilor li s-a cerut la exercițiilor 1-4 să aleagă forma corectă a cuvintelor primite.
La exercițiul 5 elevii au avut de găsit, dintr-o secvență dată, trei verbe la moduri diferite, pe care să le precizeze.

La exercițiul șase candidaților li s-a cerut să scrie un enunț asertiv în care verbul „a avea” să fie atribuit și o propoziție negativă, în care substantivul „expediție” să fie complement expozițional.

La exercițiul șapte candidaților li s-a cerut să identifice propozițiile subordonate dintr-o frază dată, iar la opt elevii au trebuit să identifice forma corectă a unor cuvinte.

Calendar Evaluare Națională 2024

Conform Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale 2024 este următorul:

  • 11-14 iunie – înscrierea la Evaluarea Națională 2024;
  • 25 iunie 2024 – proba la Limba și literatura română;
  • 27 iunie 2024 – proba la Matematică;
  • 28 iunie 2024 – proba la Limba și literatura maternă;
  • 3 iulie 2024 – afișarea rezultatelor inițiale, înainte de contestații;
  • 3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie (orele 08.00 – 12.00) – depunerea contestațiilor;
  • 4 – 9 iulie – soluționarea contestațiilor;
  • 9 iulie – afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2024.
INTERVIURILE HotNews.ro